contingut promocionat
Túnels Barcelona Cadí L

 

Els Túnels de Vallvidrera a punt per a la tornada a l'escola

Els túnels del Cadí i Vallvidrera han dut a terme una sèrie d’actuacions per valor de més de 5 milions d’euros

Túnels de Barcelona i Cadí, empresa encarregada de la gestió dels túnels de Vallvidrera i del túnel del Cadí, ha finalitzat una sèrie d'actuacions orientades a oferir la màxima seguretat i comoditat en els desplaçaments durant el retorn a l'escola que ha arrencat aquest mes de setembre i amb la recuperació de la mobilitat escolar.

La xarxa de Túnels està concebuda i construïda com a vies d’alta capacitat i altes prestacions. Són vies equipades amb importants sistemes de seguretat que compten amb una avançada tecnologia tant per a la detecció automàtica d’incidències, com per a l’engegada immediata i coordinada dels protocols d’actuació en cas d’emergència.

En aquest sentit, i per reforçar i actualitzar els sistemes de seguretat, s’han dut a terme una sèrie d’actuacions que han comportat una inversió de més de 5 milions d’euros en els darrers 12 mesos.

En primer lloc, s’està procedint al canvi i millora de l’enllumenat interior i exterior dels túnels així com de la il·luminació d’emergència, apostant per la il·luminació LED com a projecte d’eficiència energètica i sostenibilitat de la infraestructura i que repercuteix directament en la seguretat dels usuaris.

La tecnologia LED utilitzada suposarà un estalvi energètic de prop del 30%, una major fiabilitat i durabilitat de la instal·lació i contribuirà a una reducció de l’emissió a l’atmosfera de gasos contaminants equivalent a haver plantat 7.406 arbres.

La llum blanca de la tecnologia LED proporciona un major confort visual i per tant una millora de la seguretat en la conducció dels usuaris oferint una òptima reproducció del color, un millor contrast i una qualitat millorada de la llum en comparació amb els sistemes d’il·luminació tradicionals.

Una altra de les actuacions que suposen una millora en la seguretat és el canvi de barreres de protecció dels viaductes de l’accés al túnel del Cadí com a element de contenció de vehicles en cas d’accident. Concretament, i seguint les darreres normatives de seguretat, s’han instal·lat aproximadament 1.500 metres de barreres de formigó de protecció als viaductes de Greixa, Bac de Diví i Bagà, el més alt dels quals té una alçada de 100 metres.

D’altra banda, a Vallvidrera, en tractar-se d’un túnel bidireccional i amb un carril reversible, s’ha dut a terme la instal·lació de balises a l’interior del túnel per assolir una millora de la il·luminació i la seguretat.

També cal destacar la renovació de les sales de control dels dos centres (Vallvidrera i Cadí), equipant-les amb un nou sistema de detecció, comunicació i gestió de les incidències que es puguin produir en qualsevol punt de la concessió. Un complex sistema de càmeres que detecten qualsevol situació anormal i que activen el sistema d’alarmes a les corresponents sales de control i la posada en marxa de l’actuació necessària per part del personal d’assistència i dels sistemes d’emergència, adaptant el protocol d’actuació en funció de cada situació per tal de garantir la seguretat i una ràpida i eficaç intervenció dels equips.

 

La sala de control dels túnels de Vallvidrera ha estat totalment renovada FOTO: Cedida

La sala de control dels túnels de Vallvidrera ha estat totalment renovada FOTO: Cedida

 

Finalment, s’han fet millores importants en la megafonia interior dels túnels i de les galeries de servei per tal d’atendre possibles comunicacions en cas d’accident, s’han renovat els sistemes de detecció d’incendis, s’han adequat els sistemes de ventilació de les galeries per facilitar l’auto evacuació en cas d’accident, i s’han instal·lat més càmeres de control i seguiment del trànsit i incidències viàries.

 

Com afrontar la tornada a l'escola si portes els nens en cotxe?

 • Els nens han de viatjar segurs: Qualsevol ocupant del cotxe sempre ha d'anar amb cinturó de seguretat posat, i si la seva alçada està per sota de 136 centímetres, haurà de fer servir una cadireta homologada. Segons de la DGT, l'ús dels sistemes apropiats de retenció redueixen un 75% les morts per accident i un 90% les lesions.
 • Motxilles i carpetes al portaequipatge: Portar les motxilles a la part posterior del vehicle ens ajudarà a que en una eventual frenada o accident els objectes de l'interior del cotxe no actuïn com a objectes contundents. 
 • Conducció més segura: Quan ens apropem o circulem per zones escolars ens podem trobar amb infants que creuen sense mirar. Per això, hem d'extremar precaucions i conduir amb compte i baixar la velocitat, especialment en carrers estrets amb cotxes en segona fila on tenim poca visibilitat.
 • No tinguis pressa al conduir: A les ciutats normalment es produeixen embussos que es poden traduir en estrès mentre conduïm. Aquest estat de nervis pot perjudicar-nos a l'hora de conduir. Sortim abans si sabem que sempre hi ha cua, tinguem paciència i sobretot respectem les normes de circulació, així tindrem una conducció segura.

 

No corris i recorda: corda’t el cinturó sempre!

Conduir és sempre una activitat de risc que requereix la màxima atenció. Amb les carreteres plenes o més buides, distreure’s amb el mòbil mentre es condueix provoca accidents.

Així mateix, la situació actual de menor trànsit a la xarxa viària no s’ha d’aprofitar per córrer més del compte i no es pot traduir en excessos de velocitat que augmenten el risc de patir accidents i la gravetat de les lesions.

Segons el darrer estudi de 2019 d’Autopistas sobre conducció en túnels, més de la meitat dels conductors, en concret un 66,3% superen la velocitat màxima autoritzada al tram previ a l’entrada del túnel, percentatge que s’eleva fins al 67,2% els qui  la superen al seu interior. Dins el túnel les velocitats són més extremes: Fins a un 7,3% dels vehicles lleugers superen els 120 km/h, mentre que a l’exterior del túnel ho fan el 4,9%.

De l’estudi realitzat per Túnels també se’n conclou que el 42,1% dels vehicles no respecten la distància de seguretat, el 2% no fa ús de les llums obligatòries i el 2,3% manipula objectes com el mòbil durant la conducció.

En aquest sentit, Túnels recorda que, en un accident amb velocitat excessiva, la probabilitat de morir o patir lesions greus és més elevada i a més, es redueix la capacitat de reaccionar davant qualsevol imprevist que pugui sorgir. Adaptar la velocitat a les circumstàncies del trànsit o del túnel, és sempre un factor protector enfront dels sinistres.

I recorda...dins d’un túnel:

 • Respecta sempre les normes de Trànsit.
 • Encén els llums d’encreuament.
 • Mantingues la distància de seguretat amb el vehicle que et precedeix, almenys 100 m o un interval mínim de 4 segons.
 • Respecta els límits de velocitat màxima, adaptant-la a les circumstàncies de trànsit, a les condicions de la via i la climatologia.
 • Para atenció a la senyalització en pista i a la senyalització de les instal·lacions de seguretat, com ara sortides d’emergència, pals SOS i semàfors així com de la informació sobre carrils oberts o tancats (túnel amb carrils reversibles) seguint les indicacions dels semàfors i les aspes-fletxa.
 • No canviïs de sentit ni facis marxa enrere.
 • No t’aturis excepte en cas d’emergència.
 • No utilitzis el mòbil mentre condueixes i evita les distraccions.
 
Comentaris

Destaquem