Eleccions a Sant Cugat: de les victòries socialistes al fi de l’etapa convergent

El 1979 es van celebrar les primeres eleccions municipals de Sant Cugat després de la dictadura franquista

El diumenge 28 de maig se celebren les dotzenes eleccions municipals a Sant Cugat des de la fi de la dictadura franquista. El 1979, els santcugatencs van poder votar per primera vegada en més de 40 anys el seu alcalde. Des de llavors, Sant Cugat ha tingut set alcaldes de tres tres formacions diferents: PSC, Convergència i Unió (que va canviar a PDeCAT al mig mandat 2015-19) i Esquerra Republicana. En tots aquests anys només hi ha un partit que ha tingut sempre representació al ple municipal de Sant Cugat mantenint-se amb el mateix nom, el Partit Socialista. Tot i això, CiU i els seus successors (PDeCAT i Junts) també han estat sempre al Consistori. A més, en totes les eleccions només hi ha hagut dues formacions guanyadores: PSC i Convergència i Unió i els seus successors.

Àngel Casas, primer alcalde

El PSC va ser el guanyador de les primeres eleccions municipals de la democràcia moderna a Sant Cugat, obtenint el 30,2% dels vots i 7 dels 21 regidors de l’Ajuntament. D’aquesta manera, Àngel Casas es va convertir en el primer alcalde democràtic després del Franquisme, en un govern que els socialistes compartien amb el PSUC i Convergència i Unió. Joan Aymerich, que posteriorment seria alcalde, recordava aquells moments en un tribut als ajuntaments democràtics: “L’any 1979, entre tots els que vam integrar les eleccions, hi havia una il·lusió d’un moment que havíem esperat molts anys”. 

Percentatge de vot en cada elecció municipal i alcalde proclamat

Captura de Pantalla 2023 05 25 a les 12.03.05

Del socialisme a CiU

L’hegemonia socialista a Sant Cugat es va allargar a les eleccions municipals de 1983, on el PSC va augmentar els seus vots fins al 41% del total. Així, va repetir alcaldia, en aquesta ocasió amb Oriol Nicolau. I el domini socialista va donar pas a l’hegemonia de CiU, que va guanyar totes les següents eleccions fins a l’actualitat (el 2019 amb Junts per Sant Cugat). La formació ha ostentat l’alcaldia amb Joan Aymerich, Lluís Recoder, Mercè Conesa i Carmela Fortuny, mantenint el govern de 1987 a 2019 de manera ininterrompuda. En aquests anys, ha tingut mandats amb majoria absoluta i d’altres que ha necessitat el suport de formacions com ERC o PP.

Percentatge de vot en cada elecció municipal i alcalde proclamat

Captura de Pantalla 2023 05 25 a les 12.03.29

Canvi de cicle

Tot i que Junts va guanyar les eleccions de 2019 en vots, la ciutat va viure un canvi d’etapa que va posar fi a 32 anys de governs convergents. Per primera vegada en la democràcia moderna, l’alcaldia de Sant Cugat deixava d’estar en mans del PSC o CiU. Així, Mireia Ingla (ERC) es va convertir en alcaldessa a través d’un pacte dels republicans amb PSC i CUP. 

Captura de Pantalla 2023 05 25 a les 12.03.41

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem