La Zona de Baixes Emissions afectarà el 2% de vehicles que circulen per Sant Cugat

19.000 vehicles circulen de mitjana pel centre de Sant Cugat

El 2 de novembre entraran en vigor les sancions per la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat, que restringeix la circulació dels vehicles més contaminants (sense etiqueta ambiental de la DGT) per una àrea de quatre quilòmetres quadrats del centre. L'objectiu és millorar la qualitat de l'aire i reduir el pas de cotxes i motos. Les multes oscil·len entre els 100 i els 500 euros, amb un recàrrec del 30% en cas de reincidència.

Més info: Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat: tot el que has de saber

19.000 vehicles circulen de mitjana cada dia per aquesta àrea de Sant Cugat, segons dades obtingudes per l'Ajuntament a través de les càmeres de control. Uns 600 no tenen etiqueta ambiental de la DGT, dels quals 350 seran susceptibles de ser sancionats (la resta, com furgonetes o vehicles de servei, encara disposaran de moratòries). És a dir, les sancions de la Zona de Baixes Emissions a partir del 2 de novembre afectaran l'1,8% dels vehicles que actualment circulen pel centre de Sant Cugat. 

Mireia Ingla: "L'objectiu és eliminar els vehicles que generen més emissions del centre de la ciutat"

"L'objectiu és eliminar els vehicles que generen més emissions del centre de la ciutat", ha argumentat l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, que ha emfatitzat: "La gent que viu al centre té dret a respirar aire pur". L'alcaldessa ha assenyalat que en els últims 20 anys s'ha duplicat el número de vehicles a Sant Cugat, mentre que les vies del centre són les mateixes de fa 40 o 50 anys. "Mentre tinguem aquests vehicles no podrem frenar la contaminació", ha afegit.

José Gallardo, regidor de Mobilitat, assenyala que la voluntat és millorar la qualitat de l'aire, reduir l'ús del vehicle privat i transformar l'espai urbà en favor de la mobilitat sostenible. Sobre el fet que només afectarà el 2% dels vehicles que actualment circulen pel centre, Gallardo ha indicat: "És un canvi d'hàbits i és un primer pas". 

10.000 vehicles sense etiquetes

Actualment a Sant Cugat hi ha censats 57.727 vehicles, dels quals 9.663 no tenen etiqueta. Una xifra que s'ha reduït un 16,3% durant un any. En canvi, han augmentat els vehicles ECO (de 1.402 a 2.101) i els de 0 Emissions (de 485 a 822). Els vehicles amb etiqueta C són els majoritaris, amb un total de 27.307 (durant l'últim any aquesta dada ha crescut un 10,6%. D'altra banda s'han reduït els que tenen la B, passant de 17.140 a 15.834. Segons l'Ajuntament, la posada en marxa de la Zona de Baixes Emissions és un dels factors que ha fet reduir la xifra dels vehicles més contaminants.

Cal recordar que a partir de l'1 de gener de 2023, els vehicles amb l'etiqueta B tampoc podran entrar a la Zona de Baixes Emissions de Barcelona. Una restricció que també s'acabarà aplicant a Sant Cugat, però encara sense calendari. 

La Zona de Baixes Emissions

La Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat està activa de les 7 a les 20 hores en dies laborables. En aquesta franja no poden circular els vehicles sense etiqueta ambiental de la DGT (no cal portar-la. Pots consultar aquí quina et tocaria). Com a norma general, són els cotxes de benzina matriculats abans del 2000 i els dièsel abans de 2005-2006. Pel que fa a motos, els matriculats abans del 2003. Afecta una àrea de quatre quilòmetres quadrats limitada per la Ronda Nord, l'avinguda de Roquetes, carrer de Crist de Llaceres, passeig de Valldoreix i carretera de Vallvidrera (per aquestes vies es podrà circularà). 

Les furgonetes, camions i autobusos no seran sancionats fins a l'1 de maig de 2022. D'altra banda, els vehicles de serveis, els vehicles de persones amb mobilitat reduïda i les persones amb vehicles per a persones amb malalties o hagin de fer tractaments mèdics podran circular sense restriccions. Per fer-ho, ho hauran de sol·licitar a través d'internet. A més, qualsevol persona podrà sol·licitar fins a 10 autoritzacions l'any per entrar a la Zona de Baixes Emissions. 

Des de l'Ajuntament de Sant Cugat recorden l'aparcament disuassori de l'avinguda de Roquetes, connectat amb el centre amb un bus llançadora gratuït. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem