Clara Ponsatí retorna a Catalunya, després de 5 anys d'exili

L'exconsellera ha estat detinguda pels Mossos d'Esquadra, tot i tenir immunitat europarlamentària

L'eurodiputada i exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí, la qual va viure a Sant Cugat, ha retornat a Catalunya, després de 5 anys d'exili, el dimarts 28 de març. Ponsatí, però, ha estat detinguda mentre passejava en ple carrer a Barcelona pels Mossos d'Esquadra, tot i comptar amb immunitat europarlamentària cautelar, i és que l'eurodiputada tenia en vigor una ordre de detenció a Espanya per un delicte de desobediència per l'organització del referèndum de l'1 d'octubre. Després de la detenció, l'exconsellera va declarar davant del jutge i finalment va ser posada en llibertat. Aquest dimecres, segons ha avançat RAC1 i ha confirmat l'ACN, Ponsatí ha anat a l'aeroport del Prat a primera hora del matí per dirigir-se al ple de l'Eurocambra. 

Ponsatí ha decidit tornar a Catalunya, després que el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena revisés l'acusació contra els líders independentistes encara no jutjats en la causa de l'1-O arran de la derogació de la sedició pactada entre el govern espanyol i ERC. Precisament, Ponsatí només estava acusada d'aquest delicte. Amb la recent reformulació de la causa del 'procés' al Suprem, l'eurodiputada s'exposa a un delicte de desobediència, que no comporta penes de presó. Llarena ha rebutjat processar-la de moment pel nou tipus agreujat de desordres públics, com volien la fiscalia i l'Advocacia de l'Estat.

Pocs mesos abans del referèndum d'independència del 2017, Ponsatí va entrar al Govern de Carles Puigdemont com a responsable de la conselleria d'Ensenyament, encarregada de l'obertura de les escoles com a col·legis electorals. Després de l'1-O i la posterior votació de la declaració d'independència al Parlament, Ponsatí va marxar a Bèlgica i allà va rebre la primera ordre de detenció europea de l'Audiència Nacional, que l'acusava d'un delicte de rebel·lió pel seu paper en el referèndum. Quan es va retirar aquesta primera euroordre a principis del 2018, Ponsatí va instal·lar-se a Escòcia, on es va reincorporar com a catedràtica d'Economia i Finances a la Universitat de Saint Andrews.

La segona i tercera euroordre de Llarena la va enganxar ja a Escòcia. Aquesta última ja era només per un delicte de sedició, ja que el Tribunal Suprem la va canviar en sintonia amb la sentència per la causa del 'procés' del novembre del 2019. Tanmateix, Ponsatí s'exposava a una condemna a més de 10 anys de presó. A principis del 2020, l'exconsellera va entrar al Parlament Europeu com a eurodiputada de Junts gràcies a la nova distribució d'escons pel Brexit i va tornar a Brussel·les. Per això, Escòcia va tancar definitivament el cas per la seva extradició l'agost del 2021. El tribunal d'Edimburg va considerar que Ponsatí ja no estava sota la seva jurisdicció i que, per tant, calia finalitzar el procés judicial per extradir-la a Espanya.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem