Comencen les obres als FGC que permetran augmentar la freqüència a Sant Cugat

FGC inicia les obres d'allargament de les vies i les andanes de l'estació de Plaça Catalunya

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) ha iniciat aquest dijous, 16 de gener, les obres de millora de l'estació de Plaça Catalunya, de la línia Barcelona-Vallès, que es reconfigurarà per adaptar-la als requeriments de seguretat propis de les entrades automàtiques dels trens. El projecte inclou l'allargament de les vies i de les andanes així com l'ampliació del vestíbul.

Aquesta actuació, que dota de més robustesa la xarxa ferroviària d'FGC, és necessària per a l'increment de freqüències que es produirà amb l'arribada progressiva de 15 noves unitats, fet que permetrà que en hora punta hi hagi trens a Terrassa (S1) cada 5 minuts, trens a Sabadell (S2) cada 5 min, a més dels trens al ramal Tibidabo (L7). Plaça Catalunya és la principal estació de la línia, amb 13 milions de validacions anuals.

 

Els treballs consistiran a allargar les vies actuals a l'estació fins a aconseguir una distància de 21,90 metres des del punt d'estacionament dels trens fins als topalls, a les vies 1, 2, 3 i 4. Aquesta distància és un requisit de seguretat necessari per al nou servei, ja que els trens entraran de manera automàtica a l'estació.

Canvis en l'espai de l'estació

La nova configuració de les vies obliga a realitzar canvis en l'espai de l'estació. El vestíbul creixerà dels 470 metres quadrats actuals fins als 533. Aquesta ampliació generarà un espai de circulació més ampli per a l'accés i sortida dels usuaris i permetrà recol·locar elements funcionals de l'estació. Així, es desplaçarà la barrera tarifària i les màquines de venda de títols de transport, se substituiran els actuals ascensors i s'instal·laran noves escales fixes i mecàniques.

 

Per fer l'actuació d'ampliació del vestíbul és necessari ocupar dos carrils de circulació del carrer Pelai, així com part de la vorera entre el carrer Pelai (costat muntanya) i Pl. Catalunya. En una primera fase, compresa entre aquest dijous, 16 de gener, i el diumenge 31 de maig, s'afectarà la totalitat de la vorera a la cantonada C. Pelai-Pl. Catalunya. L'actual accés d'FGC es mantindrà. En una segona fase, entre l'1 de juny i el 4 de desembre, s'afectarà només parcialment la vorera, permetent així el flux de vianants.

L'execució de les obres s'ha programat de manera que es produeixi la mínima afectació tant a l'usuari com al servei i a les actuals entrades i sortides de l'estació. Els treballs que es duran a terme en diferents fases:

  • Allargament de les vies 1 i 2 costat Rambles, amb andanes i nous topalls; enderroc de les escales actuals d'accés a l'andana (entrevia 1-2) i execució de dues noves escales mecàniques en substitució de les anteriors.
  • Ampliació del vestíbul d'entrada costat Rambles.
  • Trasllat de les barreres tarifàries i de les màquines de venda de bitllets des de la seva posició actual al nou vestíbul.
  • Execució d'una nova escala fixa d'accés a l'andana (entrevia 1-2) costat Rambles.
  • Nou ascensor entre el vestíbul costat Rambles i la planta andana.
  • Allargament de les andanes de les vies 3-4 costat Bergara.

Les obres tenen un termini d'execució de 15 mesos i un pressupost de 4,1 milions d'euros.

 
 
Comentaris

Destaquem