Front comú dels grups independentistes de Sant Cugat per una Llei d'Amnistia

El Ple de Sant Cugat ha aprovat una moció a favor d'una Llei d'Amnistia proposada per ERC amb esmenes de Junts per Sant Cugat i la CUP

Els grups independentistes amb representació al Ple de Sant Cugat, Junts per Sant Cugat, ERC i CUP, han votat a favor d'una moció de l'esquerra independentista que defensa la necessitat d'una Llei d’Amnistia per deixar sense efecte allò que s’havia tipificat com a infracció penal o administrativa, en relació amb la defensa de l’exercici del dret a l'autodeterminació de Catalunya, i instar el Congrés dels Diputats i el govern de l’Estat a fer totes les accions oportunes per fer possible aquesta llei. La moció ha estat aprovada amb esmenes de Junts per Sant Cugat i la Cup. En Comú Podem Sant Cugat s'ha abstingut en el punt que feia referència al referèndum d'autodeterminació i el PSC ha fet el mateix en el de l'Amnistia. Ha votat en contra a tot PP i VOX. El PSC s'ha mostrat contrari al punt de l'autodeterminació.

Una Llei d'Amnisia "imprescindible" per a avançar en la resolució del "conflicte polític"

La regidoria de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació, Gemma Aristoy, ha presentat aquesta moció i ha recordat que el Ple de Sant Cugat ja va demanar la fi de la repressió durant l'anterior mandat i ha celebrat que s'hagi posat sobre la taula en la negociació per a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern espanyol. A partir d'aquí ha repassat el procés independentista arran de les retallades de l’Estatut d’Autonomia del 2006, passant pel referendum de l’1 d’octubre i acabant per la repressió per part de l’Estat.

Tot això ho explica per acabar dient, tal com apareix en la moció, que la solució es troba una Llei d’Amnistia i defensa l’amnistia com a "imprescindible" per poder avançar en la resolució del "conflicte polític" i manifesta la voluntat de  comunicar aquest acord al Govern de la Generalitat de Catalunya, al Parlament de Catalunya, al Congrés dels Diputats, a la Delegació del Govern de l’Estat a Catalunya, al Parlament Europeu, a l'Associació Catalana de Municipis i l’Associació de Municipis per la Independència.

Però, Aristoy, ha volgut deixar clar que la llei d'Aministia només és un “punt de partida” i ha acabat citant a Miquel Martí Pol: "Tot estàper fer i tot és possible". També ha anunciat que ha incorporat l'esmena de la Cup i Junts.

Suport amb esmenes de Junts i la CUP

Jordi Puigneró, tinent d'alcaldia de Relacions Institucionals, Bon Govern i Ciutat Digital, ha agrait que han sigut sensibles a la incorporacio de les esmenes de Junts i ha defensat que la llei d’amnistia interessa als que estan en contra perquè es poden trobar amb la situacio que uns tribunals “neutrals” europeus esmenin la plana al sistema judicial espanyol amb una sentència a favor dels polítiques repressariats. També ha qualificat la proposta de l’autodeterminació com una proposta inclusiva perquè, per a ell, es pot votar perquè Catalunya sigui indepent i perquè es mantingui unida. En canvi, negar l'autodeterminació exclou a una part de poder mostrar la seva posició. I ha reptat a VOX ha afirmar que renunciaran a la violència per aconseguir la unitat d'Espanya.

Marco Simarro, regidor de la CUP, ha recordat que "ho tornaran a fer" i ha defensat l’Amnistia perquè el conflicte judicial torni a l’esfera politica. També ha afegit que l’amnisitia i la autodeterminació és una "solucio política" i ha qualificat de "falàcia" considerar que l’amnistia no és constitucional. Per argumentar això, l'ha comparada amb l'aministia fiscal impulsada per l'exministre del Partit Popular, Montoro. Tot això ho ha comentat per acabar afirmant que  "hem de treballar per a una amnistia que sigui un punt de partida de la resolucio del conflicte polític i no el punt i final".

Suport parcial del PSC i d'En Comú Podem

Elena Vila, regidora del PSC, ha demanat "prudència" i "discreció" i que al Ple els partits han d’estar per centrar-se en Sant Cugat. Ha contextualitzat la situació i ha dit que s’ha de "respectar la voluntat i el guanyador" de les eleccions espanyoles. En aquest punt ha defensat la formació d’un "govern progressista" i ha rebutjat governs de la dreta i l’esquerra dreta. També ha demanat que s'ha de "potenciar allò que ens uneix" i ha defensat que amb Pedro Sanchez s’ha arribat a una "tranquilitat social" i ha defensat que a Catalunya es respecta la Constitució. Tot això ho ha dit per acabar dient que ara hi ha una "oportunitat per mantenir la convivencia a Catalunya", que la taula de dialeg, "impulsada pels socialistes", ja va desjudicialitzar la política i que el partit aposta per la "politica del dialeg" i així ho defensaran sempre.

Ramon Gutierrez, regidor d'En Comú Podem Sant Cugat, ha recordat que sempre ha defensat l’aministia i també com s'han "multiplicat" les persones jutjades en els darrers anys. I Ha criticat la judicialitzacio de la politica que s'ha dut a terme en els últims anys per acabar afirmant que l’aministia es necessària per la "desjudicialització" de la politica. Gutiérrez també ha defensat l’amnistia com una forma de "curar ferides" i "iniciar un nou cicle polític" i sumar "acords".

VOX i PP, en contra

Àlvaro Benejam, regidor del PP, ha criticat que el Ple de Sant Cugat hagi de debatre polítiques que el consistori no té competència i ha criticat que ERC només presenta mocions que "no tenen res a veure amb Sant Cugat". Tot i això, s'ha referit al contingut de la moció i ha recordat que diferents veus de juristes espanyols s’han posicionat dient que la futura llei d’amnistia seria inconstitucional. I s’ha referit a l’informe del Tribunal Suprem que defensava l’indult i no l’amnistia. També s’ha referit al fet que el govern espanyol només busqui mantenir el poder satisfent les necessitats d'uns partits (els independentistes) que "han perdut pes".

Marcos Rodriguez, regidor de VOX, s’ha referit al referendum del 2017 com un "cop d’estat" i ha dit que això ha generat un "empobriment" de Catalunya respecte a altres comunitats. També ha criticat tot el que el moviment al carrer va fer per defensar el procés i ha criticat que al Ple municipal s’han assenyalat a veins com a persones "non grata". També ha comparat la movilització al carrer durant el procés amb el que passava a l’Alemanya dels anys 30 i ha afirmat que "ningú te el dret d'escapar dels seus actes" i ha recordat que els presos del procés ja han sigut "beneficiats" amb els indults. També ha insistit en la idea es van "malversar fons públics" i que es va cometre "un cop d’estat" i ha posicionat VOX com un partit que està al costat de la "pau" i de la "llibertat" de la societat.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem