El Consell de Les Planes es posa en marxa abordant diversos temes com el manteniment

El manteniment, la mobilitat i la neteja, entre els temes destacats d'aquest primer Consell de Barri

El Consell de Barri de Les Planes s'ha constituït oficialment durant la tarda del dilluns 11 de desembre, tractant els diferents temes que hi ha sobre la taula pendents de solució, des de fa temps, referents al manteniment, el servei de mobilitat del barri i la neteja.

Un Consell presidit per Núria Fernàndez, regidora de Salut, Voluntariat i Política Lingüística, on ha estat present l'alcalde, Josep Maria Vallès, Francesc Duch, portaveu d'ERC i tinent d'Alcaldia de Desenvolupament urbà, Habitatge, Sostenibilitat i Benestar animal, i els vocals de tots els grups polítics. També han assistit nou entitats del barri.

Sessió de constitució

La sessió ha començat amb la benvinguda de la presidenta del consell, Núria Fernàndez, qui ha subratllat la importància de l'ens participatiu, però també el respecte en els torns de paraula i l'assertivitat a l'hora de tractar els temes per a un bon funcionament del Consell.

Feta aquesta introducció, Fernàndez ha fet un repàs dels temes que estan en procés de treball o ja finalitzats, com la campanya per a la prevenció d'incendis, la qual ja està en execució, les millores de mobilitat al barri per millorar la seguretat dels vianants, on ja s'ha realitzat un estudi i està en fase de contractació d'obres o les càmeres de seguretat a Can Cortés, les quals entraran en funcionament aviat.

Propostes de grups de treball

Pel que fa als grups de treball, s'ha proposat fer una sessió on l'objectiu serà establir una dinàmica de consell eficient i còmoda pels participants, tal com ha dit Fernàndez a la seva presentació, "és de vital importància que els consells funcionin bé". D'altra banda, s'ha repartit un paper on diversos veïns s'han apuntat al grup de treball de prevenció d'incendis, la tècnica d'acció comunitària, Carlota Vázquez, serà la responsable de gestionar aquest tema. De la mateixa manera, Vázquez gestionarà el grup de desenvolupament de projectes de pressupostos participatius.

Torn obert dels veïns

El tema del manteniment ha centrat bona part del torn obert de paraula, diversos veïns del barri, s'han mostrat indignats per la situació de deteriorament de les voreres, les carreteres i el cablejat que té el barri des de fa anys; "Estem molt oblidats en aquest barri", ha manifestat una veïna.

Un dels aspectes concrets que s'ha parlat al Consell és el forat que hi ha al passeig Desert. Els veïns asseguren que és perillós i que algun dia "hi haurà un accident de bus o de cotxe", però Fernàndez ha comunicat que en el 2024 no serà possible solucionar aquest problema: "S’ha d’arreglar tot el carrer perquè és una obra major i s’ha d’estudiar". Els veïns han reclamat alternatives, però Fernàndez ha assegurat que ara no hi ha pressupost per dur a terme cap solució immediata.

D'altra banda, els veïns també han demanat voreres accessibles, ja que els esbarzers, la sorra i les plantes "impedeixen moltes vegades caminar amb normalitat". Una veïna del barri ha explicat que intentant tallar un dels esbarzers va caure i es va trencar el braç, ha explicat amb el braç enguixat: "No vull reclamar res de la meva caiguda, però no em toca a mi fer aquestes funcions i demano solucions".

Pel que fa a la neteja, també hi ha descontentament al barri, però, Josep Maria Vallès ha volgut donar resposta a aquesta preocupació comuna per part dels veïns de Les Planes, i del municipi en general. L'alcalde ha assegurat que hi haurà un canvi, però "no serà immediat". Ha explicat que en el pròxim Ple Ordinari, el 22 de desembre, es durà a terme l'aprovació inicial dels plecs de licitació del nou concurs: "Actualment, el servei de neteja està pensat per una ciutat de 80.000 habitants i ja som gairebé 100.000, ara es presentaran les noves empreses que considerin que poden dur a terme la neteja de Sant Cugat. No serà immediat, però ja està en execució", ha explicat l'alcalde.

Torn obert de paraula al Consell de Barri Les Planes. Foto: redacció.

Torn obert de paraula al Consell de Barri Les Planes. Foto: redacció.

La mobilitat també ha estat un dels temes destacats, els veïns han denunciat l'absència del servei de bus els dies festius: "Moltes persones no podem baixar al Casal, a veure els fills els caps de setmana i festius com Nadal, ens quedem plantats", ha explicat una veïna. D'altra banda, altres veïns han assegurat que els matins entre setmana "el bus no t'assegura arribar a l'hora al tren o a l'escola". Davant d'aquesta situació, Núria Fernàndez, ha respost que ja s'ha encarregat a l'empresa responsable "realitzar un estudi per reconfigurar el servei i optimitzar-lo".

Tot i això, per abordar de manera més exhaustiva els temes de neteja, mobilitat i manteniment, Josep Maria Vallès, ha proposat fer una reunió específica amb Cristina Paraira, tinent d'alcaldia de Presidència, Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana, ja que molts dels dubtes dels veïns no han quedat resolts per falta de coneixement sobre el tema en qüestió.

Per la seva banda, la inversió de 20.000 euros que es va fer per rehabilitar l'espai familiar del Casal de Les Planes ha despertat certs dubtes pel resultat que s'ha obtingut: "Hi ha coses que no encaixen i volem explicacions", ha expressat una de les membres de l'espai familiar. Des de l'espai familiar, es va demanar un document que justifiqués on s'havien invertit els 20.000 euros pressupostats i l'Ajuntament, va enviar un Excel on es justificaven 2.000 euros en treballs de fusteria i 16.000 en rehabilitació de l'edifici. La representant de l'espai infantil ha apel·lat que volen factures que ho demostrin, ja que no veuen resultats: "Les humitats es van arreglar a una sala de consergeria on només hi ha una alarma, a la sala polivalent no s’ha invertit res. A més, pensem que no hauria de sortir dels pressupostos participatius la rehabilitació de l’espai, són coses bàsiques".

Representants del Consell de Les Planes

Presidència: Núria Fernàndez

Vocals grups polítics:

  • Junts per Sant Cugat: Joan Puigdomènech
  • ERC: Eva Puigjaner
  • PSC: Marc Tolrà
  • PP: Álvaro Benejam
  • CUP: Marc Simarro
  • VOX: Manuel Garcia
  • En Comú Podem: Juanma Cayuelas

Vocals entitats:

  • Associació de Propietaris i Veïns de Les Planes: Olga Carrasco Rodríguez
  • AV Can Cortés: Borja Aitor Arriaga
  • Associació de Veïns de Can Borrull: Puri Moreno
  • Associació de Veïns la Rabassa del Pi: Jessica Piera Mestre
  • Comissió de Festes: Emília Cruz
  • Gent Gran El Racó de l'amistat: L'Antònia Mohino
  • Espai Eco, Igansi
  • Espai familiar, Irene
  • Grup de dones Creu d'en Blau: Mari Zafra Carrasco

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem