VÍDEO: 2 anys de tripartit a Sant Cugat: xoc entre govern i oposició per l'habitatge

El govern de Sant Cugat defensa la seva política d'habitatge, mentre que l'oposició carrega contra Ragull Centre

Els cinc partits amb representació a l'Ajuntament de Sant Cugat van debatre sobre els dos anys del govern tripartit. En un debat organitzat pel TOT, els portaveus de Junts per Sant Cugat, ERC, PSC, Ciutadans i CUP van repassar els dos anys del govern liderat per l'alcaldessa Mireia Ingla. No només va ser un examen al tripartit, sinó que també es van escoltar retrets a JuntsxSTC pels 32 anys de mandats convergents.

El debat, que va tenir lloc a la Llar d'Avis de la Parròquiamoderat i va ser moderat per la directora adjunta del TOT, Àgata Guinó; va viure alguns moments de tensió i picabaralles dialèctiques entre l'oposició (Junts i Ciutadans) i el govern (ERC, PSC i CUP). El que pels primers han estat dos anys de paràlisi, pels segons ha suposat un canvi transformador per posar al centre qüestions com l'habitatge o el medi ambient.

L'habitatge, el medi ambient i la mobilitat, la resposta a la pandèmia del coronavirus i els equipaments han estat els quatre eixos principals de la discussió. En aquesta primera crònica es recull el debat sobre l'habitatge. Els propers dies n'hi haurà sobre mobilitat, coronavirus i equipaments.

my visual 54903766

 

L'habitatge, “una prioritat”

“A Sant Cugat els últims 30 anys han marxat milers de persones per l’impossibilitat d’accedir a l’habitage. És una emergència. Era una qüestió que s’estava amagant i ara se li ha posat llum”, va argumentar Francesc Duch (ERC). Un argument van compartir Núria Gibert (CUP) i Pere Soler (PSC).

“Se’ns trenca la comunitat. Hi ha gent que viu i creix aquí i en algun moment ha de marxar. Això crea un dol i es perd cohesió social. És una prioritat absoluta”, va recalcar Gibert.

Soler va recordar que és un dels eixos del pacte de govern i va assenyalar la creació d'un comissionat per l'habitatge i la potenciació i trasllat al centre de l'Oficina Local de l'Habitatge com un dels avenços del tripartit. “Estem a les beceroles i hem de continuar treballant”, va reconèixer.

L'oposició, molt crítica

Carmela Fortuny (Junts) va ser molt crítica amb el govern: “Tots diuen que l’habitatge és una de les emergències que justifiquen el pacte. Quin és el pla que tenen? No el coneixem. Si és el nyap urbanístic de Ragull, no hi estem d’acord”. “Quina feina està fent el tripartit amb habitatge?”, va insistir.

“Si realment la preocupació és l’habitatge, cal allibera les llicències d’obres. I si es pugen impostos com el tribut metropolità o altres, clar que la gent té problemes per pagar l’habitatge. Són culpables”, va etzibar el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprián. També va qualificar el Ragull Centre de “nyap” i va reclamar un projecte perquè l'Ajuntament doti de més seguretat jurídica als propietaris que lloguen pisos.

Retrets entre 'governs'

debat dos anys govern sant cugat

Retrets entre Carmela Fortuny (Junts) i el govern tripartit FOTO: Bernat Millet

Carmela Fortuny va lamentar que el tripartit hagi “aturat” el pla de Promusa per arribar al 5% d'habitatge protegit al 2030. També el canvi de sol industrial a residencial per fer Ragull Centre. Unes acusacions que no van agradar al govern, que va retreure la política en habitatge els governs convergents.

Francesc Duch va replicar que el pla de Promusa era impossible de complir, ja que no hi havia previsió financera ni urbanística. I va qualificar “d'escandalós” que Junts es queixés per la requalificar un terreny industrial: “El vostre govern, el 2003, va fer una modificació de sol industrial a residencial. Es van fer 200 habitatge i només vint van ser de Promusa i de venda”.

"Nefasta gestió de Promusa"

Per la seva banda, Pere Soler va criticar la “nefasta gestió econòmica de Promusa” amb els governs anteriors i va posar de manifest el “deute estructural de 2,5 milions d'euros” de l'empresa pública.

Núria Gibert va reivindicar el projecte de Ragull Centre i els 72 habitatges de protecció oficial i va criticar l'acció dels governs de CiU: “Serà el 14% de l’habitatge públic de Sant Cugat. En dos anys, haurem fet el 14% del que vostès han fet en 32”.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem