El govern retreu el PSC que presenti una moció sobre el transport públic

La tinenta d'alcaldia de Mobilitat, Cristina Paraira, ha lamentat que la moció demanés la renovació de la flota i l'actualització de les línies d'autobús quan no són competència municipal

L'equip de govern ha retret que el PSC presentés una moció sobre el transport públic de Sant Cugat durant el ple municipal en considerar que la moció "donava una imatge equívoca a la ciutadania sobre la situació", el dilluns 22 de gener. Entre els acords que demanava la moció estava la renovació de la flota i l'actualització de les línies d'autobús municipals, uns acords que com ha recordat la tintant d'alcaldia de Mobilitat, Cristina Paraira, no tenen competència municipal. La moció, però, no ha estat aprovada, i tot i tenir els vots a favor del PSC, el PP, la CUP i En Comú Podem i l'abstenció de VOX, ha comptat amb el vot en contra de l'equip de govern (Junts i ERC).

És per això que Cristina Paraira ha estat crítica amb el PSC, partit que tenia en el seu poder la regidoria de Mobilitat en el darrer mandat, sota la batuta de José Gallardo: "Sap greu que presentin una moció deixant entreveure que el canvi d'autobusos i la modificació de parades és tan fàcil. Si fos així, quan vam entrar al govern ja estaria tot solucionat. No resoldrem el problema del transport públic amb una moció guionitzada i que pot donar una imatge equívoca a la ciutadania, ja que no és competència municipal, sinó que és gestionat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona".

Per la seva banda, el regidor del PSC i regidor de Mobilitat entre el 2019 i el 2023, Jose Gallardo, ha explicat que quan va entrar a l'anterior govern, el conveni amb l'AMB ja estava caducat: "Nosaltres vam heretar un conveni caducat del 2018 amb l'AMB, que ens va deixar amb les mans lligades, i sense poder renovar la flota ni fer canvis en el recorregut". Tot i això, el socialista ha explicat que la moció no busca "assenyalar culpables" sinó ser "una moció constructiva". Finalment, Gallardo ha recriminat a ERC, antic soci seu de govern, el seu silenci: "Dins del Comissionat per l'Emergència Climàtica, en mans d'ERC l'anterior mandat, hi havia un apartat que era millorar el servei d'autobús urbà. Espero que manin la pressa als seus actuals socis de govern".

Més sol·licituds al transport públic

La moció del PSC ha rebut esmenes de diferents partits polítics, amb l'objectiu de millorar la qualitat del transport públic de Sant Cugat. Amb això, un dels grups municipals que ha presentat una esmena ha estat la CUP, qui ha demanat incloure en els grups de treball "tots els col·lectius que fan ús del transport públic, com la gent gran, les persones de mobilitat reduïda o els conductors d'autobusos" i ha proposat incloure "lavabos autorentables en punts estratègics del recorregut per donar resposta a les necessitats bàsiques de conductors i passatgers". D'altra banda, la regidora de la CUP, Ariadna Sierra, ha emfatitzat la necessitat d'abordar el debat de quina mobilitat es vol tenir per Sant Cugat: "Tots compartim la preocupació de millorar el transport públic, però nosaltres defensem una mobilitat ecologista i sostenible i creiem que per això és necessari la gratuïtat en el transport públic".

Per la seva banda, En Comú Podem ha demanat oferir alternatives competitives a l'ús del transport privat per tal de combatre l'emergència climàtica, tal com ha assenyalat el seu portaveu, Ramon Gutiérrez: "La ciutat està feta a mida pels cotxes i tenim un servei de bus urbà deficient i incompatible amb els objectius d'emergència climàtica que tenim com a ciutat. Necessitem un servei amb menys línies i menys parades, però amb més intermodalitats i freqüències".

Finalment, el portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha demanat una major accessibilitat a la xarxa d'autobusos per a les persones de mobilitat reduïda i persones grans: "Tenim una xarxa ineficient i millorable, tant en el disseny de les línies com en la freqüència de pas. Necessitem ser més eficients i menys contaminants i hem d'apostar pel criteri d'accessibilitat a les persones amb mobilitat reduïda i a la gent gran".

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem