Pas important per la masoveria urbana amb l'acord entre 6 Claus i Ajuntament

L'Ajuntament, a través de Promusa, Sostre Cívic i 6 Claus han acordat definitivament el projecte de masoveria urbana que s'implantarà a les cases dels mestres de la Floresta. El finançament, pendent de resoldre

El primer cas de masoveria urbana a Sant Cugat està a prop de ser una realitat gràcies a la col·laboració entre Promusa, Sostre Cívic i 6 Claus, que permetrà tirar endavant aquest projecte a les cases dels mestres de la Floresta. 

L'acord se signarà durant la setmana vinent, un cop 6 Claus aprovi el pacte amb l'Ajuntament a l'assemblea que realitzarà aquest diumenge, dia 18 de gener. Quan se signi l'acord, ja es podrà iniciar la fase d'obres inicials, que serà seguida per les reformes que portaran a terme els masovers. Passats cinc anys, els pisos passaran a formar part del parc d'habitatge públic de Sant Cugat, tot i que seguiran sent gestionats per Sostre Cívic.

Totes les obres seran seguint el projecte redactat per Promusa amb l'aprovació tant de Sostre Cívic com 6 Claus. El càlcul inicial és que comptant les obres majors inicials i les reformes dels masovers, el cost total serà de 380.000 euros.

Recorda com era el projecte

La remodelació inicial
El projecte consisteix en una primera part d'obres majors que garantitzaran l'obtenció del Certificat Final d'Obra i Habitabilitat. Aquestes remodelacions consistiran en assegurar l'estructura bàsica dels habitatges, fer-ne la seva divisió (passarà de 6 a 10 pisos) i la instal·lació dels serveis necessaris com el punt d'aigua i de llum, un sanejament o un espai per a la cocció. La previsió és que es puguin iniciar a finals de febrer, inicis de març.

Aquestes obres seran licitades per Sostre Cívic i els càlculs de les fonts consultades indiquen que el preu d'aquestes poden ser entre 175.000 i 200.000 euros. La seva durada serà d'un periode d'entre sis mesos i un any aproximadament.

El moment dels masovers
Un cop aconseguit el certificat d'habitabilitat, ja hi entraran a viure els masovers. La gestió dels inquilins, que serà gent apuntada a la llista de masoveria de la que disposa l'Ajuntament de Sant Cugat, serà de Sostre Cívic a través de 6 Claus.

La tasca dels masovers serà la de fer les reformes pendents de les cases, sempre seguint el projecte redactat per Promusa.

El període destinat a la masoveria urbana és de cinc anys, prorrogables a set. Un cop superat aquest termini, els pisos ja formaran part del parc d'habitatge protegit de l'Ajuntament. Això vol dir que si Sostre Cívic no troba inquilins (de la llista de masoveria de Sant Cugat); Promusa s'encarregarà de buscar en el seu registre gent interessada en aquest model.

Finançament, pendent
Un dels temes pendents de resoldre és el finançament. Des de 6 Claus, Manel Berenguer considera imprescindible una subvenció d'uns 200.000 euros de l'Ajuntament de Sant Cugat per poder realitzar les obres i tirar endavant el projecte. Segons ell, Raül Grangé, regidor d'Habitatge, els va prometre aquesta quantitat. Tot i això, fonts del consistori indiquen que l'Ajuntament no està disposat a lliurar aquesta quantitat per les obres i expliquen que el finançament s'haurà d'obtenir a través de Sostre Cívic.

De fet, 6 Claus ja té previst demana part del finançament a la banca ètica a través de Sostre Cívic.

D'altra banda, l'Ajuntament obrirà una línia de subvencions relacionades amb plans d'ocupació, energies renovables, horticultura i ajudes a l'habitatge pels inquilins dels pisos. En aquest sentit, s'ensenyaran oficis que puguin ser útils perquè els masovers realitzin les obres als pisos.

Espai obert
La intenció tant de l'Ajuntament com de 6 Claus és la de què les cases dels mestres esdevinguin un espai obert al barri i dinàmic.

Per aquest motiu es construirà una sala annexe de 40 metres quadrats perquè pugui ser utilitzada per entitats i veïns de la Floresta per fer-hi activitats. "Serà una manera com la gent del barri es farà seu l'espai", celebra Manel Berenguer.

Qui hi viurà?
El plec de condicions per poder viure a les cases dels mestres com a masover es va redactar entre l'Ajuntament, Sostre Cívic i 6 Claus. Hi ha condicions similars a les d'entrar a un pis de protecció oficial, però n'hi haurà d'altres. Els inquilins sortiran de la llista de persones que s'han apuntat al registre de masoveria de l'Ajuntament.

Manel Berenguer destaca que es valoraran habilitats, per exemple si un és paleta o expert en resolució de conflictes, si són del barri, la seva edat o el seu sexe tenint en compte els habitants que ja hi hagi a les cases.

La idea de 6 Claus és que el preu que paguin els inquilins sigui d'entre 150 i 200 euros al mes, que serviran per fer front a l'amortització de la inversió que farà Sostre Cívic així com les quotes de manteniment i impostos. Les cases seran d'uns 50 metres quadrats aproximadament. "Volem que el preu sigui de quatre euros el metre quadrat", assegura Berenguer.

Valoració positiva
A l'espera de ratificar l'acord en assemblea, des de 6 Claus mostren la seva alegria per l'acord assolit, ja que la seva voluntat era la de participar més directament del projecte. "Estem molt contents i molt sorpresos", explica el portaveu de 6 Claus, Manel Berenguer.

6 Claus ha volgut agrair les facilitats que han posat l'Ajuntament en el procés de negociació per convertir en realitat aquest projecte de masoveria.

Tot i això, Berenguer posa molt d'èmfasi en la necessitat que el consistori aporti uns 200.000 euros a l'obra, cosa que, a hores d'ara, sembla que no passarà

Detalls pendents
Berenguer ha volgut posar èmfasi en alguns dels detalls que queden per definir. Un d'ells és el terreny de darrere les cases. "Tots els inquilins voldran fer horts i per tant és important que disposin d'un espai". L'entitat haurà d'acabar de parlar amb l'Ajuntament per veure quin tros de parcel·la es podran quedar les cases.

Projecte pioner
Tot i no ser un projecte pròpiament de masoveria urbana, ja que els inquilins hauran de pagar una quota i s'ha de fer front a unes obres majors per rehabilitar els habitatges; sí que és un primer pas per implantar aquesta nova forma d'habitatge pionera a Catalunya. De fet, és el primer cas al país que un edifici públic es destinarà a la masoveria. L'Ajuntament va iniciar aquest projecte després que el col·lectiu 6 Claus ocupés els habitatges aquest estiu.

L'Ajuntament de Sant Cugat va apostar fa temps per la masoveria urbana, tot i que cap propietari s'ha interessat. "És important que l'Ajuntament faci el primer pas perquè molts propietaris es pensaven que era legalitzar l'ocupació", celebra Berenguer.

 
Comentaris

Destaquem