Fortuny ja és diputada de la Diputació de Barcelona, que acaba en mans del PSC

L'exalcaldessa de Sant Cugat i regidora de Junts per Sant Cugat ha pres el càrrec de diputada en un ple de constitució que ha culminat amb la presidència de Núria Marín (PSC) a la Diputació

L'exalcaldessa de Sant Cugat i actual regidora i portaveu de Junts per Sant Cugat a l'Ajuntament, Carmela Fortuny, ha pres el càrrec de diputada de la Diputació de Barcelona en el ple de constitució de la institució, el dijous 11 de juliol, prometent la constitució: "Ho prometo per imperatiu legal, prometo aportat la meva experiència al servei del territori i també al servei de les persones preses i exiliades i al poble Catalunya", ha entonat Fortuny, en la línia de tots els diputats de Junts per Catalunya i ERC-AM.

De fet, tots els diputats republicans han utilitzat la mateixa fórmula: "Sí, prometo per imperatiu legal, així com prometo treballar per assolir la república catalana, per l'absolució de les persones preses i el retorn de les exiliades", han repetit tots els diputats d'ERC-AM.

La Diputació de Barcelona, en mans del PSC

El ple de constitució de la Diputació de Barcelona ha culminat amb la presa de la presidència de la institució de l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín (PSC), després d'un pacte entre socialistes i Junts per Catalunya que ha generat polèmica en els darrers dies i amenaça a esquerdar l'independentisme. Totes dues formacions sumen 23 diputats, 16 dels socialistes i 7 dels postconvergents, i no arriben a la majoria absoluta. Per escollir president o presidenta de l'ens es necessita majoria absoluta en primera volta, però en una segona votació només és necessari obtenir majoria simple, és a dir, més vots a favor que en contra, i així és com s'ha materialitzat.

Una entesa que ha estat a la nevera fins a última hora, ja que Junts per Catalunya i ERC intentaven un acord independentista que finalment no ha arribat, en el qual entrava en joc el Govern de Sant Cugat (ERC-MES, PSC i CUP). Cal destacar que durant la sessió de constitució, desenes de persones s'han manifestat davant de l'edifici de la Diputació com a mostra de rebuig cap al pacte entre Junts per Catalunya i el PSC.

Manifestació davant de la Diputació de Barcelona. FOTO: ACN

Manifestació davant de la Diputació de Barcelona. FOTO: ACN

Després de dues votacions anònimes - s'ha fet amb urna i papereta -, la socialista Núria Marín ha estat investida com a presidenta de la Diputació de Barcelona amb els 23 vots (els 16 del seu partit i els 7 de Junts per Catalunya), possibilitant que el PSC recuperi el poder d'aquesta institució, que en l'últim mandat va comptar amb la presidència d'una altra exalcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa (PDeCAT), qui el va ocupar del 2015 al 2018, quan va ser substituïda per Marc Castells: "Prometo per la meva consciència i honor complir amb fidelitat el càrrec de presidenta de la Diputació de Barcelona, amb lleialtat al Rei i a la Constitució espanyola", ha entonat Marín en la presa de possessió.

Curiosament, la Mesa d'Edat, el primer òrgan de la diputació en constituir-se, compta amb un membre del PSC (Celestino Corbacho) i un membre de Junts per Catalunya (Maria Sayavera). Així, la Diputació de Barcelona queda conformada per 16 diputats socialistes, 16 republicans, 7 de Junts per Catalunya, 5 d'En Comú Guanyem, 4 de Cs, 2 del PP i 1 de Tot per Terrassa.

Núria Marín pren posessió del càrrec de presidenta de la Diputació de Barcelona. FOTO: ACN

Núria Marín pren posessió del càrrec de presidenta de la Diputació de Barcelona. FOTO: ACN

Retrets d'ERC-AM a Junts per Catalunya

Amb la investidura ja materialitzada, els portaveus dels diferents grups polítics amb representació a la Diputació de Barcelona han explicat el seu posicionament sobre la constitució de l'ens, en uns discursos marcats per l'evidència de la mala maror entre republicans i postconvergents, que després dels pactes postelectorals de les municipals i aquest últim a la diputació, han tacat la confiança mútua i la de la base social de l'independentisme: "Aquesta administració té unes característiques especials que afavoreixen a l'entesa", es justificava Joan Carles Garcia, portaveu de Junts per Catalunya, que ha afegit que "les societats caminen amb fermesa quan tenen un projecte". A més, Garcia ha apuntat que cal "comprendre la diversitat d'idees i de projectes, que fan més gran la institució", en un discurs en el qual ha volgut evitar l'èmfasi a l'eix nacional. Tot i que si que hi ha inclòs una referècnia als presos polítics: "Treballarem per la llibertat, perquè ningú hagi de ser privat de llibertat per les seves idees", ha entonat.

Igual que abans del ple de constitució, els republicans s'han mostrat crítics amb l'acord d'investidura, tot i que Dionís Guiteras ha allargat la mà al PSC "per treballar per la institució". De totes maneres, ha deixat clar que ERC-AM no ha votat Núria Marín "perquè la política també són drets, llibertats, lluites, objectius i somnis que s'han de poder fer realitat", en clara referència al procés independentista. "Hi havia una opció, de 24 diputats per poder tirar endavant els anhels de democràcia i llibertat que vol aquest poble", ha apuntat parlant d'un possible pacte entre ERC-AM, Junts per Catalunya i En Comú Gunyem. "No som nosaltres qui ens hem de justificar", ha sentenciat. I és que el discurs de Dionís Guiteras ha estat marcat per un clar eix nacional: "A tots els que avui dia encara els sobta aquest pacte, els dic que pels seus fets els coneixereu".

Per la seva banda, Xavier García Albiol ha criticat al PSC per pactar amb Junts per Catalunya, però a la vegada ha celebrat el fet que l'independentisme no sumi majoria: "Des del PP veiem legítim que ocupi la presidència de la Diputació, però no ens ho sembla que ho sigui amb aquests companys de viatge. Voldria recordar-li que en aquests moments no hi ha una majoria de diputats independentistes", ha apuntat Albiol. En la mateixa línia ha seguit el posicionament de Cs: "En el passat mandat vam viure com la Diputació s'adheria a l'Associació Catalana de Municipis Independentistes, i vostè n'és conscient. Tot i això, avui accedeix al càrrec de la mà de l'independentisme més radicalitzat. Aquest pacte posa de nou la Diputació al servei de l'independentisme?", ha opinat el portaveu del grup taronja, Salvador Tobar, que ha etiquetat el pacte de "poc transparent".

Laura Pérez, d'En Comú Guanyem ha celebrat el fet que una dona presideixi la institució, però també ha estat crítica amb el pacte: "Volem expressar la nostra decepció pel desenllaç de la investidura. Havíem treballat per un acord més ampli d'esquerres, que tenim el 75% dels diputats i les diputades (38 de 51). Aquesta majoria que formarà Govern no ens agrada. No és el pacte que ens portarà a estar a l'altura dels reptes que tenim", ha assenyalat, afegint que "aquesta Diputació ha estat supeditada al Govern de la Generalitat en els darrers anys i cal revisar els discursos exaltats i els vetos. Han acabat els temps de les grans majories". A més, també ha volgut destacar que En Comú Guanyem treballarà per la llibertat dels presos polítics.

El grup del PSC ha estat l'últim grup a parlar, en veu de Pilar Díaz, celebrant la investidura de Marín iniciant amb un clam cap a la igualtat: "És important tenir referents femenins al capdavant d'institucions com aquesta", ha apuntat Díaz, abans de reivindicar que "el PSC va ser la força més votada a la Diputació de Barcelona en les últimes eleccions municipals", i ha volgut fer èmfasi en el fet que "cal abandonar la política de blocs". En aquest sentit, ha afirmat que "la Diputació és molt important per al municipalisme, amb indpendència del color del Govern".

 
Comentaris

Destaquem