Perill d'esfondrament de l'abocador Elena

Membres de l'associació ecologista Via Verda alerten que aquest abocador tot i estar clausurat està causant problemes per la inestabilitat del sòl i per l'acumulació de gas i de lixiviats

Tubs de canalització de gas a l'abocador Elena. FOTO: Artur Ribera Tubs de canalització de gas a l'abocador Elena. FOTO: Artur Ribera
L'abocador Elena durant la seva restauració l'any 2007. FOTO: Cedida L'abocador Elena durant la seva restauració l'any 2007. FOTO: Cedida
La Plataforma Cerdanyola sense Abocadors alerta de "l'esfondrament del sòl de l'abocador Elena". Segons ha pogut saber el TOT, des de la setmana passada s'està omplint la parcel·la amb camions de sorra. Aquest abocador situat a pocs metres del sincrotró Alba i al bell mig del Centre Direccional de Cerdanyola es va omplir fins l'any 2011 amb bales d'ecoparc i actualment es troba clausurat.

Membres de l'entitat ecologista Via Verda han explicat que mentre el conseller de Territori i Sostenibilitat Santi Vila i el Govern de Cerdanyola van presentar el nou Pla Direccional Urbanístic del Centre Direccional, el passat dijous 6 de març, "camions carregats de sorra reblien l'abocador Elena", situat a pocs metres del Sincrotró.

Fonts properes a la Plataforma han fet saber que els camions estarien restituint les pendents i els forats que s'estan generant com a conseqüència del pes i la descomposició de les bales d'ecoparc. Es tractaria d'un sòl força inestable, cosa que encara complicaria més aquests treballs. A més, també s'alerta per l'excés de lixiviats acumulats a la piscina subterrània que té l'abocador així com dels gasos que genera. La normativa permet un màxim de 2 metres de lixiviats mentre que actualment a l'Elena hi hauria 12 metres.

D'acord amb la normativa, s'estableix que la mateixa empresa que va tenir la concessió per explotar l'abocador i més tard omplir-lo amb bales d'ecoparc és el responsable de la gestió durant els 30 anys posteiors a la clausura. En el cas de l'Elena Puigfel s'ha de fer càrrec fins l'any 2041. No obstant això, la responsable és l'Àrea Metropolitana de Barcelona i l'autoritat de les llicències ambientals és l'administració local de Cerdanyola, ambdues administracions incloses en el Consorci Urbanístic del Centre Direccional-Parc de l’Alba.

El mirall de la pedrera Berta
Les entitats ecologistes alerten que les conseqüències de l'Elena són les que s'han de patir quan s'omple una argilera amb bales d'ecoparc, com es va plantejar fer a la pedrera Berta. Pel què fa a Can Fatjó dels Aurons, a Bellaterra, actualment s'ha aturat el projecte per restablir-lo amb bales d'ecoparc i s'estan mantenint converses entre la Generalitat, les entitats i la propietat per finalment restablir l'argilera amb pedres i runes.

Les entitats alerten que a l'àmbit del Pla Direccional hi ha fins a 17 espais contaminats segons els estudis de la pròpia administració, entre els quals destaca el també clausurat abocador de Can Planes, on finalment no s'hi construiran edificis, com s'havia dit en un primer moment.

 
Comentaris

Destaquem