Els deu candidats a l'alcaldia contraposen el seu Sant Cugat ideal

Crònica del debat electoral organitzat pel TOT Sant Cugat i el DIARI de Sant Cugat. Els pròxims dies, podreu veure les declaracions de cada candidat en tots els àmbits debatuts

Els deu alcaldables de Sant Cugat s'han citat aquest dimecres, dia 29 d'abril, per confrontar les seves propostes i models de ciutat en un debat organitzat pel TOT Sant Cugat i el DIARI de Sant Cugat que ha aplegat unes 150 persones.

Els serveis socials, la participació ciutadana, les inversions i el paper de Sant Cugat en el procés sobiranista han estat els quatre principals blocs tractats. A més, lectors del TOT i gent del públic han pogut fer les seves preguntes, així com els alcaldables també s'han fet preguntes els uns als altres.

Per dosificar la informació del debat i que no es perdi cap detall de què han dit els candidats, en aquesta primera notícia fem una crònica de l'acte. A partir d'aquest dijous, 30 d'abril, i cada dia, publicarem les propostes dels candidats en els àmbits dels serveis socials, participació, inversions i independència. A més, explicarem a quin partit votaria cada candidat si no poguessin fer-ho per ells mateixos, què poden aportar a Sant Cugat en l'àmbit de capacitats personals o què contesten a les preguntes de la ciutadania. O, també, quines preguntes s'han fet entre ells.

Per anar fent boca, a l'etiqueta #TOTEleccions trobareu les declaracions més destacades de cada candidat.

El debat

Vallès, Conesa, Carreras, Soler, Casamitjana, Gibert, Ingla, Ciprián, Massanés, Comellas i Garriga (d'esquerra a dreta). FOTO: Artur Ribera

Passats dos quarts de set, els primers candidats han començat a aparèixer a la Casa de Cultura per ultimar els detalls del debat. A les 18.55 h, Pere Soler (PSC) era l'últim d'arribar: “M'havien dit a menys cinc!”. Mercè Conesa (CiU) ho feia pocs minuts abans, quan els altres vuit candidats ja estaven preparats a les seves cadires. Conesa els ha saludat un per un, sent Núria Gibert (CUP-PC) i Roser Casamitjana (ICV-EUiA) les úniques que no s'han aixecat per saludar.

Jaume Massanés (UASC) ha estat el més parlador en els instants previs i tan aviat conversava amb Maria Rosa Comellas (Solidaritat) com amb Aldo Ciprián (C's). Entre la resta, molta concentració i, com si fos l'última hora abans d'un examen, repassant apunts.

I és que tots els alcaldables portaven apunts escrits, per no descuidar-se cap detall i tenir totes les dades a punt. Pel que fa al vestuari, destacar que Jordi Carreras (PP) era l'únic amb corbata tot i que la resta de candidats homes duien americana. Gibert i Conesa compartien texans; Comellas, Casamitjana i Mireia Ingla (ERC-MES) han optat per elements més formals.

Entre el públic, alguns hooligans que no perdien ocasió per aplaudir els seus i recriminar els comentaris dels rivals. I més enllà dels retrets dels candidats pel fet que Conesa disposés d'un torn de rèplica per elusions, al qual ha renunciat vist l'enrenoul'educació i el respecte han predominat.

Els candidats

Més d'un centenar de persones han omplert la Casa de Cultura. FOTO: Artur Ribera

El debat ha començat amb una Conesa institucional, posició que ha anat abandonat a mesura que augmentaven les crítiques a la seva gestió i ha hagut de baixar al fangar per debatre de tu a tu sobre l'acció de govern. Carreras ha tingut, inicialment, algun problema per cenyir-se al temps de paraula, però a poc a poc ha anat escurçant el discurs, que ha centrat en l'oposició a la independència i la importància de la família.

Soler, tranquil però amb passió, ha remarcat que el 24 de maig no es vota per Catalunya, sinó pels districtes, pel barri de Sant Francesc i per Sant Cugat. Casamitjana ha construït ponts constantment per intentar apropar les esquerres de Sant Cugat, oferint la seva mà a les altres formacions. Gibert, una mica nerviosa al principi, s'ha deixat anar a poc a poc a mesura que parlava de democràcia i drets socials, així com de les transformacions necessàries a Sant Cugat.

Ingla ha insistit en el fet que el seu projecte és el que la gent decideixi i que tot el que facin passarà per la participació. Ciprián, que ha fet un parell d'intervencions en castellà i ha lamentat que es donin tantes subvencions a les entitats, ha reconegut que, si no pogués votar Ciutadans, votaria la UASC. Precisament, Massanés ha lluït experiència i treball de camp, recordant que fa vint anys que va a reunions de districtes i de barris.

Comellas s'ha centrat a reclamar radicalitat democràtica a les institucions i en el paper de l'Ajuntament en la independència. Finalment, Ignacio Garriga (VOX-Família i Vida) s'ha queixat que es tractés la qüestió de la independència en un debat local i ha posat la família com un dels eixos del seu programa.

I a les 21.12 hores  s'acabava el debat. Només quedava la foto de família, que s'ha hagut d'endarrerir uns minuts, ja que Gibert ha hagut d'anar al lavabo. Un cop solucionada l'emergència, foto de grup i tots cap a casa a continuar amb la campanya electoral.

I, recordeu, que a partir d'aquest dijous, 30 d'abril, podreu veure les opinions dels alcaldables en les qüestions més importants pel municipi.

 
Comentaris

Destaquem