Forcadell entrega cartes rebudes a presó a l'Arxiu Nacional "per preservar la història"

L'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha fet entrega de les cartes que ha rebut a presó, just el dia que es compleixen tres anys que és presa

L'expresidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha fet entrega, el dimarts 23 de març, de tota la correspondència que ha rebut des que és a la presó a l'Arxiu Nacional de Catalunya. Una acció que Forcadell ha oficialitzat just el dia que es compleixen tres anys que és presa, i que com la mateixa expresidenta del Parlament ha explicat, té l'objectiu "de preservar la història".

Caixes plenes de cartes que Carme Forcadell ha rebut a presó. FOTO: Ferran Mitjà

Caixes plenes de cartes que Carme Forcadell ha rebut a presó. FOTO: Ferran Mitjà

Tot plegat en un acte institucional en el qual Forcadell ha assegurat que rebre tantes cartes -no és conscient de quantes- l'ha ajudat a "suportar la presó". A ella i, tal com ha explicat, a la seva companya de presó Dolors Bassa: "Les cartes ens van fer sentir que no estàvem soles". De fet, l'expresidenta ha assenyalat que la correspondència que anava rebent a presó li servia també per mantenir-se al dia del batec del país: "Les cartes expressaven un sentiment col·lectiu perquè t'explicaven què passava a Catalunya en el dia a dia".

Carme Forcadell en l'acte d'entrega de les cartes a l'Arxiu Nacional. A l'esquerra Àngels Ponsa i a la dreta Laura Borràs. FOTO: Ferran Mitjà

Carme Forcadell en l'acte d'entrega de les cartes a l'Arxiu Nacional. A l'esquerra Àngels Ponsa i a la dreta Laura Borràs. FOTO: Ferran Mitjà

L'acte ha comptat amb la presència de la consellera de Cultura, la santcugatenca Àngels Ponsa, qui ha destacat que l'Arxiu Nacional de Catalunya "és la casa de la nostra memòria", i de la recentment elegida presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ha assegurat que el fet d'escriure cartes als presos polítics "és un gest de militància en la causa de l'1-O".

Suport de Dones per la república

"Als mitjans parlaven més dels presos homes que de les dones", ha dit durant l'acte Carme Forcadell. I és per aquest motiu que Dones per la República ha convocat una concentració a l'exterior de l'Arxiu Nacional, amb l'objectiu de visibilitzar les dones empresonades, exiliades i encausades per l'1-O. De fet, la manifestació s'ha fet dins de la campanya 'Cap dona en l'oblit'.

En el marc d'aquesta concentració, una 20a de persones han esperat que Forcadell, Borràs, Ponsa i la resta d'autoritats, entre les quals hi havia l'alcaldessa, Mireia Ingla, sortissin de l'edifici per llegir un manifest: "Totes dues (Forcadell i Bassa) continuen complint penes de presó, condemnades per una sentència terriblement injusta, amb la que l'estat espanyol pretén tenir-les tancades 11,5 anys i 12 anys respectivament per un delicte que no existeix, la sedició. Una sentència que va contra els drets i llibertats de tota la ciutadania i amb la que ens volen fer callar. Són 3 anys de càstig exemplar", inicia el manifest.

Lectura del manifest de Dones per la República. FOTO: Ferran Mitjà

Lectura del manifest de Dones per la República. FOTO: Ferran Mitjà

Dones per la República ha fet èmfasi també en la situació de les exiliades: "No oblidem a les exiliades polítiques, també 3 anys lluny de casa seva, malgrat que la justícia europea ja ha deixat en evidència la incompetència de la justícia espanyola". El manifest ha carregat també contra les actuacions policials en el marc de les darreres protestes, assegurant que "és inadmissible que les policies, ataquin i criminalitzin la gent en l'exercici de drets fonamentals".

Per últim, Dones per la República ha anomenat una a una diferents dones represaliades per la causa del procés, i ha finalitzat exigint la llibertat per a totes: Exigim la llibertat de totes les represaliades, per la via que sigui, absolucions, arxivaments expedients, una llei amnistia, reforma codi penal, sentències de tribunals internacionals i l'anul·lació de tota la causa judicial contra Catalunya i la resolució del conflicte polític des de la política. No esteu soles".

Lectura del manifest de Dones per la República. FOTO: Ferran Mitjà

Lectura del manifest de Dones per la República. FOTO: Ferran Mitjà

 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem