“No volem que cap família més pugui caure en l’exclusió social. És un pla molt preventiu”

Sant Cugat ha aprovat el Pla d’Inclusió Social 2014-2015. La proposta recull 154 accions per combatre les desigualtats que hi ha a la ciutat. Parlem amb la sociòloga encarregada del projecte.

Feia falta un pla com el Pla d’Inclusió Social?
En l’actualitat no hi ha cap ciutat que no necessiti intervenir en clàusules socials. Tot i que és veritat que l’índex de pobresa, d’atur i d’altres variables associades no són tan elevades com a les ciutats del voltant, necessitem una estratègia global per abordar aquestes temàtiques.

Quina dada l’ha sorprès de tot el Pla?
La solidaritat ciutadana per participar-hi. És un projecte molt participatiu i hem comptat amb entitats, joves i ciutadania no associada, a més d’agents clau de l’Ajuntament. M’ha sorprès, no només les ganes de participar-hi, sinó les ganes de sumar-se a iniciatives que ja funcionen i de crear-ne de noves.

Quins punts febles té aquest Pla?
És un pla que a l’hora que té com a punt fort la flexibilitat s’haurà de revisar anualment. Esperem que la realitat socioeconòmica no vagi a pitjor i hàgim de posar-hi més accions. El Pla aborda les temàtiques que treballa, és auster i planteja accions i impactes reals.

Les 154 accions són suficients per lluitar contra la desigualtat?
Estem en una societat que viu una crisi profunda i en la qual visibilitzem que les conseqüències no només són d’una pèrdua econòmica, sinó que també és una revisió de l’estat del benestar i del suport institucional i familiar per abordar la pobresa. Estem assistint a nous perfils de persones pobres, que tot i que tenen feina no arriben a final de mes, és una pressió cap a la classe mitjana, amb un target molt estès dins de Sant Cugat.

Quin és l’impacte que pretén el Pla?
Volem reduir l’índex de pobresa i que cap família més pugui caure en l’exclusió social. És un pla molt preventiu.

S’ha comparat amb altres ciutats?
Sant Cugat té unes característiques pròpies. No només hi ha un nivell adquisitiu elevat, sinó que aquest conviu amb realitats que no pertanyen a aquest nivell. El repte és conjugar les dues realitats. De vegades caiem en el tòpic i hem d’actuar de manera molt ajustada.

Sí, hi ha el tòpic de ciutat rica.
Hi ha nous perfils de persones demandants de serveis per temes d’habitatge, d’alimentació i subministres que abans eren allunyats de Serveis Socials. Sant Cugat no és aliena a la realitat.

 
Comentaris

Destaquem