L'Ajuntament vol construir un parc d'educació en seguretat viària a Sant Cugat

Una moció institucional considera que cal una eina per educar als ciutadans en les normes de seguretat

Sant Cugat vol estudiar la possibilitat d'instal·lar un parc d'educació en Seguretat Viària fix en un espai de titularitat pública de la ciutat. Una moció presentada per Ciutadans ha tingut el suport de tots els membres del Ple el 19 d'abril.

La intenció és ampliar els cursos, a més dels centres escolars de primària i instituts, a altres col·lectius d'usuaris potencials dels diferents vehicles de mobilitat personal, com particulars o empreses de repartiment i missatgeria.

La moció proposa també reforçar les campanyes informatives sobre l'ordenança municipal per a la regulació de bicicletes i de vehicles de mobilitat personal (com els patinets elèctrics).

El Ple de Sant Cugat considera que, amb el pas del temps, el model de mobilitat a la ciutat ha anat evolucionant i amb això també han canviat els mitjans emprats per desplaçar-se pel territori. Hi ha hagut un clar auge en l'ús de vehicles de mobilitat personal que no requereixen una titulació o habilitació prèvia per poder circular. Així mateix, aquest augment de l'ús de VMP s'ha produït en gran manera entre els joves menors que, en molts casos, no tenen carnet de conduir i que per això desconeixen les normes de circulació per la carretera.

Més info: Així és la nova ordenança per a bicicletes i patinets elèctrics

La moció apunta, per tant, que els canvis de paradigma que s'han anat produint en l'àmbit de la mobilitat de les persones han d'anar acompanyats d'eines per garantir la seguretat dels usuaris i de la resta de vehicles i vianants. "És important que hi hagi un aprenentatge i formació prèvia adreçades als usuaris d'aquests vehicles. Aquesta formació haurà de comptar amb una part de formació pràctica de circulació que cal desenvolupar en parcs de seguretat viària".

Què és un parc de seguretat viària?

Els parcs de seguretat viària són rèpliques reduïdes de la via urbana que compta amb tots els elements propis: senyals, semàfors, passos de vianants, glorietes, illots, tanques, carrils bici, etc. cosa que permet recrear en totes les seves facetes les situacions amb què ens podem trobar en el nostre dia a dia com a usuaris de la via pública.

Actualment aquest tipus d'educació viària a Sant Cugat s'imparteix amb instal·lacions provisionals i no fixes. Aquest any està previst que 1.050 nens de més d'una desena d'escoles visitin el circuit de seguretat viària que organitza la Policia Local. 

La instal·lació serà una eina per promoure actituds cíviques en l'ús compartit dels espais públics i per garantir "la seguretat de tots els usuaris, evitant conflictes i accidents".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem