Blázquez (Cs): "Volem un nou conveni amb l'Ajuntament, més favorable a Valldoreix"

L'actual regidor de Cs a l'Ajuntament de Sant Cugat, Sergio Blázquez, és el presidenciable de la formació a l'EMD de Valldoreix

Sergio Blázquez, presidenciable de Cs a l'EMD de Valldoreix repassa les prioritats de la seva candidatura per a la vila, afirma que cal un nou conveni amb l'Ajuntament i planteja propostes per millorar la seguretat i el manteniment de Valldoreix. A més, cal destacar que Blázquez és també el número 3 de la llista electoral de Cs per a les eleccions municipals a Sant Cugat.

Actualment Anna Cano és la vocal de Cs a Valldoreix. Per què es presenta vostè com a presidenciable en aquestes eleccions municipals?

En primer lloc, Anna Cano ha fet molt bona feina, i és la meva suplent com a presidenciable. Potser perquè jo he pogut dedicar més hores a la política, des del grup municipal de Cs es va decidir que, ja que jo vivia a Valldoreix, fos jo el presidenciable. És cert que tinc més experiència política que l'Anna Cano, i aquest va ser l'únic factor pel qual es va decidir que fos jo, però ella ha fet una feina magnífica, i la segueix fent. De fet és la meva substituta.

Per tant, Cs segueix comptant amb ella com a vocal en cas que el partit tregui representació?

Encara no ho sabem, però segur que l'Anna Cano, d'una manera o una altra, jugarà un paper actiu i la de jugar en l'àmbit de Valldoreix, segur.

"Ja confirmo que jo ocuparé només un lloc"

Vostè també repeteix en la llista de Cs a l'Ajuntament de Sant Cugat. Com gestionarà aquesta doble candidatura?

La meva ambició i la meva il·lusió és ser el president de l'EMD de Valldoreix. En tot cas, ja confirmo que jo ocuparé només un lloc. És a dir, si sóc escollit president de l'EMD, seré president de l'EMD, i si es donés el cas que sortissin les dues coses, és a dir, que fos regidor de Sant Cugat i president de l'EMD, evidentment hauria d'escollir i escolliria ser president de l'EMD, no ocuparia els dos llocs. Aleshores renunciaria a l'acte com a regidor de l'Ajuntament de Sant Cugat. De fet, considero que podria existir un conflicte d'interessos, amb la qual cosa, i així sempre ho he cregut, la duplicitat de càrrecs no s'ha de donar. Esperem que surti el de la presidència de l'EMD i si no és així, seré regidor, però en cap cas ocuparé les dues posicions.

"També aspirem a tenir dues vocalies a l'EMD de Valldoreix"

Es dona la circumstància que en les eleccions municipals, a Valldoreix s'escull la presidència per una banda, i després les vocalies van en funció dels resultats a Sant Cugat. Quins resultats esperen?

Les eleccions són força complicades, a més si hi col·loques la variable que es voten les europees, encara més. Hi haurà tres coses a decidir a Valldoreix. Nosaltres esperem ampliar el nostre resultat en nombre de regidors a Sant Cugat, fins i tot espero que puguem aconseguir 5 o 6 regidors. També aspirem a tenir dues vocalies a l'EMD de Valldoreix, a part de disputar la presidència, que crec que estem en disposició de fer-ho. En tot cas, ara tenim una vocalia i esperem tenir-ne dues.

Per aquestes eleccions s'ha creat una coalició d'esquerres (Guanyem Valldoreix). Vostès valoren la possibilitat de pactes?

No ho fem. Primer esperem a tenir els resultats, i després hi ha una candidatura que és forta, és una esquerra independentista, tot i que també hi ha l'espai d'ICV-EUiA... Segurament també està en condicions de disputar la victòria, conjuntament amb nosaltres i Junts per Valldoreix. No hem parlat de pactes i la seva posició nacionalista, que aposta per la via unilateral i que ha rebut el suport de la CUP i ERC, ens allunya ja de qualsevol mena de pacte. No hem parlat amb ells.

"Fins al dia de les eleccions no parlarem amb cap mena de força"

PP i PSC també presenten candidatura a la presidència de l'EMD.

Tampoc hem parlat amb ells. Fins al dia de les eleccions no parlarem amb cap mena de força, sigui constitucionalista o no.

Quines són les prioritats de la seva candidatura a la presidència?

Per damunt de tot n'hi ha dos: un és el manteniment de la vila. Nosaltres creiem que hi ha recursos que es malbaraten i que, en tot cas, s'han d'adreçar al manteniment, sobretot a l'estat de les voreres, il·luminació, la poda de l'arbrat i el clavegueram. Aquesta seria la primera gran prioritat, el que és el manteniment de Valldoreix. I després la seguretat, un àmbit que volem afrontar des de dos vessants: una estrictament des de l'EMD, tenint més agents cívics, que són necessaris. A més, això des de la presidència de l'EMD, el Josep Puig, té una altra opinió, mentre que nosaltres creiem que són dissuasius. Tenir una persona que es mogui durant tot el dia per Valldoreix, amb un petó reflectiu, etc. Fa una funció dissuasiva. Volem que hi hagi, com a mínim, dos agents cívics més, a temps complet, a Valldoreix. Aquestes serien les nostres necessitats bàsiques. Després també n'hi ha un altre, en l'àmbit d'equipaments, que encara que no sigui competència de l'EMD en la seva totalitat, voldríem l'obertura d'un centre de dia per a la gent gran. Això depèn de la Generalitat, però nosaltres faríem tots els passos que s'haguessin de fer. Per exemple, com el que va passar amb l'escola de La Mirada, que l'Ajuntament de Sant Cugat va posar els diners i després va signar un acord. Fins i tot, estaríem disposats a fer una cosa similar perquè això sigui una realitat.

"Volem que se signi un nou conveni amb l'Ajuntament de Sant Cugat"

Valldoreix té una extensió molt gran. Amb els agents cívics que vostè proposa, creu que es podria cobrir tota l'extensió?

En el nostre programa hem fet constar que volem que se signi un nou conveni amb l'Ajuntament de Sant Cugat. Valldoreix ha de tenir més recursos perquè el conveni actual se sosté en un criteri únicament poblacional, que és el 9 i pico % de la població de Sant Cugat. Això, per a nosaltres, no és just perquè Valldoreix representa el 18% del territori de Sant Cugat, la qual cosa suposa una quilometrada de carrers, de fanals, de clavegueram... I això també repercuteix en la seguretat. Per això volem un nou conveni, que sigui més favorable a l'EMD de Valldoreix i això ha de repercutir en l'àmbit de la seguretat. I després hi ha un tema, que aquest l'hem de tractar des de l'Ajuntament de Sant Cugat, que és l'augment de plantilla de la Policia Local, que està per sota de les ràtios. Això s'ha de resoldre i hem de trobar la manera de fer-ho, perquè de manera estructural, tot i que els Mossos fan una bona feina, i ara ho estan fent amb mesures extres, aquests efectius no sabem si el dia de demà els tindrem, perquè si creixen els assalts en altres zones els poden portar cap allà. La plantilla de la Policia Local ha de tenir més efectius, si o sí.

Hi ha hagut partits que han parlat de la possibilitat de tornar al model de la Policia de Barri.

El tema de la Policia de Barri, jo crec que pot funcionar millor al centre de Sant Cugat, per la seva idiosincràsia, però coneixent l'orografia de Valldoreix, que és molt extensa de per si, potser el fet d'una Policia de Barri que vagi caminant... Ho trobo una mica estrany. No sé si han d'anar en ciclomotor, o no ho sé. El fet és que han de patrullar més. Potser el fet de les policies de barri estan més pensades per zones més urbanitzades, amb una densitat de població major, que no pas a Valldoreix. És evident que hi ha d'haver una presència policial més gran, però la manera de fer-ho és amb més hores de patrullatge o policies que vagin amb ciclomotor, però tenim el problema de la gran extensió geogràfica i no és el mateix el que pot fer un Policia de Barri al centre que a Valldoreix.

També s'ha parlat de la possibilitat d'utilitzar tecnologia, com ara drons o càmeres amb lector de matrícules.

Amb les càmeres sí. Donem absolutament suport amb el fet que hi hagi càmeres a Valldoreix, i que siguin càmeres intel·ligents i amb una definició suficient. Amb el tema del dron... En principi donem suport, però ens genera dubtes, perquè no tenim tota la informació. Vam preguntar en el seu moment al president Puig i crec que tampoc ho sabia exactament. En principi hi estem a favor, però ens genera dubtes per manca d'informació. És a dir: quants policies tenen la formació per pilotar aquests drons? En quines hores del dia es farà? Hi ha alguna mena d'impediment jurídic per la qüestió de l'espai aeri? Tota aquesta informació que no se'ns ha donat ens genera dubtes de cara a la seva efectivitat.

"Si s'ha de fer habitatge de protecció oficial, hauria de ser adaptada a l'entorn"

Què n'opinen sobre la possibilitat de construir habitatge social a Valldoreix?

El que no volem és un bloc de pisos. No creiem que sigui la solució. Es va fer fins i tot una comissió informativa, i crec que aquesta possibilitat no existeix. Les conclusions que es poden treure del pla de zones verdes, etc. No serà factible perquè han fallat molts aspectes, com per exemple el de Can Cabassa... Tot això s'haurà de repensar i la nostra solució no és que l'aparcament de l'estació sigui un bloc de pisos. Si s'ha de fer habitatge de protecció oficial, hauria de ser adaptada a l'entorn. S'hauria d'adaptar a la composició urbanística de Valldoreix.

Podria ser una part de la solució als problemes d'habitatge que té Sant Cugat.

Sí, sabem que hi ha dos vessants: una, el fet que Promusa funcioni, que no ho fa i és un greu problema. No serveix per a la finalitat per la qual hauria de servir. D'altra banda, un altre tema que volem atacar, és que pel fet de treure més pisos a oferta, podem tenir estris com la reducció de l'IBI, del CIO i de les plusvàlues... Aquests impostos repercuteixen en el preu de l'habitatge, i la nostra proposta és rebaixar aquests impostos, que tindrien una incidència en la rebaixa del preu i animaria a més persones a treure pisos a oferta. Aquesta creiem que és una solució, després evidentment hauria d'haver-hi una política d'habitatges de protecció oficial en condició de lloguer, a la qual nosaltres donem suport, i per això existeix Promusa.

"Es té molt en compte el factor poblacional, però no el factor geogràfic"

Quina ha de ser la relació entre l'EMD i l'Ajuntament?

Jurídicament ha de ser la mateixa que existeix ara, però amb un conveni més favorable a Valldoreix. Això és extrapolable a la resta de districtes, i t'ho trobes quan vas a les Planes o a la Floresta, on en els darrers 20 o 30 anys s'han fet moltes coses bé i moltes coses malament, però sobretot, una de les coses més importants és que hi ha una deixadesa dels districtes, i això també passa a Valldoreix. Es té molt en compte el factor poblacional, però no el factor geogràfic.No és la mateixa la funció que ha de fer un policia al centre de Sant Cugat, que pot cobrir a 1.000 persones, i en canvi per cobrir aquesta mateixa població en altres zones, els mitjans han de ser uns altres. La relació jurídica ha de ser la mateixa, però el conveni ha de ser més favorable a Valldoreix, per un tema d'extensió geogràfica.

Què n'opinen del projecte de centralitat?

Jo crec que, per un tema de mobilitat, el que se'ns ha presentat ho trobo una mica exagerat, faraònic. Està bé el projecte de la centralitat, però ha de ser més adaptat. El que tenim és un problema de mobilitat, i del que es vol fer de la centralitat, nosaltres tenim una visió més minimalista. Hi ha determinats serveis que s'han de fer, com per exemple un petit supermercat o un casal amb millors condicions, o una oficina de correus - que ja vam presentar una moció - Necessitem una oficina més gran. Hi ha determinats equipaments que han de constituir la nova centralitat, però el que hem vist en el projecte és faraònic. En primer lloc hi ha un problema que és que això és una inversió que no ens podem permetre, i avui dia hi ha un problema greu de mobilitat. Si a la centralitat, però amb una visió més minimalista.

Creuen que el perfil de votant que han d'anar a buscar a Valldoreix és el mateix que el que han d'anar a buscar a Sant Cugat?

Jo diria que és gairebé el mateix, amb un fet distintiu a Valldoreix, que potser es dona més que a Sant Cugat, que és un envelliment de la població. Potser l'única diferència és que a Valldoreix la mitjana d'edat està més envellida que al centre de Sant Cugat, o Volpelleres, on hi ha una altra mena de famílies, que acaben d'arribar d'altres poblacions, amb fills petits... Aquestes són circumstàncies que has de tenir en compte, però vaja, bàsicament el perfil és el mateix amb aquesta única diferència. És per això que crec que el nostre equipament prioritari ha de ser col·locar un centre de dia.

Pot influir el fet d'haver tingut unes eleccions generals just un mes abans de les eleccions municipals?

No ho crec. Des de la meva experiència política, si vols treure conclusions d'unes eleccions, potser sí que marquen tendències... Potser hi ha una tendència que marca que nosaltres creixem i que estem absorbint el vot constitucionalista, i aleshores podríem creure que el PP tornarà a baixar, i encara s'enfonsarà més, i potser ERC pujarà una mica respecte a Junts per Sant Cugat o hi haurà un trasbalsament. En termes generals potser hi ha aquestes tendències, però les eleccions sempre són diferents i mai es poden treure conclusions. A més crec que la gent, en unes municipals, vota amb un altre pensament.

 
Comentaris

Destaquem