Milers de santcugatencs celebraran la castanyada menjant panellets i castanyes

Un total de quatre parades estan comercialitzant des de fa una setmana castanyes i moniatos als punts més transitats de la ciutat

Sant Cugat celebrarà la tradicional castanyada coincidint amb la nit del divendres, 31 d'octubre. Com marca la tradició els santcugatencs consumiran les típiques castanyes cuites, a més dels panellets i els moniatos, acompanyats de vi novell, blanc i dolç. Un total de quatre parades comercialitzen des de fa una setmana castanyes i moniatos fets al foc en els punts més transitats de la ciutat amb punts de venda, situats a la plaça d'Octavià, a la de Doctor Galtés, a la dels Quatre Cantons i a la del carrer de la Torre.



A banda pastisseries i fleques estan venent els dolços estrella de Tots Sants. En aquest sentit s'ha expressat Yann Duytsche de la pastisseria Dolç: "La gent no falla en aquesta diada". Duytsche ha explicat que aquest any i als seus panellets més clàssics elaborats amb pinyons, gerds, violetes i maracujà afegirà una novetat feta amb coco i llavors de coriandre, ja que els seus clients "els hi agrada tastar novetats". El pastisser també ha indicat que aquest any s'han mantingut els preus en relació a l'any passat i que esperen vendre una mica més.


I és que segons les previsions del Gremi de Pastisseria de Barcelona, els catalans compraran aquest any un 3% més de panellets, amb uns preus que varien entre els 40 i els 52 euros per quilo, segons el lloc de compra, de manera que un assortiment artesà per a una família de quatre persones costarà entre 20 i 25 euros, com han explicat el gremi en un comunicat.

L'origen de la festa

La castanyada, que arriba amb el final del mes d’octubre significa una de les festes de tradició catalana més arrelades. Durant aquesta festa és costum menjar castanyes, moniatos, panellets i beure vi dolç. Un dels orígens d’aquesta tradició és el que refereix a la celebració del dia de Tots Sants. Es creu que durant la nit que va del dia de Tots Sants al dia de morts, els campaners feien sonar les campanes sense parar. Això els produïa un esgotament que, acompanyat del fred, els passava factura.


Les castanyes són típiques de la temporada de tardor i el seu consum es va anar estenent. Aquest costum va anar creixent i va aparèixer la figura de la castanyera, una dona que coïa al foc castanyes i moniatos i ho entregava als campaners en una paperina de paper per agafar forces i passar el fred.

 
Comentaris

Destaquem