Junts, PP i VOX aproven no cedir la sala de plens de Valldoreix per actes ideològics

Junts, PP i VOX tiren endavant una moció per no cedir la sala de plens de Valldoreix per realitzar esdveniments amb una orientació política o ideològica

"No es cedirà la Sala de Plens de l’EMD per realitzar esdeveniments que tinguin una orientació política o ideològica, o es pugui interpretar que tenen caire partidista, ja que aquest espai és la sala de tot el poble de Valldoreix". Aquesta és la moció que ha portat Junts a la Junta de Veïns de Valldoreix i que ha tirat endavant amb el suport de PP i VOX. El govern (Valldoreix Plural, ERC, PSC i CUP) ho ha qualificat com una voluntat de "censura ideològica" i un atac a determinades entitats valldoreixenques. En canvi, Junts ho ha defensat com una aposta per la neutralitat de l'espai. 

La polèmica s'origina per un acte organitzat per l'Associació de Veïns i Veïnes Progressistes de Valldoreix el 9 de desembre a la sala de plens. Concretament, es tractava de la xerrada La vida dels indígenes ens parla del planeta: escoltem-la!, amb la presència de l'indígena Calitxo Suárez i el naturalista Martí Boada, dos experts reconeguts internacionalment.

Gisbert: "Mai de la vida pot presidir l'acte el logo d'una associació que ha donat suport a la candidatura de president"

Bernat Gisbert, portaveu de Junts, ha criticat que l'acte estigués presidit per una cartellera amb el logo de MÉS Valldoreix (Veïns Progressistes), argumentant que aquesta entitat va donar suport a la candidatura de l'actual president, Juanjo Cortés. "Mai de la vida pot presidir l'acte el logo d'una associació que ha donat suport a la candidatura de president", ha afegit Gisbert, que ha lamentat també que no se'ls convidés. "Nosaltres no estem en contra de l'acte, no entrem en el contingut. Parlem del partidisme", ha conclós. 

"Es confon l’ús institucional legítim de la Sala de Plens amb un ús partidista i amb una visió que no representa a la majoria dels valldoreixencs, ni respecta la pluralitat de la Junta de Veïns de Valldoreix", exposa el text de Junts. Així, la moció aprovada també estableix que la cessió dels espais a "entitats que hagin format part d’una candidatura política a Valldoreix" haurà de passar per la Junta de Portaveus i ser aprovada per la majoria.

Censura i filtre ideològica

Els quatre membres del govern valldoreixenc han estat molt crítics amb la proposta i ho han qualificat com un intent de censura ideològica cap a determinades entitats i actes. "Es vol castigar una entitat perquè va donar suport a la meva candidatura", ha sentenciat el president, Juanjo Cortés, que ha emfatitzat: "Podem censurar, castigar o vulnerar els drets d'una entitat registrada? Té els mateixos drets a utilitzar els espais públics que la resta".

A més, Cortés ha alertat que aquest pas pot obrir el camí a vetar actes que també poden ser ideològics com xerrades sobre feminisme o sobre la crisi dels refugiats. "Si entrem a valorar el contingut, arribarem al Tribunal de la Inquisició", ha insistit. 

Susanna Casta: "Tots els equipaments de la vila hauran de passar per un filtre ideològic"

Susanna Casta, vocal de Cultura, considera que Junts vol fer la institució "més petita i fosca". "Ara s'haurà de passar un filtre per decidir si una persona és digne de fer servir aquest espai", ha apuntat Casta, que ha recalcat: "Tots els equipaments de la vila hauran de passar per un filtre ideològic. Em sembla lleig. És censura". "Em faria vergonya", ha rematat posant d'exemple el fet que el vocal de VOX ara pugui decidir quins actes es podran fer.  

"Quines ganes de limitar l'ús dels espais públics. Si seguim així, al final cap de les associacions del poble podran fer servir la sala de plens. Tots fem polítiques", ha apuntat el vocal Xavier Humet (CUP). En aquest sentit, Ramon Segura (ERC) ha assenyalat qui serà l'encarregat d'interpretar si un acte és partidista o ideològic: "Com s'interpreta? Qui ho interpretarà? Vostès [per Junts] amb els senyors de VOX?"

PP i VOX hi donen suport

Des del PP, Carlos Aranguren ha defensat la seva aposta per la "neutralitat": "Les institucions són de tots". A més, ha assenyalat que el principal problema és la deficiència d'equipaments pateix Valldoreix, una visió compartida per la resta de grups. També ha demanat no entrar en picabaralles entre els representants polítics.

"Els logos polítics han d'estar apartats", ha apuntat Pablo Baucells (VOX)

 

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem