En Comú Podem demana eines per facilitar el vot estranger en les eleccions municipals

La formació política vol facilitar suport als ciutadans de la Unió Europea o de països amb acord de reciprocitat per poder exercir el seu dret a vot en les pròximes eleccions

Sant Cugat En Comú Podem ha presentat una nova campanya que té per objectiu que la població estrangera del municipi pugui votar en les pròximes eleccions municipals, el dilluns 14 de novembre. Segons ha indicat la formació política, actualment hi ha 12.000 persones estrangeres que viuen a Sant Cugat, de les quals 7.000 d'elles tenen dret a vot, sempre que ho sol·licitin amb antelació a través d'un registre concret.

La llei estableix que les persones de la Unió Europea o provinents de països amb els quals l'estat espanyol té un acord de reciprocitat tenen dret a exercir el seu dret a vot, inscrivint-se en el cens electoral. Els països que tenen acord de reciprocitat amb l'estat espanyol són Bolívia, Cap Verd, Colòmbia, Corea, Equador, Islàndia, Noruega, Nova Zelanda, Paraguai, Perú, Regne Unit, Trinitat i Tobago i Xile. La diferència està, però, que les persones d'un país amb acord de reciprocitat han de sol·licitar el seu registre en el cens electoral en cada elecció.

La campanya iniciada per Sant Cugat En Comú Podem, amb això, pretén que l'Ajuntament de Sant Cugat contacti amb "els veïns i veïnes estrangeres per a facilitar que realitzin les passes necessàries per a la seva inscripció al cens electoral i afegir al web municipal tota la informació referent al dret a vot de les persones estrangeres, així com fer una campanya informativa a la
revista municipal". A més, aquesta proposta demana a l'Ajuntament que es pronunciï "a la incorporació d'ofici al cens electoral de totes les persones estrangeres comunitàries i no comunitàries que tinguin dret de vot a les eleccions municipals".

Ramon Gutiérrez, portaveu de la formació política, ha assenyalat la importància de poder comptar amb els vots dels santcugatencs estrangers: "Les persones migrades són fonamentals a l'hora de transformar la ciutat i el dret a vot és una eina de diàleg, d'inclusió i d'empoderament per fer front al racisme i l'exclusió". D'altra banda, Gutiérrez ha demanat un canvi "en el mecanisme d'inscripció" en considerar que hauria de ser automàtic com en el cas dels estrangers provinents de la Unió Europea. Finalment, el portaveu ha especificat que el dret de vot "no hauria d'estar vinculat a la nacionalitat, perquè són santcugatencs que també tenen dret de participar políticament en les eleccions municipals".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem