Angerri: "Un no independentista pot ser soci d'Òmnium"

Entrevista amb el president d'Òmnium Sant Cugat, Jaume Angerri, sobre el català, el moment polític i la ciutat

Jaume Angerri és president d’Òmnium Sant Cugat des del desembre, entitat amb més de 3.000 socis a la ciutat, quan va prendre el relleu de Lluís Bonet. Angerri és casteller i diable i ja formava part de la junta local d’Òmnium, des d’on va donar un nou impuls a la festa de la Flama del Canigó. És soci d’Òmnium des de petit, quan els seus pares el van inscriure a l’entitat on havien après català

Molta gent ha conegut Òmnium en els últims anys. Però quina és la seva tasca?

És una entitat cultural que va néixer fa gairebé 60 anys com a mecanisme de resistència cultural al Franquisme. Les tres grans àrees són llengua, cultura i país. Som 182.000 socis a Catalunya, l’entitat civil amb més associats. Moltes de les persones grans que són sòcies, encara recorden les classes mig clandestines per aprendre el català. Els meus pares van aprendre el català a Òmnium i ens van apuntar als quatre fills. No aspirem que en la història del país hi surti Òmnium.

Es defineix com a entitat cultural, però darrerament s’ha implicat molt políticament. Per què?

Des de la presidència de Jordi Cuixart o Muriel Casals, Òmnium s’ha implicat clarament per formar una ciutadania exigent. En l’assemblea promoguda per Casals, s’arriba a la sensació que el recorregut a l’Estat espanyol ja no dona més de si. Un Estat que sembla que només tingui una llei, la unitat indissoluble de la pàtria i tot allò que no sigui aquest principi, continua sent tractat com si hi hagués una inquisició. Òmnium, en la defensa de la llengua i cultura, veu que amb aquesta situació de deteriormanet democràtic de l’Estat, s’ha de caminar cap a un Estat independent. Nosaltres som declaradament sobiranistes.

"La llengua és una manera d’expressar com veiem el país"

Per ser soci d’Òmnium cal ser independentista?

No. Som una entitat cultural que defensa les grans llibertats i el català és el nervi. Treballem perquè el català sigui una llengua d'ús normal; que l'advocat no et digui, quan vas al jutjat, que parlis en castellà. És cert que el conjunt de l'organització, per decisió de la majoria, ha arribat a entendre que és pràcticament impossible avançar en aquests objectius amb l'estructura d'un estat en contra. Un no independentista pot ser soci d'Òmnium, però ha de saber que es trobarà en una organització on hi ha una majoria de persones que han perdut la capacitat que els pugui seduir l'Estat espanyol. Però serà escoltat i respectat.

Quina importància té la llengua per la cohesió d’un país?

La llengua et modela. Hi ha expressions que són molt diferents entre llengües, ni millors ni pitjors. Això vol dir que la manera d’observar l’entorn està modelat pels recursos lingüístics. Per nosaltres la llengua és una manera d’expressar com veiem el país.

Quina és la situació del català a Sant Cugat?

Sant Cugat és una bombolla. Tenim un alt nombre de socis, estem arribant als 3.900 i volem arribar als 4.500, que és el 5% de la població. Això vol dir que és una societat on el català té una fortalesa gran. Però no som aliens a les influències dels mitjans de comunicació, del cinema... Seguim preocupant-nos per si les noves generacions conserven el mateix nervi creatiu en el català.

"Hem tingut molt contacte personal amb Jordi Cuixart. És un home extraordinari"

Quins objectius us heu marcat en aquest mandat?

Primer, que el creixement que hem tingut es consolidi. Vam tenir un gran creixement a través de la valentia i dignitat de les declaracions de Jordi Cuixart davant el Tribunal Suprem i ara es tracta de consolidar-ho. També volem que, com a mínim 200 persones, s’impliquin més i siguin voluntàries en les nostres activitats. I el tercer objectiu és ser més útils a les altres entitats culturals de la ciutat.

Com heu viscut l’empresonament del  Jordi Cuixart?

Hem tingut molt contacte personal amb el Jordi Cuixart. És un home extraordinari, amb una gran fortalesa personal i voluntat de persistir. Viure de molt a prop un líder absolutament pacifista, que creu en l’aprofundiment democràtic i que s’ha de desobeir davant les lleis injustes, ha sigut un exemple al conjunt de la societat.

Quina lectura feu de moment polític?

Nosaltres estem per afavorir la unió cap a un objectiu de major llibertat i arribar a la independència. No ens veureu mai passant al davant i que hi hagi gent que es quedi despenjada. Més aviat fem el contrari, com un gos d'atura, anem davant i darrera perquè ningú se senti malament. Les batalles partidistes costen d'entendre. A Òmnium ningú pregunta de quin color polític és, nosaltres treballem en el futur del país.

"L'ANC és el que pressiona i tiba sempre"

Quines diferències hi ha entre l’ANC i Òmnium?

L'ANC és el que pressiona i tiba sempre. Si nosaltres som els gossos d'atura, ells són els gossos llebrer. Però hi ha bona relació, molts associats estan a l'Assemblea i a Òmnium.

En l’àmbit local, com veieu el govern d’ERC i CUP amb el PSC?

Òmnium va fer els esforços per acostar les posicions entre les diferents forces sobiranistes. Hi havia una àmplia majoria sobiranista i era bo poder demostrar que es podien entendre políticament amb les transformacions que haguessin de fer de la cituat. Però vam veure que seria difícil i, des de llavors, hem vetllat perquè els ponts de diàleg segueixin existint.

Des de sectors com PP o Ciutadans s’ha criticat que des de l’Ajuntament es financii Òmnium. Com us financeu?

Dels socis. Quan vam arribar al soci 3.000, com que crèiem que alguns partits difamaven, vam decidir evidenciar que no només erem capaços d'autofinancarnos, sinó que podíem destinar uns recursos dels nostres socis a un projecte d'ajuda a les altres entitats culturals de la ciutat. Vam convocar un premi dotat amb 3.000 euros en el que s'hi van presentar onze iniciatives i va guanyar, entre els associats, la recuperació dels goigs de Sant Cugat de l'Escola de Música Tradicional. Això demostra que s'estimen Sant Cugat i el seu passat.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem