L'Ajuntament es compromet a impulsar polítiques pels drets dels infants

L’ajuntament es va il·luminar de blau per commemorar el Dia Mundial de la Infància (20-N)

Sant Cugat referma el seu compromís amb la infància i els seus drets pel Dia Mundial de la Infància (20 de novembre), aprovant al ple municipal una Declaració Institucional que, sota el lema “Drets i emocions”, es compromet a impulsar polítiques per protegir aquests drets.

L’acord remarca que “la consecució dels drets dels nens, nenes i adolescents és una qüestió col·lectiva i d’obligat compliment" i que "els pobles i ciutats tenim un paper fonamental per tal de garantir que els nens i nenes se sentin emocionalment satisfets i feliços de viure-hi”. A més, la façana de l'ajuntament es va il·luminar de blau el 20-N per mostrar el suport de la ciutat a la infància.

Marco Simarro, tinent d’alcaldia de Drets Socials, Igualtat, Ciutadania, Salut i Infància, destaca que és important "reivindicar els dies com el 20-N, però el que és de debò necessari és treballar durant tot l’any perquè els més petits i petites siguin conscients i coneixedors dels seus drets per tal d’esdevenir ciutadania compromesa i activa amb la lluita per la justícia i la igualtat”.

L’octubre de 2012, Sant Cugat va ser declarada per primer cop Ciutat Amiga de la Infància, un reconeixement que promou UNICEF i avalat pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat i la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. El jurat responsable va reconèixer de manera especial "la capacitat de Sant Cugat per implicar totes les entitats educatives del municipi i crear xarxes i sinergies entre els diversos recursos disponibles".

De fet, el manifest remarca que prop del 20% de la població de Sant Cugat té entre 0 i 14 anys: dels 94.012 habitants de la ciutat, n’hi ha 17.303 entre aquesta franja d’edat, segons Idescat.

Reivindicacions i compromisos de l'Ajuntament de Sant Cugat pels drets de la infància

En la declaració, l'Ajuntament de Sant Cugat destaca que el nombre d'infants que viuen en situació de pobresa al món s'ha disparat i a Catalunya suposa un 31,8% de la població menor de 18 anys. A més, 1 de cada 10 adolescents de 10 a 19 anys al món tenen diagnosticat un problema de salut mental, però només el 2% dels pressupostos dels governs a nivell mundial és destinat a tractar-los.

Pel que fa a l'àmbit global, el manifest detalla que més de 260 milions d'infants no van a l'escola a nivell mundial i que el 50% dels infants refugiats no tenen accés a l'educació. 426 milions d'infants viuen actualment en zones de conflicte armat, 1.000 milions d'infants estan exposats a nivells cada cop més elevats de contaminació atmosfèrica i 820 milions estan molt exposats a les onades de calor. Catalunya és considerat, en aquest sentit, un territori molt vulnerable al canvi climàtic.

Per això, el municipi es compromet amb aquesta declaració a impulsar mecanismes integrals de prevenció en matèria de salut mental en la infància i l'adolescència destinats a millorar el seu benestar emocional i, al mateix temps, promovent hàbits de vida saludables. En segon lloc, a promoure polítiques de reforç educatiu que garanteixin l'accés equitatiu i efectiu a una educació de qualitat a través de beques i programes de suport, especialment per a infants a les seves primeres etapes educatives o en situació de vulnerabilitat. Pel que fa a la violència, es vol impulsar mecanismes per tal que la nostra localitat sigui un entorn protector, que compta amb els recursos suficients perquè tots els serveis dirigits a la infància garanteixin, des d'un enfocament preventiu, la protecció de nens, nenes i adolescents davant situacions de violència.

Finalment, es compromet a promoure actuacions que promoguin una transformació urbana amb enfocament d'infància per millorar la qualitat ambiental, i crear processos de participació amb nens, nenes i adolescents, com el recentment estrenat apartat infantil dels Pressupostos Participatius.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem