Alà (FNC): "Es governa d’esquena a les entitats, nosaltres volem cogovernar amb elles"

El TOT entrevista a l'alcaldable del FNC a Sant Cugat, qui vol recuperar el "prestigi" del municipi i tornar a posar en valor l'independentisme

Lluís Fernández Alà és un empresari santcugatenc que es presenta com a alcaldable pel Front Nacional de Catalunya (FNC) en les eleccions municipals de Sant Cugat. Alà va presentar-se com a candidat a la presidència del FC Barcelona i del 2011 al 2016 va ser el director de Promoció Econòmica de l'Ajuntament.

No és la primera vegada que se submergeix en política; en les eleccions de 2011 va ser el número 16 a la llista de CiU de Mercè Conesa, militava a Unió Democràtica de Catalunya i es va erigir en candidat de Demòcrates a les eleccions municipals del 2019. No obstant això, Demòcrates va optar per demanar la llista unitària independentista sota l'aixopluc de Primàries i es va presentar per ser el candidat d'aquesta formació el 2019, tot i que finalment no va ser el cap de llista.

Primera vegada que el Front Nacional de Catalunya es presenta a Sant Cugat, que us ha portat a moure fitxa?

Bé, jo soc independent, un dels molts independents que hi ha a la llista. Em van venir a buscar per proposar-me una sèrie de condicions que van ser acceptades. Volem moure fitxa per fer nova política, perquè tots estem cansats de la política, i això és una mica perillós. Som molta gent que venim del món privat i hem de fer un esforç familiar per dedicar-nos a la causa, però estem convençuts que han de canviar les coses. No pot ser que cada vegada es pensi menys en el país i més en un mateix. Som una sèrie de persones de Sant Cugat que hem decidit fer aquest pas.

La intenció era aglutinar diferents partits i associacions sota el paraigües de FNC, finalment ha estat així?

És complicat, nosaltres hem fet xerrades, però no ha acabat de quallar. Sí que hi ha gent que ens dona suport individualment, però no l'associació. Ho entenc, al final costa decidir-se per un partit polític. Anem sols, però amb molts suports, de persones d'entitats polítiques i d'alguns partits que no es presenten.

No vau arribar a un acord amb convergents?

15 candidatures són moltes, s'ha parlat amb gent, però no s'ha arribat a acords. Convergents és un partit que respecto molt, però que forma part de la vella política, i nosaltres en aquest aspecte, potser ideològicament ens assemblem, però la manera de fer és molt diferent.

Entrevista electoral a Lluís Fernández Alà (FNC). Foto: Bernat Millet

Entrevista electoral a Lluís Fernández Alà (FNC). Foto: Bernat Millet

Durant la presentació del programa electoral, vau expressar la vostre preocupació per la “pèrdua de prestigi i excel·lència” de Sant Cugat, en què veu reflectides aquestes afirmacions?

És una ciutat més bruta, més decadent, i amb uns contractes prorrogats. Sant Cugat no té la mateixa excel·lència d’abans, i no ho atribueixo només al tripartit, el mandat del 2015-2019 tampoc es van fer les coses ben fetes.

Així doncs, com recuperaria el FNC el prestigi de Sant Cugat?

Sobretot amb la cogovernança, tenir més en compte les entitats i la ciutadania. Hem tingut moltes reunions amb la parròquia o el club esportiu, amb empresaris o comerciants. No és el mateix reunir-se amb ells per debatre sobre què farem amb la ciutat que directament dir-los “això és el que farem”, i és el que està passant últimament. Es governa d’esquena a les entitats, nosaltres volem cogovernar amb elles.

"Es governa d’esquena a les entitats, nosaltres volem cogovernar amb elles"

Què el diferencia el programa del FNC dels altres?

El principal és no mentir. Ja no parlem de programa electoral, sinó de compromís electoral. No pot ser que prometis 68 coses i en compleixis 30 i no passi res. La seguretat i l'esport són dos aspectes importants en el nostre programa i que preocupen a la ciutadania. Tenim un regidor que porta aquestes dues regidories tan rellevants, i això no pot ser. La neteja és clau, volem posar ordre. Al final el nostre pal de paller és l'eficiència, la bona gestió. Així pots estalviar molts diners pel contribuent. Jo soc partidari de l'externalització dels serveis, però que estiguin tots al dia, perquè vas mirant i tots estan prorrogats. El contracte de neteja és de quan a Sant Cugat érem 70 mil habitats, ara som 95 mil i seguim amb el mateix, clar que està més bruta, si tenim més població i seguim amb el mateix contracte.

A més volen reduir els terminis per a la concessió de les llicències d'obres majors...

Sí, a nosaltres ens diferencien les actuacions. Una ciutat no pot estar 2 anys per donar un contracte d'obres, això paralitza totalment l'economia. És per això que vam fitxar a Xavi Bernardo, regidor d'Urbanisme a la Garriga, i ara número 6 a la llista del FNC. Bernardo va aconseguir rebaixar-ho a 4 mesos quan era regidor, és per això que volem comptar amb ell. Hem de reduir les traves burocràtiques i donar suport a empresaris, autònoms, emprenedors, comerciants, aquesta classe mitjana als que només estrenyen amb impostos i més impostos.

"Una ciutat no pot estar 2 anys per donar un contracte d’obres, això paralitza totalment l’economia"

També parla d’aconseguir un “atur residual” i “donar suport a les empreses”, quines polítiques adaptaran per millorar la situació empresarial del municipi?

Per nosaltres és molt important l'atur 0, volem crear més ocupació. Ajudant als emprenedors, amb programes, amb experts, consultors, facilitant també que puguin començar el seu negoci. I les empreses que ja hi són, que puguin créixer, en l'àmbit d'innovació o comercialització, també amb experts. I l'altre és posar màrqueting de ciutat per recuperar el lloc que és Sant Cugat.

I en matèria d’habitatge què proposen?

És un punt important del nostre programa. Hem parlat amb gent del sector, amb molts propietaris, com vam fer amb la creació del Trade Center o Creápolis. En comptes de construir vivers públics, vam arribar a un acord amb aquestes dues entitats perquè els emprenedors puguin començar aquí a un preu com en un viver públic. Doncs volem fer el mateix amb els pisos, donar facilitats als propietaris perquè posin els seus pisos al mercat. És inevitable que algú marxi de Sant Cugat, però s’ha de rebaixar aquesta tendència. Nosaltres creiem en l’habitatge i el lloguer públic perquè els joves puguin emancipar-se, la prioritat absoluta seran joves i gent gran. A més, volem crear una sèrie d’habitatges per a gent necessitada, perquè no tinguin que okupar, i reduir l’IVI per famílies nombroses.

Parla de l’okupació, podria detallar-me la vostra posició i les mesures que prendrien?

Nosaltres lluitarem contra l'okupació, perquè a vegades sembla que ens oblidem de qui és la víctima. Una cosa és que la persona que l'okupa sigui una màfia i una altra que sigui una persona en risc de vulnerabilitat, i que possiblement està extorsionada per aquesta màfia. Per aquest tipus de situacions, nosaltres oferirem uns serveis socials molt potents, que són qui ha d'encarregar-se d'aquestes situacions, no les mateixes persones. A més, s'hauria de disposar d'habitatges per aquestes persones en situació d'emergència.

"Nosaltres lluitarem contra l'okupació, perquè a vegades sembla que ens oblidem de qui és la víctima"

I què en pensa de Ca n’Ametller?

Jo no dic que no pugui ser una realitat, però falten infraestructures. Falta sanitat, esport, educació, manca de seguretat, és un col·lapse, i ara volem posar 10 mil persones més. Estic a favor de fer-ho, però quan es pugui, i això ho ha de decidir la ciutadania. Ara per ara, Sant Cugat no està preparada per rebre 8 mil persones més.

El FNC es defineix com una llista de centre, independent i transversal...

És el centredreta catalanista que s'ha quedat perdut. Nosaltres som molt contundents amb la intenció de mandat. Crec que la política ha de ser una època de la teva vida a la qual et dediquis, perquè és un esforç, no pot ser un modus vivendi, això fa molt mal. Mira CiU, la corrupció els va destrossar, tot i que van fer-ho molt bé els primers anys a Sant Cugat. Per tant, ara mateix som l'únic partit de centredreta catalanista, perquè Junts s'ha dedicat a ser més d'esquerres que la CUP i ERC, els seus votants estan desconcertats. Podem parar de fer el ridícul i fer quelcom per la independència? Hem tingut un govern independentista que no ha servit absolutament per res, nosaltres tractarem Catalunya com una nació. Som el partit que fa falta, no només per la ideologia, sinó per la manera de fer política.

"Podem parar de fer el ridícul i fer quelcom per la independència?"

L’any 2011 va formar part de les llistes de CiU, amb Mercè Conesa, al 2019 va fer un salt a Demòcrates, es va acabar integrant sota la crida de Primàries, i ara encapçala el moviment del FNC a Sant Cugat, com ha viscut aquests salts?

Per temes personals he estat un temps desaparegut de la política, i ara no era la meva intenció tornar, però vaig deixar-me convèncer, al final ho portes a la sang. M'agrada la ideologia d'Unió, de cara a Carrasco i Formiguera, és un dels meus referents en l'àmbit polític, fins al trencament per diferències respecte a la independència. I es va formar Demòcrates amb molta il·lusió, però ha marxat molta gent perquè no ha estat el que pensàvem. Jo no soc del FNC, ja els hi he dit que em costarà tornarà a militar un partit polític, òbviament és el que més m'agrada, però jo soc independent, ara mateix no milito en cap partit.

Entrevista electoral a Lluís Fernández Alà (FNC). Foto: Bernat Millet

Entrevista electoral a Lluís Fernández Alà (FNC). Foto: Bernat Millet

Hi ha mitjans de comunicació que us han vetat per considerar-vos el Vox català...

Només cal llegir el programa, això no és meu, és seu. Suposo que interessa. Aquí va haver-hi l'Orriols, que suposo que tot bé d'aquí, però va marxar, perquè precisament era poc contundent amb temes d'immigració. Jo estic al FNC perquè els he volgut conèixer i vaig ser el primer que els hi vaig preguntar per aquesta polèmica, perquè el seu programa podria ser el de CiU perfectament. És trist que això passi a casa teva i els mitjans de comunicació siguin tan poc rigorosos, jo m'estimo molt als mitjans, i això em sap greu. No és que no ho siguem, és que jo tinc 0 vinculació (amb les idees de VOX). Amb els anys m'he tornat una persona més comprensiva, però amb això no. Nosaltres lluitarem ferotgement contra l'extrema dreta, i també contra l'extrema esquerra. En fi, ho trobo una animalada, un acudit de mal gust.

"Nosaltres lluitarem ferotgement contra l’extrema dreta, i també contra l’extrema esquerra"

Fent una valoració general dels últims 4 anys de mandat, Sant Cugat ha estat millor amb convergents o amb esquerres?

Igual de malament. Va estar molt ben gestionada la primera etapa amb Aymerich o Recorder, i del 2015-2019 ja va anar caient, i amb aquest últim Sant Cugat ha perdut molt prestigi, i no és normal que no passi res. La gent del món privat es farien creus de com funciona l'ajuntament, amb les pròrrogues, els pressupostos desviats, 14 milions que ballen, no s'entén aquesta gestió que amb una empresa privada duraries dues hores. Si un oponent polític fa les coses bé també ho reconec, una cosa que valoro és el CDIAP, però em sembla que això ve d'un mandat anterior. En resum, tan convergents com el tripartit suspesos.

De cara a les eleccions, quines són les expectatives de FNC? Com ho encareu?

Les expectatives són molt bones, no solament a Sant Cugat, sinó també a diferents llocs que ens presentem. Ara ens hem de donar a conèixer, quan parlem amb gent ens trobem amb un cansament brutal de la política. Som conscients que no és un poble de 5 mil habitants, hi ha 95 mil habitants, 66 mil amb dret a vot, per tant, és molt difícil arribar a tothom. Als que hem arribat, agrada el que tenim per aportar. Crec que podrem treure 2 o 3 regidors perfectament. La gent catalanista independentista no es pot deixar enganyar, han de donar oportunitats a qui no t'ha fallat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem