Els equipaments i el model esportiu local centren el debat d'esports de Sant Cugat Creix

Sant Cugat Creix ha realitzat un debat polític sobre esport amb 13 dels 15 partits polítics que es presenten a les pròximes eleccions municipals

Sant Cugat ha fet un repàs a la situació actual i de futur de l'esport de la ciutat i ho ha fet en un debat electoral, organitzat per Sant Cugat Creix, que s'ha celebrat el dilluns 8 de maig a l'Hotel Sant Cugat. En aquest debat han participat 13 dels 15 partits polítics que es presenten a les pròximes eleccions municipals (VOX Sant Cugat i PACMA no han estat convidats) i han repassat alguns temes com la falta d'equipaments, la despesa destinada a l'esport en els pressupostos municipals o la necessitat que la regidoria d'Esports sigui exclusiva, entre altres aspectes, fruit d'una bateria de 44 preguntes que han proposat una quinzena d'entitats i clubs esportius de Sant Cugat.

Un dels aspectes en els quals s'ha centrat el debat ha estat el futur immediat de l'esport santcugatenc, un punt en el qual la majoria de les forces polítiques ha considerat que el primer pas és el treball conjunt entre totes les parts. Així doncs, Lourdes Llorente (CUP), actual tinent d'alcaldia de l'Ajuntament de Sant Cugat, ha recomanat "crear una gran assemblea esportiva" i ha destacat que el protagonisme "és dels clubs, però s'ha de recuperar una unitat amb una mirada de ciutat". En aquest mateix aspecte, Antonio Gregorio, número 7 en les llistes electorals del PSC Sant Cugat, ha demanat "una comunicació fluida entre les entitats i l'Ajuntament, amb el fi de poder exposar els problemes actuals".

En una línia similar ha incidit Aldo Ciprian, alcaldable per Ciutadans Sant Cugat, el qual ha apuntat que Sant Cugat "no té un model esportiu i ens hem d'asseure tots". Similar discurs per Alfredo Bergua (número 2 del PP Sant Cugat), qui ha assenyalat "la voluntat de diàleg per fer un pacte de ciutat en matèria esportiva, sent l'àrea amb menys ideologia de l'Ajuntament" o el de Jordi Samat, número 2 de Convergents Sant Cugat, qui ha apuntat que l'esport "cohesiona, i és que en els equips hi ha gent de dretes i d'esquerres". 

A més, algunes forces han parlat del concepte de cogovernança, com el cas de l'alcaldable del Front Nacional, Lluís Fernández Alà, qui ha sol·licitat "convocar totes les entitats per fer un consens" o Joan Soler, número 2 de la llista del PDeCAT, el qual ha considerat que la tasca de l'Ajuntament "no és liderar l'activitat esportiva, sinó ajudar a les entitats perquè tirin endavant". Per la seva banda, l'alcaldable de Cerdanyola i presidenta d'Impuls, Elisenda de Clascà, ha suggerit un canvi en la gestió esportiva de Sant Cugat: "Hem de democratitzar l'esport i han de ser les entitats i els clubs els que han de prendre decisions". En el cas d'Américo Ologaray (número 5 d'En Comú Podem Sant Cugat), ha apostat per un esport "vist de manera transversal i que es concreti amb un model de ciutat activa".

Algunes forces també han recordat el Pla Estratègic de l'Esport de Sant Cugat 2017-2026, com el cas de l'alcaldable per Valents Sant Cugat, Silvia Tusell, que ha afegit que no és necessari "crear coses noves sinó fer les que estan pendents".

La despesa de l'esport genera diferències

Un dels aspectes que ha generat més diferències durant el debat electoral sobre l'esport ha estat la partida destinada al pressupost municipal, i és que algunes forces polítiques han considerat que es troba molt allunyada a poblacions veïnes. "No pot ser que Sant Cugat tingui un dels PIBs més alts de Catalunya i, per contra, tingui una inversió tan baixa en l'esport" aclamava Jordi Samat (Convergents). A aquesta queixa se sumava Silvia Tusell (Valents), la qual incidia en l'obligació "d'equiparar la despesa municipal a valors equivalents a ciutats del nostre entorn, i és que nosaltres invertim 48 euros per habitant, quan la mitjana de la província de Barcelona és de 113 euros per habitant".

L'alcaldable d'Independents Sant Cugat, Giuseppina Cariola, també es mostrava favorable a injectar més diners per part de l'administració: "No podem treure un euro de la promoció de l'esport, ja que genera riquesa, promociona la ciutat i això ens pot aportar inversions de futur, turisme i riquesa. Hem de ser un referent internacional".

Algunes de les forces polítiques que es troben actualment en l'equip de govern, però, s'han mostrat més cautes en aquest increment pressupostari. Així ho ha explicat Esther Madrona (actual tinent d'alcaldia d'Esports i número 3 en les llistes electorals d'ERC Sant Cugat): "És molt difícil comparar cada ciutat, i és que cadascuna té la seva idiosincràsia. Aquí, per exemple, tots els equipaments que utilitzen les entitats de manera gratuïta no estan en els pressupostos i realment són una inversió". En una línia similar s'ha posicionat Lourdes Llorente (CUP): "Hem de buscar l'eficiència i sempre que hi hagi la possibilitat, augmentar el pressupost, però no sabem ara mateix si es pot augmentar".

La falta d'equipaments, un mal de cap

Per contra, una temàtica que ha generat més consens ha estat la falta d'equipaments. En aquest sentit, molts han estat els partits que han assenyalat la necessitat de "mantenir, cuidar i vigilar les actuals instal·lacions" com ha explicat Elisenda de Clascà (Impuls). En una posició similar s'ha situat Eloi Rovira, número 12 en la llista electoral de Junts per Sant Cugat: "Sant Cugat necessita millorar i actualitzar els equipaments existents, tenint en compte el creixement de la ciutat. Però també requereix noves instal·lacions".

Alguns partits polítics han assenyalat aquest mal de cap com la causa per evitar el creixement de les entitats, com explicava Lluís Fernández Alà: "No podem frenar la pràctica esportiva per falta d'equipaments. Hem de prioritzar". Un posicionament que era similar al d'Antonio Gregorio (PSC): "Tenim un gran problema d'instal·lacions i les entitats no poden créixer i encabir a tothom com els agradaria. Hem de donar una resposta ràpida per ajudar al creixement de les entitats". Mentre que en el cas d'En Comú Podem Sant Cugat, Américo Ologaray ha defensat "poder dotar tots els barris d'unes instal·lacions esportives mínimes i optimitzar al màxim el pla d'usos per poder aprofitar el seu gruix".

Algunes formacions han detallat també de manera acurada alguns dels problemes que tenen els equipaments esportius, com el cas de l'alcaldable de Ciutadans, Aldo Ciprian: "El camp de rugbi no està homologat i els dos equips sèniors no podran començar la temporada; encara no s'ha renovat la gespa del Camp de Futbol Municipal de Mira-sol; alguns jugadors de bàsquet, futbol sala o voleibol no tenen on entrenar a la nostra ciutat; s'han de recuperar les xarxes de les cistelles de Mira-sol i de Can Mates; falta calefacció a La Floresta... És necessari tancar tots aquests compromisos i posar els diners sobre la taula". És per això que Eloi Rovira (Junts per Sant Cugat) ha apuntat a la necessitat "de fer un esforç econòmic amb romanents o buscar finançament amb projectes europeus per cobrir aquestes necessitats".

Antonio Gregorio (PSC), a més, ha insistit en "la necessitat d'un pavelló de grans dimensions per encabir activitats de gran volum i que pugui ser multidisciplinari". Per la seva banda, Lourdes Llorente (CUP) ha preferit utilitzar el terme d'"instal·lacions polivalents" i ha destacat que "hi ha altres prioritats abans de crear grans instal·lacions esportives".

L'actual tinenta d'alcaldia d'Esports, Esther Madrona (ERC), no obstant això, ha volgut defensar la tasca que s'està fent en aquests moments: "Hem de continuar sent un referent pel que fa a la pràctica esportiva i hem de continuar acollint activitats esportives d'alt nivell. Hem fet molta feina i no hem de tirar enrere, perquè estem posant a disposició de tota la ciutadania la possibilitat de practicar esport amb parcs de cal·listènia i projectant nous esports que estiguin a l'abast de tothom. És evident que s'han d'actualitzar les instal·lacions que tenim, però no oblidem que hem projectat també una nova zona esportiva a Can Magí que donarà resposta a molts d'aquests problemes. A més, estem treballant per la cobertura de les piscines del Parc Central, de la piscina de La Floresta i estem adequant els patis de l'escola. Estem treballant conjuntament amb els clubs per optimitzar els recursos dels quals disposem".

La regidoria d'esport: compartida o exclusiva?

Un altre dels aspectes que s'ha abordat és si en el futur equip de govern, la regidoria d'esports ha de ser exclusiva. En aquest punt s'ha posicionat Giuseppina Cariola (Independents Sant Cugat) la qual ha assenyalat que les entitats i clubs esportius "necessiten l'atenció directa i personalitzada". Una sol·licitud més directa ha fet Lluís Fernández Alà, el qual ha demanat una regidoria exclusiva "amb l'objectiu de potenciar el creixement de l'esport a Sant Cugat". Per la seva banda, Eloi Rovira (Junts per Sant Cugat) ha volgut especificar que la regidoria d'Esports "necessita una visió transversal amb altres àmbits com l'educació, els serveis socials o la promoció econòmica".

Les subvencions i esport per a tothom

Les subvencions també han estat mencionades en aquest debat electoral, i és que Aldo Ciprian (Cs Sant Cugat) ha recordat que les entitats esportives "necessiten aquest finançament municipal", mentre que Alfredo Bergua (PP) ha pregat que les subvencions "haurien de sortir en el moment que s'aproven els pressupostos municipals". En el cas d'Antonio Gregorio, el socialista ha indicat que les subvencions "han de reflectir quins criteris seguir per poder optar" i ha apostat també "per la promoció econòmica d'empreses i els ajuts del teixit associatiu". La idea d'unir el teixit esportiu amb el teixit empresarial també ha estat compartida per Eloi Rovira (Junts per Sant Cugat): "A més de les subvencions, les entitats esportives necessiten suport d'altres administracions o del teixit empresarial per buscar finançament".

Finalment, totes les forces presents han defensat un esport inclusiu, que lluiti per la igualtat de gènere, per a totes les edats i multidisciplinari. D'entre les propostes dels partits polítics ha destacat la de Joan Soler (PDeCAT) d'incloure una secció d'E-sports en els diferents clubs de la ciutat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem