L'Ajuntament busca la "pau social" i reduir el conflicte entre els seus treballadors

"Dues persones que fan la mateixa feina no cobren igual en funció de si han entrat abans de 2006", ha denunciat l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla

L'Ajuntament de Sant Cugat ha posat el fil a l'agulla per buscar la "pau social" i acabar amb la "greu conflictivitat" entre els treballadors municipals. Així, el govern local ha impulsat modificacions en l'àmbit de Recursos Humans per resoldre situacions "d'injustícia i discriminació" que pateix part de la plantilla del Consistori. Ho ha fet en un ple extraordinari aquest divendres 2 de desembre i després de mesos de negociació amb els sindicats.

Una d'aquestes situacions és que 270 treballadors de l'Ajuntament de Sant Cugat, els que havien entrat abans de 2006, cobraven un complement per productivitat vinculat a l'experiència que la justícia ha dictaminat il·legal. El 1992 es va establir aquest complement, però a partir del 2006 ja no es va atorgar als nous treballadors.

"El 2006 s'intenta legalitzar, cosa que indica que aquest complement no era del tot clar. I es deixa d'aplicar a les noves incorporacions a partir de 2006. Ja es denota que era una situació que no era regular, per dir-ho de forma suau", ha explicat l'alcaldessa, Mireia Ingla.

Situació de "discriminació i injustícia"

Aquesta diferència entre treballadors, ha denunciat, ha generat situacions de "discriminació i injustícia" i provocat "mal ambient" i "malestar". "Dues persones que fan la mateixa feina no cobren igual en funció de si han entrat abans de 2006. Una situació injusta que genera malestar i que és il·legal", ha sentenciat Mireia Ingla. Per tal de resoldre-ho, el govern ha apostat perquè als treballadors que percebien aquest complement se'ls aplicarà només el 50% de l'increment anual del salari aprovat pel Govern de l'Estat.

Tot i això, el govern s'ha compromès amb els treballadors afectats que es crearà un nou complement i "no cobraran ni euro menys". Un acord que no s'ha portat en aquest ple i es preveu aprovar al gener. Aquesta situació ha provocat queixes d'alguns treballadors, que s'han concentrat durant el ple municipal amb cartells de 'quan cobrarem el nou complement de productivitat?".

Mireia Ingla: "Pollastre és el que ens hem trobat i el que hi havia"

L'alcaldessa ha carregat contra els anteriors governs convergents per no afrontar aquesta situació: "Des del 2010 s'ha permès que es cobrés un complement il·legal". De fet, Ingla s'ha mostrat molt crítica amb la gestió d'anteriors governs en matèria de recursos humans: "Pollastre és el que ens hem trobat i el que hi havia. Cadascú ha d'assumir les seves responsabilitats".

"Aquest Ajuntament durant moltes dècades ha estat exemplar en molts àmbits, però sempre hi haurà aspectes a millorar", ha replicat el regidor de Junts Carles Brugarolas, que ha lamentat que el govern d'ERC, PSC i CUP hagi estat "tot el mandat tirant culpes als governs anteriors".

Des de Ciutadans, que han donat suport a les propostes del govern i han posat en valor la tasca feta, també han criticat les anteriors gestions. "No es pot passar per alt el desordre en matèria de recursos humans que existia en altres mandats i cal valorar l'esforç de regularització que està fent l'actual equip de govern", ha etzibat Sergio Blázquez.

Els treballadors de l'Ajuntament

Un altre punt que s'ha actualitzat en el ple ha estat el catàleg dels llocs de treball, que estableix i defineix els diferents llocs de treball de l'Ajuntament. L'alcaldessa ha assenyalat que el document actual era dels anys 90 i no reflectia la realitat actual ni donava resposta a les necessitats. "És de 1990, 30 anys d'endarreriment per actualitzar el catàleg, que no s'ajusta a les necessitats de l'Ajuntament. Està desfasat. Deixar-ho al calaix no era una opció", ha apuntat Mireia Ingla.

A més, ha donat a conèixer que és una qüestió que ha arribat fins a l'Oficina Antifrau: "És una greu mancança que no ha passat desapercebuda per l'Oficina Antifrau. Ha constatat que la majoria de convocatòries de llocs de treball almenys dels últims deu anys no s'atenen a la legislació vigent".

Des de Junts, Carles Brugarolas ha destacat que comparteixen "els objectius d'evitar l'arbitrarietat i posar al dia una base jurídica formal". Tot i això, ha reivindicat que des del 2010 ja s'havia avançat en aquest sentit.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem