Quan anar a l’escola a peu o en bici és un "perill"

El Jaume Valldeperas explica les dificultats que es troba per anar a peu o en bici fins a l'Escola L'Olivera

Jaume Valldeperas és un veí de Can Mates que cada dia porta el seu fill a l’escola Olivera, a Volpelleres. Ho fa en bici o a peu, creuant vies molt transitades com la rotonda de l’hipòdrom o la del Xic. El camí es converteix sovint en una cursa d’obstacles i “perillós”.

Més info: Queixes per la zonificació escolar: "potencia l'ús del cotxe" i la "segregació"

L’origen del problema, explica Valldeperas, és que es van quedar sense plaça al Turó de Can Mates i al Ciutat d’Alba, dues escoles que tenen a tocar de casa. Els va tocar l’Olivera. “L’única opció que tenim és anar en cotxe”, lamentava el veí, que veu incoherent defensar la mobilitat sostenible i, alhora, dificultar que els infants vagin a l’escola de seu barri.

“L’Ajuntament promociona que les famílies vagin en cotxe a les escoles. Primer, per la zonificació. Gent de la Floresta ha entrat a l’escola de davant de casa meva i jo no”, lamenta. Cal recordar que el Consell Escolar Municipal està treballant actualment en una nova proposta de zonificació escolar per superar les dues zones actuals. 

La llei de la selva

cotxe vorera sant cugat

Un cotxe a la vorera FOTO: Cedida

Coneguda la situació, el Jaume preferia igualment anar en bici o a peu. “Soc un convençut”, emfatitza. I aquí és on comença una aventura que veu perillosa. Un dels principals problemes que es troba és haver de creuar algunes de les principals artèries de Sant Cugat, poc pensades pels vianants, com la rotonda de l’hipòdrom o la del Xic: “Hi ha molt trànsit cada matí i molta contaminació”.

I una altra gran problemàtica amb la que es troba són els cotxes aparcats a les voreres. “N’hi ha per tot arreu, és una plaga”, denuncia Valldeperas, que alerta: “Nos som conscients del perill que suposa”. A més d’estar pendent de la gran quantiat de trànsit per la calçada, han d’anar amb molt de compte amb els vehicles que fan maniobres a la vorera, incloent la marxa enrere.

Valldeperas: “Les escoles haurien de ser sagrades”

El Jaume critica la “permissibitat de l’Ajuntament” amb aquesta qüestió. Durant el seu trajecte, es troba amb cotxes, furgonetes i camions constantment a les voreres. També, al voltant de les escoles. “Està ple, a les voreres, als passos de vianants....”, emfatitza.

“La impunitat fa que es creguin amb el dret de poder aparcar i fer el que vulguin. Aparcar a la vorera és el normal a Sant Cugat. Si ho comentes, sembla que estiguis boig”, lamenta. “Les escoles haurien de ser sagrades, i ara estan infestades de cotxes a les voreres i als passos de vianants”, insisteix. Una problemàtica, afirma, que es viu també a l’anella verda: “És una zona de càrrega i descàrrega”.

El tràgic accident de Madrid

cotxes voreres sant cugat

Cotxes a la vorera FOTO: Cedidat

“És perillós. Ja no hem d’estar pendents només dels cotxes dels carrers, sinó també de les voreres”, recalca. El Jaume recorda el tràgic accident de fa uns dies a una escola de Madrid, quan una conductora va atropellar tres nenes, quan pujava a la vorera amb el cotxe per aparcar. Una, de sis anys, va morir.

Per això, demana a l’Ajuntament de Sant Cugat que “com a mínim, faci complir la normativa” de no permetre cotxes a les voreres. “És un escàndol i es permet”, insisteix. De fet, a l’inici de curs, la seva demanda era la d’un carril bici que connectés Can Mates amb Volpelleres. Ara, es conforma amb què es garanteixi la seguretat a les voreres: “Demano que no sigui perillós anar a l’escola caminant”.

Un altre fet que ha empipat molts pares de l’escola Olivera durant els últims dies és la presència d’una furgoneta de l’Ajuntament de Sant Cugat durant tres dies, sobre la vorera, just davant de l’entrada en hora punta.

bici peu olivera

Un cotxe de l'Ajuntament, a les portes de l'Olivera FOTO: Cedida

La bici, pels convençuts

Aquesta situació fa que “molta gent no vagi en bici, ja que és un perill”. “A Sant Cugat, els que anem en bici som els convençuts”, assegura Valldeperas.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem