Valldoreix ja és membre de ple dret al Consorci de Collserola

Després d'anys de lluita, l'EMD ja té veu i vot dins de l'entitat

L'EMD de Valldoreix ja és membre de ple dret en el Consorci del Parc Natural de Collserola. Després d'anys lluitant-ho, la vila ja podrà decidir sobre la gestió i futur del territori del qual forma part.

Fins ara, l'EMD formava part de l'entitat només amb veu, després que el 2019 s'aprovés en Junta de Veïns pressionar el Consorci. Però el vot no s'ha aconseguit fins al 8 de juliol de 2022.

Així ho ha celebrat Josep Puig, president del govern de la vila: "Hem aconseguit a tots els efectes ser com els altres nou municipis del parc", ha reivindicat.

Per la seva banda, Susana Herrada, vocal de Medi Ambient, ha agraït a l'Ajuntament, a qui ha reconegut que "de seguida li van donar vist i plau i van oferir la seva ajuda". Ha sigut un procés llarg que la pandèmia ha estirat més encara. "En aquests últims 3 anys hem aconseguit que s'aprovi per plenari, tots els membres ho han de demanar oficialment per a que s'accepti", ha explicat Herrada. "El que més ha costat ha estat el vot de la Generalitat".

Respecte a la tasca de l'Ajuntament, Francesc Duch, tinent d'alcaldia d'Urbanisme, també s'ha mostrat satisfet amb aquest assoliment: "Era una situació incomprensible de bloqueig per part de l'Ajuntament de Sant Cugat. Una administració local amb competències urbanístiques i de gestió del territori era evident que havia de tenir veu i vot al Consorci", ha lamentat. "Vam fer els tràmits oportuns. Ha sigut una tramitació llarga, però s'ha aconseguit posar en ordre". Duch valora que Valldoreix surt guanyant però "el conjunt del municipi" també, perquè "tenim dos representants a l'assemblea".

Com a feina per a l'EMD, Herrada assegura que suposa "el mateix: ja anàvem a les assemblees, formem part dels projectes, del protocol d'alerta incendis, del consell consultiu", ha detallat. "Però podrem votar". Potser suposarà una aportació econòmica extra de l'EMD, però la Junta ja pagava quota fins ara i no es preveuen grans canvis.

A la Junta de Veïns de Valldoreix del setembre s'haurà d'escollir un representant i un substitut per assistir a les assemblees d'ara endavant.

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola és un ens públic que té per objectiu la gestió i conservació de l'espai de la Serra de Collserola. Està integrat per la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i els 10 municipis que tenen part del seu terme dins del parc, com Sant Cugat i Valldoreix.

La vila de Valldoreix és una Entitat Municipal Descentralitzada que depèn del govern de Sant Cugat, però té el seu propi govern, amb una presidència i un grup de vocals escollits pels veïns. Valldoreix no podria independitzar-se com a poble perquè té tram de continuïtat amb Sant Cugat, requisit clau per a no poder separar-se amb un Ajuntament propi.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem