Federalistes d'Esquerres defensen el Federalisme com a "única solució" al procés

El grup ha presentat a Sant Cugat el llibre 'Missió Federal. Cap a una solució compartida a Catalunya'

Com ha de ser el federalisme del segle XXI, com aquest federalisme és la solució al conflicte entre Catalunya i Espanya, o la importància d'unificar l'eix nacional amb l'eix social han estat alguns dels temes tractats durant la presentació del llibre Missió Federal. Cap a una solució compartida a Catalunya, de Francesc Trillas, a Sant Cugat del Vallès aquest divendres, 15 de novembre.

Un acte, organitzat per Federalistes d'Esquerres, que, en format de diàleg entre l'autor del llibre i la filòsofa i vocal d'honor de la FED, Victòria Camps, ha servit per explicar el posicionament dels federalistes vers el procés català.

Victòria Camps ha estat l'encarregada de presentar el llibre i el seu autor, defensant alguns dels conceptes claus que defineixen els federalistes. Així, la filòsofa ha explicat que el llibre arriba "després del fracàs del procés, i davant la possibilitat del federalisme com a camí", i explicat "des de l'experiència personal".

A partir d'aquest punt, Camps ha subratllat algunes de les conviccions federals que s'exposen al llibre de Trillas, com ara que "la secessió i la democràcia són incompatibles", com també ho són "el nacionalisme i el socialisme". Igualment, ha destacat que "el federalisme no l'hem de veure només com una solució pragmàtica", sinó com a eina per fer possible una "cultura de cooperació". "Si realment el federalisme aconsegueix introduir el cooperativisme, això vol dir valors de convivència, de cooperació, i de pau", ha destacat.

Pel que fa al procés, ha destacat que aquest "comença amb Jordi Pujol" i la seva "voluntat de construcció nacional", així com que aquest procés "ha contribuït a crear marcs mentals que polaritzen la societat", fet pel qual, afirma "els federalistes queden exclosos dels debats públics". Finalment, Camps ha destacat la necessitat de plantejar com ha de ser el federalisme del segle XXI, defensant que "el federalisme és potser l'únic acord satisfactori per tothom, perquè no satisfà a ningú", ja que, com afirma, "tot i que sembla una paradoxa, suposa que tothom ha hagut de cedir sacrificant coses però que hi ha coses seves que es recullen". "Això és el que busca el federalisme, millorar l'acord, però no arribar a la fracció", ha sentenciat.

Acte de Federalistes d'esquerres a Sant Cugat. FOTO: TOT Sant Cugat

Acte de Federalistes d'esquerres a Sant Cugat. FOTO: TOT Sant Cugat

Per la seva banda, l'autor del llibre, ha destacat el fet que el llibre es va escriure ara fa un any i que, per tant, els elements més recents del procés no apareixen reflectits. Dit això, ha volgut defensar alguns dels conceptes presents al llibre, com ara "la idea que en realitat no hi ha dos eixos. Tot és social, i no cal ser un marxista radical per entendre que tots els fenòmens humans tenen un rerefons social. Les qüestions nacionals són molt importants, però des del punt de vista social", ha subratllat

De la mateixa manera, Trillas ha subratllat que "parlar de federalisme no és únicament crear una Espanya Federal", sinó que cal emmarcar-la "en una Europa Federal", ja que "una espanya federal no té sentit si no és dins d'una Europa federal". Així, ha defensat la necessitat de "superar la idea d'una sobirania unionista, i anar a compartir sobirania, a partir del principi de subsidiarietat".

Finalment, Trillas ha destacat que "el referèndum no em sembla la forma de solucionar el problema de Catalunya", per ser una via no contemplada per les Constitucions, i seria "una decisió fonamental presa deixant de banda el 40% de la ciutadania".

"Quan vaig escriure el llibre veia dues opcions: Catalunya només podia evolucionar cap al federalisme o la paràlisi. Ara veig una tercera opció, que és anar cap enrere, que vol dir que s'imposin les forces nacionalpopulistes", ha lamentat, demanant-se "què ha de passar" perquè "les persones raonables que donen suport al procés independentista s'adonin que ha estat un error". "Una evolució el més compartida possible és el millor", ha defensat.

 
Comentaris

Destaquem