L'Ajuntament de Sant Cugat infla el dèficit del 2023 per salvar el 2024

El govern municipal de Sant Cugat atribueix al pressupost de 2023 diverses inversions milionàries previstes pel 2024

El govern municipal de Sant Cugat ha inclòs al pressupost de 2023 algunes despeses que es preveuen per l'any 2024. Són uns 8,3 milions d'euros que inflaran el dèficit de l'Ajuntament per aquest 2023. L'objectiu és capgirar la situació l'any vinent i aconseguir tancar el 2024 amb números positius. "Hem de fer tot el possible per no fer dèficit el 2024, és molt important pel present i futur de l'estabilitat pressupostària", va explicar el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, durant el ple municipal de novembre.

Només el govern de Junts i ERC va votar a favor d'aquesta modificació pressupostària, mentre que la resta de l'oposició hi va votar en contra i va expressar el seu malestar per haver rebut la informació poc abans de començar la sessió.  

Més info: Les claus del forat milionari a l'Ajuntament de Sant Cugat

Quines partides s'incrementen?

Hi ha tres grans despeses previstes pel 2024 i que s'inclouran al pressupost de 2023 i que sumen més de 8 milions d'euros. Per una banda, hi ha una transferència de 2,5 milions d'euros a Promusa, que també rep una ampliació de capital de 500.000 euros. A més, s'incrementa la partida per la construcció del complex esportiu de Mira-sol en 2,7 milions d'euros. Finalment, es consignen 2,5 milions d'euros per futures expropiacions de zones verdes. 

"Anticipem inversions", va resumir Carles Brugarolas. Un moviment que busca fugir quan abans millor del control financer de la Generalitat al qual està sotmès actualment l'Ajuntament, però que alterarà les xifres econòmiques de l'exercici del 2023

D'on surten els diners?

Aquests diners surten d'una retallada de 6,5 milions en partides ja previstes per l'Ajuntament de Sant Cugat i un nou endeutament d'1,8 milions d'euros. "Estem repassant el pressupost partida per partida per veure què no té sentit que hi sigui", va apuntar Brugarolas. No tota la retallada és que s'eliminen partides, sinó que poden ser de diners que han sobrat de projectes ja executats o de reducció del pressupost per altres. En total hi ha unes 150 partides afectades. 

Sí que hi ha algunes retallades rellevants. Per exemple, es suprimeixen gairebé 200.000 euros del projecte de cobertura de la piscina del Parc Central, 100.000 euros de la urbanització de la plaça d'Ausiàs March, 232.000 euros per la urbanització de Bell Indret o 346.000 euros de la millora de l'avinguda de Rius i Taulet. Tot i això, caldrà veure si aquests projectes s'acaben incloent al pressupost de 2024 o si s'eliminen definitivament. I és que el govern municipal encara no ha facilitat el detall del pressupost per l'any vinent. 

Més info: Sant Cugat combat el dèficit amb una retallada milionària pel 2024

D'altra banda, es treuen 1,4 milions d'euros de la partida per compra de patrimoni i també cauen les inversions en cultura (-263.279 euros), en edificis municipals (-175.032), seguretat ciutadana (-101.222), en equipaments esportius (-28.609) o en medi ambient i benestar animal (-31.479).

Crítiques de l'oposició

Tots els partits de l'oposició van lamentar que el govern municipal donés la informació d'aquest expedient poc abans de començar la sessió plenària, sent impossible el seu estudi.  A més, Ramon Gutiérrez (En Comú Podem) va posar en dubte l'estratègia: "No compartim l'estratègia de fer-se trampes al solitari d'augmentar el dèficit del 2023 per millorar el del 2024". A més, va insistir que no podien tenir "fe cega" amb el govern i donar per fer que totes les partides es recuperessin el 2024. 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem