ERC-MES vol dotar les ordenances fiscals de caràcter social

Considera imprescindibles els criteris de renda, de tarifació social i de justícia impositiva per aprovar les ordenances

ERC-MES ha establert tres criteris bàsics per negociar les ordenances fiscals amb el govern municipal. El primer el nivell de renda, que ha de vehicular els impostos, el segon la tarifació social lligada als preus públics, i la tercera la justícia impositiva. Tres criteris enfocats a un mateix objectiu que és el d’imprimir de caràcter social als impostos, incidint en aquelles persones que més ho necessiten.

Pel que fa a l’IBI, impost que l’equip de govern pretén rebaixar en un 2,2%, ERC-MES insta al govern municipal a posicionar-se sobre la necessitat d’una revisió cadastral per poder fer polítiques de redistribució de la renda. I per fer-ho, diu el regidor Ferran Villaseñor, calen subvencions: “No ens agradaria sentir la resposta del govern de que l’IBI no es pot bonificar. Això ja ho sabem i per això parlem de subvencions. L’IBI es pot lligar a la renda mitjançant subvencions”.

Entre d’altres, les ordenances d’ERC-MES defenen que el suport impositiu a les famílies nombroses estigui condicionat al nivell de renda i al nivell cadastral, i que els propietaris de pisos buits tinguin un recàrrec en l’IBI d’un 50%. També que la taxa de clavegueram es bonifiqui amb un topall de renda i no per criteris de consum.

D’altra banda ERC-MES vincula la taxa de residus amb el foment de l’emprenedoria i de l’ocupació. Proposa una taxa 0 per a l’emprenador, que consisteix en que les noves empreses que s’estableixin a la ciutat no paguin la taxa durant un any. També proposen que les empreses petites o cooperatives tinguin una reducció del 100% de l’IBI d’aquell any. “Un dels principals objectius és que els nostres impostos serveixin per generar ocupació i vinguin empreses noves”, argumenta Villaseñor.

En l’apartat de preus públics ERC-MES incorpora el concepte de tarifació social. De moment només hi ha tarifació social a l’escola de música. Per fer la tarifació social més justa, ERC-MES demana que s’estengui i que l’escola bressol i l’escola d’art encetin la tarifació social en els nous preus públics.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem