Carles Riera defensa el català com a eina clau de la independència

Ha estat una trobada prèvia a la Diada Nacional organitzada per les seccions locals de la CUP, Arran i Endavant

“En català podem dir revolta, insurrecció, alliberament, socialisme i feminisme”. Amb proclames com aquesta el diputat de la CUP Carles Riera ha defensat la llengua com a pal de paller de l’emancipació nacional dels Països Catalans. El que va ser candidat a presidir la Generalitat a les eleccions al Parlament de Catalunya del febrer de 2021 ha estat el convidat estrella de la trobada prèvia a la Diada Nacional organitzada per les seccions locals de la CUP, Arran i Endavant. Amb el lema “Fins a vèncer” l’acte ha reunit unes 70 persones a la plaça de l’Om, als peus del Monestir.

Malgrat que Riera ha volgut subratllar que no s’ha de perdre l’objectiu de l’alliberament nacional dels Països Catalans el seu discurs s’ha centrat principalment en la defensa del català. En aquest sentit el diputat anticapitalista ha repartit dards dirigits al govern espanyol però també al català. “L’estat espanyol vol impedir per tots els mitjans que el català sigui una llengua per a tots i la Generalitat s’ha mostrat incapaç de fer efectiva la immersió lingüística permetent que el castellà sigui llengua vehicular a les escoles”. Un dels fets que ha destacat és la importància que el català sigui, també, la llengua de la classe treballadora esdevenint, així, un element integrador i no segregador. Contra això la recepta que ha proposat és la de “la militància lingüística a tota hora”.

A continuació, la militant d’Arran Berta Vidal ha completat el discurs de Riera en la línia sobiranista fent una crida a defensar la independència a les places i no als despatxos i ha posat un accent més local en parlar de les lluites del jovent a Sant Cugat. “Hem crescut amb la crisi del 2008 a l’esquena i ara ens hem trobat amb un augment de preus que impossibilitat l’accés a l’habitatge. Ens han volgut fer callar en denunciar la misèria del sistema però nosaltres sabem que cal un canvi radical que no vindrà amb el conformisme”. Tornant a l’arena política, Vidal no s’ha mossegat la llengua en denunciar que “tant Junts com ERC han demostrat que els va molt bé gestionar les engrunes”. Així ha defensat que la independència no és una eina de negociació sinó que s’ha de guanyar al carrer.         

A banda de les reivindicacions polítiques també hi ha hagut espai per la cultura amb l’actuació de Calcetes Tradis i els seus balls populars i una cantada de glosa amb Cor de Carxofa que ha clos les activitats.

Berta Vidal. FOTO: JR Armadàs

Berta Vidal. FOTO: JR Armadàs

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem