Què passarà a partir d'ara amb Torre Negra?

El Consell de Ciutat ha portat a plenari les propostes per a gestionar la finca i la masia

El Consell de Ciutat de juliol ha portat a plenari algunes propostes de gestió per a la recentment adquirida finca de Torre Negra. Així, la comissió de treball ha presentat un informe amb idees tant de l'entorn com de l'ús de la masia.

Carles Castell, doctor en Biologia i màster en Gestió Ambiental en el Món Rural, ha sigut el portaveu de la comissió en aquest consell, presidit per Marco Simarro (CUP), i ha destacat tres objectius clars: conservació patrimoni cultural i natural, impuls i suport a les activitats agrícoles, i ús públic de l'espai.

Pel que fa a posar-ho en pràctica, Castell ha dividit les necessitats en quatre paquets: el primer, sobre com consolidar i posar en valor aquest patrimoni, on la comissió proposa sol·licitar que sigui un Bé Cultural d'Interès Nacional.

Pel que fa a la gestió finca, Castell ha posat sobre la taula la incògnita de com fer l'evolució dels boscos "que es van crear fa 90 anys amb un altre context climàtic",  així com recuperar la vinya, i també la ramaderia i l'agrícultura, que "ajudaran a mantenir el sotabosc i a prevenir incendis".

A més, la comissió posa èmfasi en què Torre Negra és la porta al Parc Natural de Collserola, i defensa que ha de tenir espais de trobada, ser punt de partida d'itineraris, i crear activitats de voluntariat o artístiques que connectin a les persones amb la natura. Castell ha proposat, com a primera idea, crear la Festa de Torre Negra, o posar-hi un petit bar o una botiga de productes locals per finançar l'espai.

Per últim, el portaveu de la comissió ha demanat recuperar els camins històrics, i fer-los també accessibles per a les persones amb necessitats especials. "També ha de ser un projecte exemplar pel que fa a l'ús de l'aigua i l'energia", ha apuntat.

En acabar, Francesch Duch (ERC), tinent d'alcaldia d'Urbanisme, ha agraït la feina feta "amb visió de conjunt. Toca totes les tecles que hem de tenir en compte. Ens calia un projecte transversal".

Per la seva banda, la tinent d'alcaldia de Cultura i Memòria Històrica, Esther Madrona (ERC), ha posat èmfasi en la necessitat de "museïtzar" la zona, fent que la informació històrica sigui accessible.

El regidor de Mobilitat, José Gallardo (PSC), ha apuntat diversos detalls que ja s'estan duent a terme en el que fa a l'accessibilitat, com el cadenat o el cartellatge.De fet, ja s'estan fent visites guiades els dissabtes i diumenges a les 10:30 h.

Alba Gordó (ERC), regidora de Sostenibilitat, ha informat que s'està treballant per a que als de Can Borrell s'hi ubiqui un cobert per un ramat d'ovelles i cabres, "que ens ajudin a mantenir el sotabosc". A més de prevenir incendis, Gordó defensa que la vocació és mantenir l'activitat agrària i ramadera de Sant Cugat. "Som ciutat, però volem desenvolupar aquesta activitat".

Finalment, Pere Soler (PSC), tinent d'alcaldia d'Economia, ha avisat que aquest "serà un procés llarg i costós. No volem fer volar coloms". 

Consell de Ciutat del juliol de 2022. FOTO: Ajuntament

WhatsApp Image 2022 07 11 at 21.16.05

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem