El Ple Municipal exigeix "l'alliberament immediat" de Sánchez i Cuixart

PDeCAT-Demòcrates, CUP-PC, ERC-MES, ICV-EUiA i PSC s'han mostrat contraris a l'empresonament dels presidents d'ANC i Òmnium

El Ple Municipal de Sant Cugat ha reclamat l'alliberament immediat dels presidents de l'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, empresonats de manera preventiva des del 16 d'octubre a Soto del Real. PDeCAT-Demòcrates, CUP-PC i ERC-MES han votat a favor de la proposta, que ha tingut el rebuig del PP; mentre que ICV-EUiA i PSC han donat suport a part dels acords. La proposta s'ha debatut en una sessió extraordinària celebrada aquest 25 d'octubre i que també ha servit per rebutjar l'aplicació de l'article 155 i demanar diàleg.

"La detenció de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart és una vulneració en tota regla dels drets i llibertats", ha apuntat la portaveu de PDeCAT-Demòcrates, Carmela Fortuny, que ha assegurat que ni Espanya ni Europa "s'ho poden permetre". Fortuny ha qualificat de "vergonya per la democràcia mundial" que a l'estat hi hagi "presos polítics" per les seves idees.

"Quina vergonya, impotència i ràbia que sentim milers de catalans", ha apuntat la portaveu d'ERC-MES, Mireia Ingla, que en responsabilitza "a parts iguals" a PP, PSOE i Ciutadans. "Que quedi clar: ni empresonant als Jordis, ni al president i a tots els consellers, aconseguiran que no es compleixi la voluntat de milions de catalans", ha afegit.

Molts dels regidors lluïen llaços grocs en solidaritat a Jordi Sánchez i Jordi Cuixart.

Els posicionaments

Molts regidors portaven el llaç groc de solidaritat amb els líders d'ANC i Òmnium empresonats FOTO: Artur Ribera

El regidor d'ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, ha qualificat de "vergonya" l'empresonament dels líders d'ANC i Òmnium i ha explicat que "demanar la seva llibertat és demanar que es restitueixen els drets fonamentals". "Estem en repressió però encara hi ha vies per una resolució democràtica", ha finalitzat l'ecosocialista.

"No ens agrada l'empresonament de Cuixart i Sánchez", ha deixat clar el regidor del PSC, Pere Soler. El socialista ha contestat també les acusacions d'Ingla: "Ni a Catalunya ni a Espanya governa el PSOE. És frenètic i obsessiu voler posar el PSOE al mateix bloc [que PP i Ciutadans].

"No han sigut empresonats per les seves idees, sinó per un delicte tipificat al codi penal en una democràcia avançada com Espanya", ha defensat Álvaro Benejam, del Partit Popular, que ha assegurat que "impedir una actuació policial sempre serà un delicte". "El jutjat ha dictat la presó, no el PP ni l'estat ni el govern", ha afegit.

"Malauradament no són els primers presos polítics d'un estat tan podrit des dels seus fonaments, presos polítics en tenim des de sempre", ha denunciat la regidora de CUP-PC, Núria Gibert, que ha lamentat que accions d'aquestes demostren que no és possible "un independentisme de somriures i naïf". "Ni Espanya ni la Unió Europea són garanties de drets fonamentals", ha acabat.

Des de Ciutadans, Munia Fernández Jordan ha explicat que a Espanya hi ha "separació de poders" i que no opinaran sobre decisions judicials que "respecten".

 
Comentaris

Destaquem