Herrada, presidenta accidental de Valldoreix: “Els robatoris són un problema”

Entrevista amb Susanna Herrada, presidenta accidental de Valldoreix des de l'1 de febrer de 2018 per la baixa del president Josep Puig

Com han estat els primers mesos de presidència accidental?

Els primers van ser durs. Primer pel motiu de la meva substitució, per la malaltia de Josep Puig. No sabíem quan podria durar i ho vam afrontar fent pinya amb l'equip que som, treballant de la mateixa manera. Hem seguit els mateixos reptes que teníem marcats abans.

Els robatoris a Sant Cugat estan augmentant de manera important. Com es viu a Valldoreix?

És un problema que tenim i no es poden amagar les dades objectives. A Valldoreix hi ha més robatoris que a la resta del municipi. És veritat que tenim més vigilància i estem contents perquè estan escoltant les nostres demandes.

Què es fa per fer-hi front?

Es crearà una comissió per estudiar la implantació de càmeres de seguretat, que és una demanda dels veïns. La competència de seguretat no és de Valldoreix i jo només puc demanar que escoltin les nostres demandes. Les càmeres són importants perquè tenim molts quilòmetres de carrer i estem a prop del Parc de Collserola, que és una via de fuga pels lladres. Els lladres no creiem que siguin bandes organitzades molt professionals, sinó que hi ha un perfil de joves que fins i tot venen amb autobús i un tornavís per entrar a les cases i emportar-se el que trobin. Això genera inseguretat.

Hi ha preocupació entre els veïns?

Sí que hem detectat la sensació d'inseguretat entre els veïns. Tenim un whatsapp amb els agents de policia de proximitat i és un servei que està funcionant, amb veïns de diferents barris. Els ocupes també són un tema que preocupa molt a Valldoreix i que no vagi a més. La població està molt sensibilitzada i no vol que passin per aquí. Sabem que hi ha un tema amb el preu de l'habitatge i l'especulació, però nosaltres defensem la vivenda privada.

"Els ocupes també són un tema que ens preocupa"

Sobre habitatge, com està el projecte de Santjoanistes?

De Santjoanistes no tenim informació, s'està estudiant. Nosaltres tenim previst la parcel·la de la plaça de l'Estació per ubicar-hi pisos públics. Hi havia un projecte per fer habitatge públic, lliure i de locals comercials. Vam fer la cessió a Promusa i suposo que ho estan treballant. Si no es fa res en deu anys, que es va fer el 2014, el terreny es recupera. No volem que els nostres fills marxin de Valldoreix, és un problema. Sabem els preus de Valldoreix i si no hi ha habitatge públic, no podran quedar-se a Sant Cugat.

Hi haurà pisos?

No parlem mai de pisos, sinó de vivendes de planta més dos. Hi ha diferents formes que es poden fer respectant l'urbanisme de Valldoreix. Pisos de tres o quatre plantes no es faran, no és el model urbanístic de Valldoreix, que és planta més dos.

Com està el projecte de centralitat?

És una assignatura pendent. La Generalitat ens ho va parar perquè l'espai de comerç estava sobredimensionat i actualment no podem fer una gran obra si no es crea un espai que generi aquest finançament.

"El projecte de centralitat és una assignatura pendent"

Com valora el comerç de proximitat?

A banda del mercadet dels dissabtes, que funciona molt bé, estem encantats amb el Condis i els veïns també, s'ha generat una nova zona comercial. Tenim comerços a Ramon Escayola i Mossèn Jacint Verdaguer i el que hem fet és implantar zona vermella de limitació horària per aparcar per afavorir els clients. S'estan creant centralitats a l'entrada de Valldoreix amb el comerç i el casal i també a la plaça del Mas Roig.

Aquest mandat l'EMD va adquirir el garden del costat. Quins projectes hi ha?

El primer que es farà és l'escola de música, però encara quedarà terreny per fer el que creiem necessari. Tenim un pla d'equipaments fets pels tècnics i ens volem reunir amb l'oposició per definir els equipaments que volem a Valldoreix pels pròxims deu o quinze anys.

susana herrada 7

Susanna Herrada, durant l'entrevista amb el TOT Sant Cugat FOTO: Bernat Millet

I l'aparcament del davant de l'EMD s'arranjarà.

D'aquí poc. La idea és asfaltar-ho, mantenir els arbres i fer una petita zona de parc infantil. Serà un aparcament gratuït i amb punt de càrrega de cotxes elèctrics.

L'oposició sempre ha lamentat la no convocatòria del Consell de la Vila?

El Consell de la Vila s'havia convertit en un govern d'oposició a l'ombra, sempre hi havia els mateixos. La participació ha canviat i ha de ser més oberta, no pot ser només per 30 consellers i s'ha d'ampliar a tota la població. El repte és arribar a tota la gent de Valldoreix i no els 200 que anem sempre a tot arreu.

"El repte és arribar a tota la gent de Valldoreix"

A vegades a la gent de Valldoreix li costa participar. Com es pot millorar?

Si Mahoma no va a la muntanya, la muntanya va a Mahoma. Per això hem posat carpes dels pressupostos participatius al mercadet, a les escoles... Hem fet una campanya per internet...

I el nou aparcament de dalt de l'estació en quina situació està?

No podem fer res fins que no s'aprovi el pla especial. Quan el tinguem, podrem fer l'arranjament i es farà definitiu. Un cop es faci l'arranjament s'haurà de veure com es gestiona. Ens agradaria que fos gratuït, però l'única manera de diferenciar-ho i donar prioritat als veïns serà pagant, encara que sigui poc.

Quins projectes de mobilitat hi ha? Els canvis de sentit van crear malestar en alguns veïns.

Com tot, hi ha molta gent que s'ha acostumat i està contenta i gent que continua no entenent perquè s'ha fet d'aquesta manera. Hi ha gent que no voldria tocar res i que fos el Valldoreix idílic d'abans, però ara tenim més de 8.000 habitants amb una mitjana de tres cotxes per casa. Tampoc podem fer canvis petits sense mirar al conjunt i les obres de l'avinguda de Baixador seran importants. El passeig del Nard també el volem fer de dues direccions i pacificarà els carrers d'entrada i sortida de Valldoreix. També volem apostar per la bicicleta i a Ramon Escayola s'està estudiant fer un carril bici.

"Hi ha gent que no voldria tocar res de Valldoreix"

El Castell de Canals s'ha convertit en un espai arqueològic sobre el passat de Valldoreix. Quin és el seu futur?

Ens agradaria que el pogués veure tothom, però que fos polivalent. A la part inferior voldríem fer una aula per estudis i tallers que pogués ser compatible amb visita d'escoles, etc...

Li agradaria presentar-se a les eleccions per presidir l'EMD?

Jo no et puc dir res perquè no està a les meves mans. És un tema que decideixen els partits des de Sant Cugat, però jo no soc militant i no tinc aquesta informació.

Més informació
 
Comentaris

Destaquem