El Govern local destinarà mínim 16 milions d'euros a l'habitatge

L'habitatge i les polítiques socials centren el Pla de Govern de l'Ajuntament de Sant Cugat 2019-2023

Una aposta clara per les polítiques socials, un pla de xoc de mesures urgents per l'habitatge assequible, duplicar el pressupost destinat a habitatge destinant-hi com a mínim 16 milions d'euros en els pròxims quatre, o fer front a l'emergència climàtica són alguns dels eixos principals del Pla de Govern de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès per al mandat 2019-2023.

Un Pla de Govern "de canvi", han subratllat les forces al govern (ERC-PSC-CUP), que "vol posar les persones al centre", donant resposta a "les necessitats urgents, afrontar els grans reptes que tenim com a ciutat, i per donar resposta a les necessitats que s'aniran donant a mesura que la ciutat anirà creixent", ha destacat l'alcaldessa Mireia Ingla.

"Hem confirmat la necessitat imperiosa de planificar la ciutat i donar resposta als problemes actuals i decidir cap on volem anar"

"És una ciutat que ha crescut de manera exponencial en els darrers anys, i la ciutat ha hagut de donar respostes a aquestes necessitats noves fruit del creixement", ha apuntat Ingla, assenyalant que "fins ara, s'han donat respostes sense planificació global, responent a la cobertura de necessitats puntuals sense anar més enllà". "Avui tenim una ciutat gran, que segueix creixent", ha dit, aclarint que "el Govern que, durant els cinc mesos que portem al govern, hem confirmat la necessitat imperiosa de planificar la ciutat i donar resposta als problemes actuals i decidir cap on volem anar".

Com ha apuntat l'alcaldessa, durant aquest mandat el govern gestionarà 600 milions d'euros. Una xifra de la qual ha destacat els "16 milions, com a mínim, que es posaran a disposició de polítiques d'habitatge". Una xifra amb la qual "es dobla el que hi destinava l'anterior govern", ha remarcat Pere Soler, primer tinent d'alcaldia, destacant el "compromís" en aquest sentit "adquirit per les forces polítiques del govern del canvi".

Emergència climàtica, seguretat i més

La lluita contra l'emergència climàtica ha estat un altre dels eixos destacats per Soler, apuntant que "s'aplicaran mesures i se n'implementaran perquè la ciutadania se senti compromesa amb aquest compromís", amb una Pla d'Acció contra l'Emergència Climàtica. També ha parlat de Seguretat, apuntant mesures per "incrementar la percepció de seguretat", com ara activar una subcomissaria de la Policia Local, crear la figura dels serenos, o reedició i consolidar els agents cívics.

"Volem assolir una ciutat amable que ha de seguir creixent d'una manera ordenada"

"Volem assolir una ciutat amable que ha de seguir creixent d'una manera ordenada", ha dit, apuntant que "la ciutadania ha de gaudir d'uns serveis de qualitat i eficients", fent referència a les polítiques socials i anunciant la posada en marxa de la tarifació social, "una reivindicació tradicional de l'esquerra".

Foto de l'equip de Govern durant la presentació del Pla de Govern. FOTO: TOT Sant Cugat

Foto de l'equip de Govern durant la presentació del Pla de Govern. FOTO: TOT Sant Cugat

En temes de comerç i empresa, Soler ha apuntat la voluntat d'estar "al costat del teixit productiu, empresarial i comercial de la ciutat, donant eines perquè puguin seguir desenvolupant la seva activitat, i lligant-ho amb la formació professional", parlant de propostes com la implementació de la finestreta única empresarial, un Pla de promoció del comerç de proximitat, o el Pacte per l'ocupació digna i de qualitat.

També una aposta per la transparència i la comunicació, comprometent-se a millorar els canals de comunicació a la ciutadania i amb un nou portal de transparència, entre altres. "Hem de mostrar a la ciutadania el que ens gastem, com, i com gestionem i invertim", ha dit. I en termes de participació, ha dit, "ens la creiem", apostant per "acostar l'Ajuntament als barris" i donant un nou impuls als Consells de Barris, "que puguin assolir veritables compromisos que es puguin desenvolupar des del govern".

Drets socials, cultura, esports

Núria Gibert, per la seva banda, ha explicat les línies de treball en els àmbits que representa, els dels drets socials. Un àmbit, ha dit, que "ha pres especial importància, pels aspectes que evoca", perquè "el repte és fer canviar els drets socials des d'una perspectiva existencial, gairebé caritativa que venia, i portar-los a un àmbit de dignificació de les persones, d'empoderament".

Pel que fa a drets socials, Gibert ha destacat els objectius d'elaborar una guia de serveis i ajudes a les persones, "perquè tothom sàpiga com l'Ajuntament els pot acompanyar", el combat a la discriminació social, amb l'elaboració d'un Pla d'inclusió social i lluita contra la pobresa, així com aplicar "una perspectiva de gènere en totes les polítiques que tinguin un impacte públic", elaborant un nou Pla d'Igualtat i "transversalitat la perspectiva de gènere a totes les àrees de l'Ajuntament", ha apuntat.

"Som ambiciosos, ens estimem Sant Cugat i pensem en aquesta ciutat de cara al futur"

El govern també ha apuntat "l'aposta ambiciosa d'arribar a destinar el 10% del pressupost a despesa social", i establir "criteris mediambientals a la compra de béns i serveis", i evidentment, "destinar més i millors recursos" a l'exclusió residencial i a cercar alternatives habitacionals. En aquesta línia, Gibert també ha remarcat l'estudi i implementació de la tarifació social que avançava Soler. "Que cadascú pagui i rebi en funció d'allò que té".

Parlant de l'àmbit de desenvolupament urbà, habitatge, sostenibilitat i benestar animal, Gibert ha destacat que s'implementaran sis plans al respecte, perquè "som ambiciosos, ens estimem Sant Cugat i pensem en aquesta ciutat de cara al futur". Així, ha anunciat un Pla de millora dels terminis d'atorgament de les llicències d'obres i activitats, un Pla de Millora de l'Espai Públic, un nou Pla d'Equipaments, una nova Oficina Local d'Habitatge "dimensionada a la situació que tenim i amb més recursos", un Pla Estratègic de desenvolupament urbà, i un Pla de xoc de mesures urgents per l'habitatge assequible.

En temes de Cultura, Educació, Esports, Joventut i memòria històrica, Gibert ha reivindicat que "volem que cultura, esport i educació arribin a tothom", actualitzant el pla estratègic de subvencions, una nova ajuda a l'escolarització, nous Plans Locals d'Infància, Joventut, Esports i Cultura, la posada en funcionament de la nova Unió, i un nou Pla d'esport escolar, entre altres.

Tot plegat, les grans línies del Pla de Govern que, com ha apuntat l'alcaldessa Mireia Ingla, es desenvoluparan en el nou Pla d'Actuació Municipal que "inclourà un procés de participació ciutadana per recollir propostes de la ciutadania", i que es té com a objectiu "aprovar en els pròxims sis mesos".

Soler, Ingla i Gibert. FOTO: TOT Sant Cugat

Soler, Ingla i Gibert. FOTO: TOT Sant Cugat

Altres aspectes del Pla de Govern

Més enllà dels aspectes destacats durant la presentació del Pla de Govern municipal, aquest inclou altres qüestions com un nou pla de xarxa de biblioteques, amb el Nou Centre Cultural-Biblioteca Gabriel Ferrater al parc de Ramon Barnils. L'alcaldessa ha anunciat així que es manté el projecte actual, però que "el nou centre cultural va més enllà, donant cabuda a altres iniciatives, entitats, etcètera".

Pel que fa a la Sala de Concerts, Gibert ha destacat que "no hi ha emplaçament definitiu", però que és una reivindicació històrica per a la qual "s'està estudiant quina pugui ser la millor opció".

El nou Pla de Govern també es marca la construcció d'una residència assistida i centre de dia per a gent gran, la construcció d'un refugi d'animals i gatera, el Complex Esportiu de Mira-sol, la rehabilitació de Can Monmany, millorar la xarxa de carrils bici i camins escolars, entre altres aspectes.

 
Comentaris

Destaquem