El Festival Nacional de Poesia acusat de "fraccionament de la contractació"

La Sindicatura de Comptes assenyala irregularitats en la contractació del Festival Nacional de Poesia fins al 2018

La Sindicatura de Comptes ha detectat contractes irregulars de la Institució de les Lletres Catalanes, entre els quals estaria el Festival Nacional de Poesia, un festival amb col·laboració entre la Institució de les Lletres Catalanes i l'Ajuntament de Sant Cugat. Tal com assenyala la Sindicatura de Comptes en el seu informe, publicat el dimecres 6 de maig, aquest festival no gaudia de cap conveni normalitzat fins al 2019, quan ja hi havia el canvi de Govern a l'Ajuntament.

En l'informe de la Sindicatura de Comptes es detalla que l'import del Festival Nacional de Poesia del 2018 ascendia a 33.391 euros, un import per pagar els honoraris dels poetes, la sonorització i la il·luminació, el reportatge fotogràfic i el llibret del programa. D'altra banda, els 1.000€ dels honoraris de la direcció de nit no estaven aprovats per l'actual Junta del Govern la Institució de les Lletres Catalanes.

El problema rau que els imports acumulats són superiors al màxim permès per a contracte menor i, per aquests motius, la Sindicatura conclou que suposen un "fraccionament de la contractació" i un incompliment de la llei de contractes.

Davant aquesta situació, Mireia Ingla, alcaldessa de Sant Cugat, publicava el següent missatge per les xarxes socials: "Us confesso que m'entristeix moltíssim veure el nom de la meva ciutat vinculat a tants episodis de corrupció i d'irregularitats. La bona gent de Sant Cugat no s'ho mereix".

Per la seva banda banda, Laura Borràs, directora de la institució catalana fins al gener del 2018, va assegurar que l'informe de la Sindicatura de Comptes manifesta que no hi ha "cap delicte". En declaracions a TV3, l'exconsellera explicava que el seu advocat, Gonzalo Boye, li havia exposat que l'informe ratificava que "no hi ha fraccionament". De fet, Boye farà servir l'informe per traslladar-lo al Suprem i defensar Borràs: "Queda de manifest que els contractes investigats no constitueixen cap mena de delicte", argumentava la diputada.

Finalment, Carmela Fortuny, actual portaveu de Junts per Sant Cugat i exalcaldessa del municipi, assenyala: "El meu posicionament és molt clar, i parlo com a exalcaldessa, sempre he confiat en les garanties jurídiques que ofereixen en els ajuntaments, com el nostre, els funcionaris que els pertoca tutelar la correcció de gestió administrativa, suposo que el govern actual fa el mateix. Caldrà determinar quines mancances té el procediment, si en te i buscar les fórmules per continuar endavant".

A més, Fortuny posa èmfasis a la necessitat de mantenir vigent el Festival Nacional de Poesia: "El que no pot ser, de cap manera, és que es deixi perdre aquest Festival que tant ens significa com a ciutat orientada a la cultura. Hem d’estar molt orgullosos i orgulloses, com ho estan els poetes de la ciutat i del país, d’haver-hi tirat endavant un Festival com aquest i renovar la confiança de donar-hi continuïtat i més en un moment com l’actual en què el sector cultural està tan sacsejat, com altres, per la paràlisi que ha provocat la Covid19.”

Amb tot, segons la Sindicatura de Comptes, la Institució de les Lletres Catalanes va fer contractes irregulars a cinc adjudicataris entre el 2016 i el 2018 per un import d'1,32 milions d'euros.

 
Comentaris

Destaquem