Neix una vinya a Collserola per produir el Cugat i el Medir: dos vins DO Sant Cugat

El viticultor i enòleg santcugatenc Iñigo Haughey ha plantat 2 hectàrees de vinya als camps darrere del Pi d'en Xandri amb l'objectiu de tenir la primera collita d'aquí a 3 anys

A pocs metres del Pi d'en Xandri en direcció al camí de Can Calders, a Collserola, ha nascut una nova vinya. Són dues hectàrees de camp que el viticultor i enòleg santcugatenc Iñigo Haughey ha recuperat per plantar-hi al voltant de 4.000 ceps de varietats de raïm blanc i negre. El seu objectiu és que, després d'un primer any de creixement i un segon de formació de la planta, tenir la primera collita d'aquí a 3 anys. Amb aquest raïm, naixeran dos vins fets a Sant Cugat: el Medir i el Cugat. Dos vins joves de mínima intervenció per "traslladar" el consumidor a Collserola.

Iñigo Haughey ha recuperat dues hectàrees de vinya a tocar del Pi d'en Xandri FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

Iñigo Haughey ha recuperat dues hectàrees de vinya a tocar del Pi d'en Xandri FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

 

De fet, els dos vins ja s'han elaborat, però no amb raïm nascut a Sant Cugat. "Els vins com a tal els estem elaborant, estem comprant raïm amb les varietats que estem plantant a Sant Cugat i fa un mes els vam començar a comercialitzar", explica Haughey al TOT Sant Cugat. Així, el viticultor posa de data el 2027 com l'any en què podran produir i comercialitzar vi 100% fet a Sant Cugat. La iniciativa forma part del projecte Rabassaires, que vol recuperar la tradició vitivinícola del Vallès Occidental. 

El tractor durant la plantació de la vinya FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

El tractor durant la plantació de la vinya FOTO: Bernat Millet (TOT Sant Cugat)

Vinya repartida pel Vallès

La iniciativa a Sant Cugat, que Haughey ha tancat amb un contracte d'arrendament a 30 anys amb el propietari dels camps, no és l'única que està tirant endavant. El viticultor compta també amb una petita vinya a Cerdanyola i ha guanyat una licitació de l'Ajuntament de Terrassa per plantar vinyes en uns terrenys del municipi i que subvenciona íntegrament el consistori egarenc. També ha obert un celler a Sabadell, tot i que la seva primera voluntat era fer-ho a Sant Cugat. "No hi ha hagut manera de trobar un espai", lamenta Haughey. 

El santcugatenc també reivindica la recuperació d'espais agrícoles i patrimonials pel seu "benefici social". "Estem generant paisatge viu, cultius agraris i treballem per la prevenció d'incendis", defensa Haughey. Amb tot, el santcugatenc es felicita per haver arribat al final d'un camí que va començar el 2017 amb l'objectiu de recuperar la vinya a la ciutat.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem