Els partits polítics comencen la cursa per l'alcaldia de Sant Cugat

Els candidats santcugatencs a les eleccions municipals engeguen la campanya i reflexionen sobre els resultats

Aquest divendres 10 de maig s'ha donat el tret de sortida a la campanya electoral per les eleccions municipals de Sant Cugat del 26 de maig. Està en joc l'alcaldia de Sant Cugat i els 25 regidors i regidores que conformaran el nou ple municipal.

Fins a dotze candidatures concorren en aquests comicis: Junts per Sant Cugat, CUP-PC, Ciutadans, ERC-MES, Sant Cugat en Comú, PSC, PP, Units per Sant Cugat, Primàries, Proposem, Podem i VOX.

El compte enrere per les eleccions municipals ja ha començat i els partits tenen dues setmanes per convéncer els santcugatencs i santcugatenques. El TOT farà un seguiment exhaustiu de la campanya electoral i publicarà entrevistes amb tots els candidats.

Més info: El TOT, amb les eleccions municipals

Junts per Sant Cugat

L'actual alcaldessa de Sant Cugat, Carmela Fortuny, es presenta com a candidata per primera vegada en unes eleccions municipals, ja que va prendre el càrrec ara fa un any quan va plegar Mercè Conesa. Junts per Sant Cugat compta amb independents i membres de l'actual equip de Govern del PDeCAT-Demòcrates (coalició que va començar el mandat sota les sigles de Convergència i Unió). CiU va aconseguir treure 11 regidors, amb 13.524 vots (36,97%).

De fet, Fortuny destaca el fet que sigui la primera vegada que es presenta: "És la meva primera campanya i l'encaro amb molta energia, amb il·lusió i la confiança i la certesa que la primera visualització és aquesta llista que m'acompanya, de persones de ciutat, persones transversals i dialogants. Encaro la campanya amb un equip que ha fet, està fent i farà molt bona feina. I encaro la campanya amb projecte, que no sé si ho poden dir tots els partits polítics. Un projecte de fa anys que fa 10 mesos que em toca liderar com a alcaldessa", explica Fortuny.

CUP-PC

Núria Gibert repeteix com a candidata per a la CUP-PC en les eleccions municipals del 26 de maig, després que ja encapçalés la llista en les del 2015, on va aconseguir un total de 5561 vots (15,2%), traient 4 regidors i esdevenint primera força de l'oposició, tot i que després va perdre un regidor, ja que Dimitri Defranc va passa a ser regidor no adscrit.

L'alcaldable explica que la formació encara la campanya "amb moltes ganes i molta energia. Estem molt enfocades en què la campanya vagi bé. La campanya són pocs dies i la feina ja està feta. Venim d'un procés de maduració i d'aprenentatge polític col·lectiu molt important. Aquests 15 dies ens hem d'encarregar de cristal·litzar-ho i aconseguir que la gent ens vegi com una alternativa", afirma Gibert, a més de dir que "estem preparades per governar".

Ciutadans

Aldo Ciprián repeteix com a candidat a l'alcaldia per Ciutadans i ho fa amb l'objectiu de l'alcaldia o, com a mínim, millorar els resultats de fa quatre anys. Seguretat, rebaixes d'impostos i neutralitat política són algunes de les prioritats de la formació. "Ciutadans pot ser una alternativa a la corrupció i al sistema caduc de Convergència i Unió o Junts per Sant Cugat", assegura.

"Hem fet un gran treball en els darrers quatre anys, hem estat a peu de carrer, la gent ens coneix i la nostra marca està valorada a tot Espanya", destaca Aldo Ciprián. Aspiren a "pescar" vots del sector del PSC i no creu que cap votant de Vox ho fos de Ciutadans. El 2015, Ciutadans va ser el tercer partit més votat, amb 4.727 vots (12,92% del total) i quatre regidors.

ERC-MES

ERC-MES inicia la "campanya amb molta il·lusió, amb un equip amb moltes ganes, que més enllà de la llista, una llista preparada per governar la ciutat durant els pròxims 4 anys", afirma Mireia Ingla, alcaldable de la formació, igual que en les eleccions municipals del 2015. "Tenim un programa molt complet, del qual estem molt orgullosos, bàsicament perquè l'hem fet amb la gent de Sant Cugat", afegeix la candidata republicana.

Cal destacar que la coalició ERC-MES  té actualment 3 regidors a l'Ajuntament, després que en les eleccions municipals del 2015, quedant en 4a posició, per darrere de CiU, CUP-PC i Cs, amb 4.100 vots, un 11,21% del total de l'escrutini. A més, ERC es va imposar a Sant Cugat en les eleccions generals del 28 d'abril.

Sant Cugat en Comú

Ramon Gutiérrez, actual regidor a l'Ajuntament per ICV-EUiA, formació que forma part de la confluència de Sant Cugat en Comú, és el candidat a l'alcaldia d'aquesta. Actualment, ICV-EUiA compta amb 2 regidors al consistori, després que en les eleccions del 2015 aconseguís ser la 5a força, amb el 6,61% dels vots, un total de 2.419.

La formació lila té una clara prioritat per aquestes eleccions: aconseguir un pacte d'esquerres que permeti un canvi de govern: "Encarem la campanya amb molta il·lusió i molt d'optimisme. L'escenari i el context ens diuen que és possible un pacte d'esquerres i estem molt animats, amb moltes ganes de fer campanya i explicar les nostres propostes perquè a Sant Cugat ningú quedi al marge", assenyala Gutiérrez.

PSC

Pere Soler repeteix com a candidat a l'alcaldia per al PSC, després que en les eleccions municipals del 2015 lideres la formació i aconseguís tornar a tenir representació al consistori, amb un regidor. Els socialistes van rebre un total de 2.366 vots, el 6,47%. La formació va formar part del govern durant una època del mandat, després d'un pacte amb CiU (Després PDeCAT - Demòcrates) , que va trencar-se amb l'aplicació del 155 a Catalunya.

De cara a les eleccions del 26 de maig i amb l'objectiu centrat en la campanya, Pere Soler explica que el PSC encara la campanya "amb molta il·lusió, moltes ganes, amb voluntat de treball i amb voluntat de tirar endavant tot el que hem estat dient aquests últims 4 anys, per vendre tota la feina que hem fet, tant des del Govern com des de l'oposició", a més d'afegir: "Estem preparats per governar aquesta ciutat".

Partit Popular

Álvaro Benejam es presenta per primera vegada com a candidat a l'alcaldia de Sant Cugat pel PP malgrat se regidor des de 2011. "Encarem la campanya amb tota la il·lusió i les ganes. Ens agradaria tenir més representació que en aquest últim mandat. Abans teníem quatre regidors i seria una fita a assolir", afirma Benejam.

La seguretat, la rebaixa d'impostos i la bona gestió són alguns dels eixos principals dels populars a Sant Cugat. "No volem entrar en si independència sí o independència no, el nostre cavall de batalla és la bona gestió i la neutralitat institucional", assegura. El 2015, el PP va ser la setena força més votada a la ciutat, amb 2.294 (un 6,27% del total) i un regidor. Amb tot, Benejam lamenta que la irrupció de Vox pot dividir el vot de la "centre dreta".

Units per Sant Cugat

Es presenta per primera vegada a les eleccions municipals, tot i tractar-se d'una confluència "de partits sortits de l'antiga Convergència i Unió, amb una sensibilitat molt semblant en molts àmbits". Està formada per Convergents, Lliures i Units per Avançar: "Calia fer un front d'aquest centre moderat que havia representat l'antiga Convergència i Unió", explica el candidat a l'alcaldia, Carles Toda.

Units per Sant Cugat encara la campanya electoral amb la voluntat d'arribar a "aquells santcugatencs que vulgui parlar de Sant Cugat, que entengui que la prioritat és Sant Cugat, dins d'un catalanisme integrador, amb una proposta, com és la nostra, transversal, disposada a parlar amb tothom, amb voluntat de governar per a tothom", afirma Carles Toda.

Primàries

Primàries - Sant Cugat per la Independència es presenta per primera vegada a les eleccions municipals i compta amb el suport Demòcrates de Catalunya, tot i que no de l'ANC de Sant Cugat, que sí que ha impulsat el projecte arreu del país. L'objectiu era unir el front independentista en una sola llista, però ha aconseguit el contrari, sumant una força sobiranista més: "L'únic que ens va saber greu va ser que els tres partits independentistes de Sant Cugat (CUP-PC, ERC-MES i Junts per Sant Cugat) no s'incorporessin en un procés de primàries", diu el seu alcaldable, Joan Recasens.

El partit encara la campanya sabent quin vot ha d'anar a buscar: "A aquests que creuen que el dia 1 d'octubre, aquest país va fer un referèndum, que vam posar la cara per defensar els nostres drets i les nostres llibertats, és a qui nosaltres demanem que ens donin suport", afirma Recasens.

Proposem

Dimitri Defranc és el candidat a l'alcaldia de Sant Cugat per part de Proposem per les minories. Un partit, nascut a la ciutat, que per primer cop participa dels comicis. Defranc actualment és regidor no adscrit, després que accedís al consistori com a integrant de la candidatura CUP-PC, com a membre de Procés Constituent, i deixés el partit, però no l'acte de regidor quedant-se al consistori com a regidor no adscrit. 

Defranc defineix la candidatura com "ecologista, animalista i defensora dels drets humans". Entre les propostes que plantegen hi ha la creació de la regidoria de benestar animal i ecologia, crear la primera oficina sobre pràctiques immobiliàries, i implementar la figura del policia de barri, així com la del mediador sociocultural.

 

Podem

Podem es presenta per primer cop les eleccions municipals a Sant Cugat amb la voluntat que "tothom tingui una opció que el representi". I ho fa amb Gabriel Jover com a candidat a l'alcaldia. Ho fan, asseguren, amb "l'objectiu compartit en els partits d'esquerra", el de "buscar acords per arribar a guanyar l'ajuntament de Sant Cugat i obrir finestres i portes, que entri la llum i que corri l'aire, i que ventili aquest ajuntament en el qual hem patit la corrupció".

Entre les principals propostes, destaca la de "donar a la gent el que necessita per tenir una vida digna", apostant per la renda bàsica universal, la creació d'una borsa àmplia d'habitatge social en règim de lloguer, i implantar una xarxa de busos que sigui una veritable alternativa a l'automòbil, entre altres propostes.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Feina feta! Avui hem encartellat. Demà també #santcugat #podemos #elecciones2019 #municipales

Una publicación compartida de Podemos Sant Cugat (@podemsantcugat) el

VOX

VOX es presenta per primera vegada en solitari a les eleccions municipals de Sant Cugat, tot i que ja va fer-ho en coalició amb Família y Vida el 2015. Després del creixement del partit a les eleccions andaluses i a les generals, l'alcaldable de la formació d'extrema dreta a Sant Cugat, Nerea Andrés, no vol relacionar els resultats a les espanyoles amb el que pugui passar al municipi: "Pot passar qualsevol cosa, fonamentalment perquè a les municipals baixa molt la participació. Podem quedar-nos fora, o entrar. Això és una loteria. Ens agradaria entrar, perquè creiem que s'han de fer moltes coses i, com bé diu el nostre lema 'Sant Cugat en ordre', el que volem és posar les coses en ordre".

La formació d'extrema dreta no té representació a l'Ajuntament, ja que no la va aconseguir en les passades eleccions municipals, on va aconseguir 482 vots, el que representava un 1,32% de l'escrutini, sent així la 8a força més votada.

 

 
Comentaris

Destaquem