Cariola (Independents): “Tenim una visió política diferent als partits tradicionals”

El TOT entrevista Giuseppina Cariola, alcaldable d'Independents Sant Cugat a les eleccions municipals

Després d’un procés de primàries, Giuseppina Cariola va sortir escollida com a cap de la llista de la nova candidatura Independents Sant Cugat. Per primer cop, aquesta veïna de Mira-Sol es presenta per a ser alcaldessa amb una llista que anomenen “cívica” i allunyada dels “partits tradicionals”.

Per què vol ser alcaldessa de Sant Cugat?

És un deure de cada ciutadà participar activament en la vida política de la ciutat. A Independents Sant Cugat venim d’una fase de desencís amb la classe política independentista i no ens sentim representats.

Quin és el motiu del desencís?

Quan la ciutadania dona confiança a un partit i a un programa ho fan perquè es porti a terme el programa. En el cas concret de Sant Cugat els partits independentistes tradicionals van fer unes promeses relacionades amb la independència de Catalunya que un cop al govern no s’han fet realitat. Sobretot amb pactes antinaturals amb partits del 155. A més, progressivament, han tret qualsevol signe o actuació a favor de la independència. Han posat el referèndum a la paperera de la història.

"Els partits independentistes tradicionals van fer unes promeses relacionades amb la independència de Catalunya que un cop al govern no s’han fet realitat"

Què pot fer un ajuntament per la independència?

La construcció d’un país comença sempre als municipis. Entenem que es poden fer moltes més actuacions que ens apropin més al projecte independentista. Només cal veure el que va passar fa anys a Arenys d’Amunt.

Hi ha molts partits independentistes que es presenten...

Hi ha molts patits independentistes sobre el paper. Però en fets, d’independentisme n’hem vist molt poc. Si estem més invisibilitzats és pel fet que nosaltres no tenim mitjans econòmics per fer una campanya de la magnitud dels partits tradicionals. També se’ls dona a ells tot el protagonisme a nivell mediàtic. No ens deixen participar en els debats. Estem vetats.

Es veuen capaços de treure més de 2.000 vots per aconseguir representació?

Ens veiem capaços d’estar a l’alcaldia. Són ambiciosos... Ens veiem capaços perquè estem al costat del poble i tenim una visió política diferent de la que tenen els partits tradicionals. Treballarem pel poble perquè som el poble.

Què s’ha fet malament a Sant Cugat?

Neteja. Mobilitat. Manca de programació pressupostària. No es dona prioritat a realitats molt necessàries per als ciutadans.

Com què?

Per exemple les voreres. No hi ha manteniment. I no és un carrer, són tots. Diran que no hi ha pressupost, però som una ciutat amb una renda per càpita de les més elevades. No és una crítica només meva. La xarxa bull.

Entrevista electoral a Giuseppina Cariola (Independents). Foto: Bernat Millet

Entrevista electoral a Giuseppina Cariola (Independents). Foto: Bernat Millet

Alguna cosa s’ha fet bé?

Això s’hauria de valorar a partir d’una iniciativa que portem al nostre programa: retre comptes i transparència. Que la gent pugui valorar l’acció de l’administració. Això no funciona. L’escolta activa no existeix i no es planifica. Es duen a terme accions com per exemple un desenvolupament urbanístic d’una zona sense un consentiment previ de la ciutadania. Suposo que es farà per interessos partidistes o d’alguna immobiliària.

Quines propostes destacaria del seu programa?

Els principals focus d’interès són la mobilitat i l’habitatge. Primer cal un pla estratègic per potenciar el transport públic. Tenim una zona de baixes emissions però ningú controla quants cotxes entren i contaminen.

Aquesta no és una competència de Sant Cugat?

Sant Cugat té un pes important a l’Àrea Metropolitana. Com a ajuntament puc aixecar la veu i dir que no ens beneficia. Les competències estan a les lleis, però les competències són susceptibles de ser flexibilitzades segons les exigències, en aquest cas, del municipi.   

Què proposen respecte la zona de baixes emissions, doncs?

Potenciar el transport públic. Tenim autobusos amb 30 persones que circulen durant una hora amb recorreguts infinits. Per què no utilitzem minibusos i una aplicació on els usuaris puguin dir on són perquè vingui l’autobús.

Com si fos un taxi o un Uber?

Tindria parada senyalades però amb la tecnologia que tenim i intel·ligència artificial es pot aconseguir i reduiria la contaminació. També caldria posar més aparcaments per a bicis a les estacions i potenciar el cooperativisme i el cotxe compartit. Una altra cosa: incrementar l’ús de la bici o posar aparcament dissuasius als afores de la cuitat.

"També caldria posar més aparcaments per a bicis a les estacions i potenciar el cooperativisme i el cotxe compartit"

I respecte de l’habitatge?

És fonamental i preocupa molta gent.

Com ho solucionem?

A Sant Cugat tenim un preu de mercat molt alt per molta demanda i poca oferta. El que cal és habitatge assequible però només veig mega-projectes que si s’arriben a fer no evitaran que en 15 anys una part important de la població hagi marxat. Sobretot els joves. Cal invertir ara en habitatge de lloguer.

On?

Hi ha possibilitat de convenis amb particulars, de potenciar les cooperatives d’habitatge. L’administració ha de prendre part activa en la compravenda amb el dret de tanteig i retracte i després es pot posar a disposició dels joves amb preu assequible. Una altra alternativa és fer servir oficines que ja no es fan servir i convertir-los amb habitatge amb un canvi d’ús. I com que estan al peu de carrer anirien molt bé per a gent gran.

Què proposen en matèria de seguretat?

En comparació amb altres, Sant Cugat és una ciutat segura. Això no vol dir que en determinades zones no hi hagi robatoris o entrades a domicilis amb violència. Sobre tot a Mira-sol o Valldoreix. Cal incrementar l’actuació dels cossos policials.

Més policia?

Tot el que sigui donar més seguretat a la ciutadania crec que és una bona inversió. Però no és només això... També cal la col·laboració ciutadana. Els veïns no es coneixen entre ells. Fa falta una xarxa de contactes. Ja s’està fent. S’estan auto organitzant per por.

Com pot col·laborar la ciutadania en matèria de seguretat?

Moltes vegades són els propis ciutadans els que frustren robatoris o violació de domicili. Si un veí ho veu pot avisar als altres i fer xarxa.

Si tenen representació quina serà la seva política de pactes?

No pactarem amb els partits del 155. Amb els partits independentistes... Depèn del resultat. Ens agradaria canviar la dinàmica del pacte. Volem prendre decisions útils per a la ciutadania i si algun partit fa una proposta en aquest sentit se li pot donar suport.  

"No pactarem amb els partits del 155"

Deixi’m preguntar-ho d’una altra manera? Amb Junts, ERC o CUP formarien un govern?

Ara és aviat per respondre aquesta pregunta. Si tenen la dinàmica que han portat fins ara d’oblidar la independència no. Si van pel camí dels drets del poble català ja seria un altre tema. 

Entrevista electoral a Giuseppina Cariola (Independents). Foto: Bernat Millet

Entrevista electoral a Giuseppina Cariola (Independents). Foto: Bernat Millet

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem