Conesa: "Reivindico a la Generalitat més mesures de seguretat per a Sant Cugat"

Entrevistem l'alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa

Mercè Conesa és regidora de l’equip de govern municipal des del 1999, alcaldessa de Sant Cugat des del 2011, i no descarta presentar-se a la reelecció a les municipals del 2019. Mentre s’ho pensa, desgrana en aquesta entrevista alguns dels temes que la preocupen com és el cas de la seguretat ciutadana. No li satisfà el nombre de robatoris existents en domicilis ni les mesures adoptades en aquest sentit per la Generalitat, i reclama amb urgència més solucions per part del Conseller d'Interior.

Com porta els assajos del Ball de Gitanes?

Molt malament. No he pogut assistir a cap assaig perquè estic patint molt mal d'esquena i em recomanen que camini i que no salti gaire. Per tant, no compliré en aquest cas la promesa que tinc pendent.

Penedida de la juguesca que va fer sobre si presidiria el consell nacional del seu partit?

Penedida, no. Perquè a més m'agrada el ball i m'agrada participar i, evidentment, m'hauria agradat molt poder assistir als assajos i poder ballar. De fet, vaig fer assajos a casa, aprenent els passos amb un tutorial de l'Esbart Sant Cugat, però la meva esquena no millora.

Li faria il·lusió ser candidata a la presidència de la Generalitat?

En aquest moment el meu objectiu és l'alcaldia de Sant Cugat. Una cosa és presentar-se per optar a un càrrec intern del meu partit, com va ser la presidència del consell nacional, i una altra és representar el partit en unes eleccions que són cabdals en el futur del país. Aquesta és una qüestió molt delicada que s'ha de preparar molt i molt bé, i des del PDECat es treballarà intensament per veure quins són lideratges emergents que poden fer aquest paper. La meva predisposició cap al partit és tota, però principalment cap a l'alcaldia de Sant Cugat i és on en vull centrar principalment.

Centrar-se fins al 2019 o fins al 2023?

No descarto presentar-me a la reelecció a l'alcaldia de Sant Cugat, però estic centrada de moment fins al 2019. Sant Cugat és sempre un espai molt il·lusionant. Jo vull ser útil a la ciutadania de Sant Cugat i en el moment que em diguin que no ho sigui, faré un pas al costat o allà on sigui.

Se sent còmode governant amb el suport pressupostari d'un partit, ERC-MES, que desconfia de vostè?

A mi m'hauria agradat que ERC-MES em dónes la confiança. No me la va donar per assolir l'alcaldia, no em va fer ni aquest vot de confiança, cosa que ERC-MES si va fer en el cas d'Ada Colau a Barcelona, per exemple. I tampoc va voler entrar al meu govern. El màxim que hem assolit ha estat un pacte d'estabilitat pressupostaria, un acord que mai ha estat d'exclusivitat només amb aquesta formació. A mi m'agrada escoltar l'opinió d'ERC-MES i crec que totes les seves aportacions són oportunes. Es dóna la possibilitat que el PSC s'incorpori a aquest pacte pressupostari, partit que accepta els acords previs amb ERC-MES. I a partir d'aquí sorgeix la possibilitat que el PSC entri al govern davant la nova negativa d'ERC-MES de formar-hi part. Però el partit republicà, en lloc d'exercir responsabilitat de govern, tria mirar-s'ho des de la barrera. I l'entrada del PSC ens ofereix un grau més d'estabilitat a un govern que està en minoria.

I se sent còmoda governant amb el PSC?

El pacte que tenim amb el PSC no entra en cap cas en els temes del procés nacional que està vivint Catalunya; tenim posicions diferents i ens respectarem.

Doncs el seu regidor socialista Pere Soler ha comparat via Twitter l'ANC amb la Lola Flores...

Són unes declaracions desafortunades. El regidor Pere Soler està entenent el que suposa està al govern municipal i no a l'oposició. Hem de poder acompanyar-lo en aquest procés malgrat que no estiguem d'acord en determinats aspectes del procés. No passa res, tenim llibertat absoluta cadascú de nosaltres, però sí que des del govern hem fet la reflexió conjunta amb ell de què hauria d'abstenir-se de fer aquesta mena de comentaris.

Sense el PSC al govern municipal avui continuaria hissada l'estelada a la plaça d'Octavià?

No té res a veure. Jo he acatat una sentència. No em preocupa massa el soroll de les xarxes socials en relació a l'exageració sobre els símbols. L'ordre de la jutgessa s'ha de complir. Mentre no tinguem un Estat democràtic i de dret català, no tinc per què menystenir les institucions d'avui. Podríem entrar en la linia de la desobediència, però no seria la pròpia d'aquelles persones que es volem ubicar en un sistema judicial que defensa els drets i les garanties dels ciutadans. El procés de la independència anirà endavant si sumem el màxim de persones, no si les excloem. Si juguem a l'exclusió i a la desobediència, estarem minant el procés que està vivint el país. Si som capaços de situar el referèndum com a precedent democràtic, tindrem la via lliure.

Més enllà de l'acció de govern del dia a dia, com s'imagina el Sant Cugat del 2025?

Sant Cugat és una ciutat que té grans actius com les entitats, la cultura popular, identitat, una situació estratègica, una població jove, un gran campus universitari, 32 m2 de zona verda per habitant, un espai natural espectacular, 3.500 empreses, 48.000 llocs de treball... tenim unes grans potencialitats de cara al futur, i les hem de traslladar més enllà.

Com?

Hi ha factors que em semblen cabdals i que preocupen directament la ciutadania: la seguretat ciutadana, drets energètics, la mobilitat sostenible, l'aigua, l'habitatge.... Són temes sobre els quals hi estem vetllant, sobre les qüestions que preocupen els ciutadans en l'àmbit quotidià, però l'Ajuntament també està atent a totes les oportunitats que ens aporta la globalització. També continuarem treballant i incidint en els pressupostos municipals participatius; els ciutadans han demostrat que volen dir la seva.

Els robatoris en domicilis van augmentar l'any passat un 51%.

La seguretat ens preocupa moltíssim perquè veníem d'unes dades sempre positives respecte d'altres municipis i en aquest moment no estem satisfets. Hem de millorar la seguretat els mesos vinents. A l'octubre passat ja vaig alertar al conseller d'Interior Jordi Jané, i es va activar un dispositiu que ha donat els seus resultats, però no és suficient. I li reitero al conseller que no estem, ni podem estar satisfets dels resultats. I li reivindico que apliqui més mesures.

Més agents dels Mossos d'Esquadra?

Totes les mesures que calguin! Helicòpter, Mossos... perquè no podem acceptar que després d'advertir de la situació de Sant Cugat, avui, al mes de febrer, estiguem com estem. Nosaltres el que farem, serà apropar la Policia Local a les comunitats de propietaris de Sant Cugat per explicar-los mesures preventives. Treballar la prevenció és molt important, i ho farem també amb altres iniciatives municipals, però no podem substituir els Mossos d'Esquadra.

El treball conjunt de l'Ajuntament i Generalitat va impulsar l'acord per reindustrialitzar Delphi i mantenir 208 llocs de treball. En canvi, la coordinació no ha estat la mateixa per abordar la situació de l'Hospital General de Catalunya. S'ha reunit darrement amb el conseller Antoni Comin?

Des de l'Ajuntament vam demanar concreció sobre l'oferta de compra que va fer el Govern de la Generalitat, però no n'hem tingut massa. Sabem que aquesta oferta, de moment, no ha anat endavant, però no tenim més explicacions que això. Preguntarem si el Govern manté aquesta oferta per saber on estem situats perquè és un dels temes importants de la nostra ciutat. Nosaltres vam intentar mitjançar, i estar al costat dels treballadors i treballadores, molts d'ells són de Sant Cugat, i vam intentar acompanyar aquest procés tot i que no va ser rebut per part de la conselleria de Sanitat. La resposta a aquest tema l'ha de donar qui té la competència.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem