La CUP recepta polítiques d’esquerres contra l'emergència climàtica i d'habitatge

La formació ha celebrat l'acte central de campanya del Vallès Occidental a Sant Cugat

"Si estàs enfadat, canalitza la teva ràbia i mobilitza't". Aquestes paraules de Núria Gibert, exregidora de l'Ajuntament a l'anterior mandat i número 11 de la llista de la CUP a Barcelona, resumeixen l'esperit combatiu que ha reclamat la formació independentista als seus simpatitzants de cara les eleccions del 12 de maig. A l'acte central de campanya al Vallès Occidental, Gibert ha reconegut que és un moment de desafecció política i ha fet una crida a mirar endavant. “Ara és el moment de dir prou. Ni nostàlgia, ni recança. Som més. No cedeixis, ni retrocedeixis ni un pam”.

La candidata ha fet referència a diverses realitats que enerven gran part de la població i que són fruit de decisions polítiques. Retards als trens, emergència d'habitatge o llistes d'espera a les residències són només alguns exemples que ha enumerat que es poden revertir amb polítiques d’esquerres. 

Passant a l'àmbit de l'autodeterminació, ha defensat que cap formació política pot patrimonialitzar l'1 d’octubre de 2017. “L'1-O no és dels que tenien les urnes, ni dels que havien d'obrir les escoles. No és dels polítics presos, ni dels exiliats, ni és de la CUP. És del poble català i és llastimós sentir candidats esgargamellar-se per veure qui té l'urna més llarga”. Gibert és de parer que donada aquesta gesticulació política en tantes formacions, és normal que la molta gent “estigui farta".  

Emergència climàtica i d’habitatge

Exercint d’amfitrió de l’acte, Marco Simarro, portaveu de la formació a l’Ajuntament de Sant Cugat, ha recordat dos dels eixos principals de la campanya de la CUP: l’accés a l’habitatge i la crisi climàtica. "No tenir un lloc on viure és el principal problema a Sant Cugat i és per això que volem regular el co-living i aconseguir que un 30% del nou parc d’habitatges sigui de protecció oficial. Però des del municipi no ho podem fer tot i és per això que és clau que la CUP tingui presència important al Parlament”.

En matèria mediambiental ha reclamat un control públic l’aigua i un canvi en la gestió dels efectes de la sequera. “No s’està fent bé. Cal tenir clar qui consumeix més i qui pateix més les restriccions. Venen turistes i gasten de mitjana tres cops més que nosaltres. És necessari un canvi de model que passi per la gestió pública d’aquest recurs”. Simarro també ha tingut temps per criticar i titllar d’innecessari projectes com la nova biblioteca central de Sant Cugat de 15 milions d'euros o el projecte del Quart Cinturó. 

L’encarregada de cloure l’acte ha estat Mar Ampurdanès, diputada al Parlament i número 6 de la llista a la circumscripció de Barcelona. La política ha repassat part de la feina feta per la seva formació a la cambra catalana i ha començat per treure pit de la renúncia a aprovar els pressupostos del Govern (que de retruc van provocar aquestes eleccions). “Ens vam plantar. ERC ja tenia un soci preferit. Sabien que volien el PSC. I han perdut per ser massa de dretes. Han preferit pactar amb el PSC més espanyolista i de dretes de la història i han tirat la legislatura per la borda”.

Ampurdanès també s’ha referit a un altre dels pals de paller de la campanya dels anticapitalistes: la defensa de la llengua. “La CUP s’ha quedat sola defensant el català com única llengua vehicular a l’educació. Avui veiem que cada cop més escoles estan obligades a usar el castellà. La manera no de defensar la llengua no és fent anuncis a TV3. Cal derogar aquesta llei i fer-ne una de nova”. Una de les mesures que porten al programa en aquesta matèria és el fet que els treballadors puguin a aprendre català al lloc de feina en horari laboral i a càrrec de l’empresa. 

L’acte, que ha aplegat poc menys d’un centenar de persones a la plaça de Barcelona, ha acabat amb una actuació musical i una crida a omplir les urnes el 12 de maig sota el seu lema Defensem la terra
 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem