El conflicte entre Israel i Palestina torna a encendre el Ple municipal

La CUP ha retirat la moció en què denunciava "la constant vulneració dels drets humans" per part d'Israel i ha acusat Junts de presentar una moció alternativa "d'un cinisme terrorífic"

El conflicte entre Israel i Palestina ha tornat a ser objecte de debat aquest dilluns, 19 de febrer, al ple municipal i ha enfrontat les forces polítiques del consistori. La CUP ha presentat una moció per denunciar "la constant vulneració dels drets humans i l'apartheid contra el poble palestí" per part d'Israel i per reclamar l'alto el foc i la fi de les hostilitats. Un text que ha comptat amb el suport dels grups d'esquerra (ERC, PSC i Comuns), però que ha topat amb una proposta alternativa de Junts que ha provocat que la CUP hagi finalment retirat la seva moció.

El tinent d'alcaldia de Junts Carles Brugarolas ha defensat la contraproposta al·legant que la moció dels cupaires estava "farcida de dades incorrectes" i que "no apropa la pau". També ha posat en dubte l'ús de termes com "bombardejos indiscriminats" i "genocidi" al text presentat per la CUP perquè "no descriu el que està passant". Finalment, Brugarolas ha fet una crida a tractar la qüestió amb "serenitat i buscant la convivència". Una "visió" del conflicte que ha comptat amb el suport del PP.

Aquesta proposta alternativa, de fet, ha centrat les crítiques de l'entitat Sant Cugat per Palestina, a qui la CUP ha cedit la presentació de la moció. L'entitat ha assegurat que el text de Junts és "una vergonya i un insult a l'evidència". "Ens tracteu d'estúpids a la ciutadania i blanquegeu i justifiqueu les atrocitats d'Israel", ha dit una de les membres de Sant Cugat per Palestina, Júlia Bolao, que també ha lamentat que a Junts "no els importi la vida dels palestins igual que la resta". Bolao també ha criticat que al text de la moció alternativa es faci referència al dret d'Israel a defensar-se. "Defensar-se és assassinar més de 15.000 infants?", s'ha preguntat la membre de l'entitat.

En el seu torn de paraula, ERC ha condemnat "categòricament" tant l'atac de Hamàs del 7 d'octubre com els bombardejos a la franja de Gaza per part d'Israel. El portaveu del partit, Bernat Picornell, ha assegurat que "no hi ha hagut proporcionalitat" i ha exigit a Israel l'alto el foc, la fi del setge a la franja i que s'habiliti un corredor humanitari per a la població civil. La formació havia presentat una esmena, que consistia en eliminar l'acord d'instar l'Ajuntament a sumar-se a la campanya de boicot, desinversions i sancions a Israel, però finalment l'ha retirada.

Per la seva banda, el PSC ha mostrat el seu suport a la moció de la CUP, però ha trobat a faltar una "denúncia explícita als atacs de Hamàs". Tot i això, la regidora socialista Pilar Gorina ha lamentat que Junts "amagui amb l'atac de Hamàs el genocidi d'Israel al poble palestí". Una crítica que també han fet els comuns, que han acusat Junts de "no voler condemnar la massacre que comet el govern de Netanyahu al poble palestí".

Amb tot, només el PP ha fet costat Junts. El regidor popular Alfredo Bergua ha defensat la proposta alternativa de Junts en ser "una moció equilibrada, amb rigor històric i que busca trobar consens". Pel que fa a la moció de la CUP, Bergua ha assegurat que "desprèn israelofòbia" que l'esquerra "només es mobilitza depenent d'on procedeix la víctima". Vox no ha intervingut.

Per evitar que la proposta alternativa prosperés, la CUP ha retirat la seva moció per l'exercici "d'equilibrisme i de cinisme terrorífic" de Junts.

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem