'1 dia d'octubre i 2 poemes' de Rull, reivindicat com "un llibre ple de vida" a Sant Cugat

La Sala El Siglo ha estat escenari de la presentació del llibre del pres polític Josep Rull, '1 dia d'octubre i 2 poemes'

Una 30a de persones ha pogut escoltar les experiències, les reflexions, les amistats, les decepcions, les pors, les esperances i, sobretot, el lligam amb Catalunya i la política del pres polític Josep Rull.

Tot plegat en un acte celebrat a la Sala El Siglo del Mercantic, el dimecres, 17 de març. Un acte que ha servit per presentar entre els santcugatencs el llibre de Rull 1 dia d'octubre i 2 poemes. Una presentació que s'ha desenvolupat a través de la veu i el testimoni de l'exalcaldessa i portaveu de Junts per Sant Cugat, Carmela Fortuny; de l'escriptor Vicenç Villatoro; de la regidora de Junts a Terrassa i dona de Rull, Meritxell Lluís; i del conseller santcugatenc en funcions Damià Calvet.

Josep Rull, "un referent polític"

Ha iniciat la presentació Carmela Fortuny, qui ha destacat que "cal donar visibilitat a la presó i a l'exili", i ha definit Josep Rull com a "un exemple de lluita i de generositat" i com a "un referent polític". 

L'escriptor Vicenç Villatoro ha estat l'encarregat d'elaborar el pròleg del llibre de Rull: "Aquest és un acte prolièdric. Som aquí per homenatjar Josep Rull, per fer un acte de solidaritat i, a més, per fer la presentació d'un llibre". En definitiva, Villatoro ha definit la presentació del llibre com a "un acte de llibertat".

En aquest sentit, l'escriptor ha explicat que els presos polítics "no només són màrtirs, que ho són, sinó que són actius de futur", referint-se a la política catalana. 

L'escriptor Vicenç Villatoro, autor del pròleg del llibre de Josep Rull. FOTO: Cedida

L'escriptor Vicenç Villatoro, autor del pròleg del llibre de Josep Rull. FOTO: Cedida

Un llibre que "va més enllà del convencional"

L'autor del pròleg de 1 dia d'octubre i 2 poemes ha assegurat que el llibre "és una obra plena de vida que s'allunya de la teorització política". Un llibre que, segons Villatoro, és ple de vivències i que "ha estat escrit des de la presó, però no va de la presó, sinó de la vivència extrema". Una vivència que confereix al llibre un "sentit humà".

La situació de presó, "un drama"

La regidora de Junts per Terrassa i dona de Josep Rull, Meritxell Lluís, ha explicat vivències personals de la família amb la situació del pres polític: "És un drama. No és gens fàcil. El Josep va entrar a la presó quan el Roger (el fill) encara anava amb xumet i ara ja té 6 anys. S'ha perdut la meitat de la vida del seu fill".

En aquest sentit, Lluís ha reconegut que "no es porta bé". La dona de Rull, però, ha destacat: "He plorat, m'he enfadat, però també he sentit molt d'orgull".

Meritxell Lluís, regidora de Junts per Terrassa i dona de Josep Rull. FOTO: Cedida

Meritxell Lluís, regidora de Junts per Terrassa i dona de Josep Rull. FOTO: Cedida

"Risc de normalitzar la situació"

El conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Damià Calvet, ha explicat que "correm el risc de normalitzar la situació dels presos", a més d'afirmar que "cal ser conscients cada dia que és una situació injusta, que s'ha de revertir". De fet, Calvet ha apuntat que "aquest llibre representa que hi ha repressió, que hi ha injustícia".

Sobre el llibre, Calvet ha explicat que "són un seguit de vivències explicades en present, fent un efecte de pla seqüència".

Damià Calvet en la presentació del llibre de Josep Rull. FOTO: Cedida

Damià Calvet en la presentació del llibre de Josep Rull. FOTO: Cedida

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem