Estrès i il·lusió: la intrahistòria del pressupost de l'Ajuntament marcat pel dèficit

El tinent d'alcaldia d'Economia de Sant Cugat explica les dificultats per elaborar un pressupost molt complicat i vol transmetre optimisme de cara al futur

144.014.196,60 euros i 1.135 pàgines. Són les xifres del pressupost municipal de l'Ajuntament de Sant Cugat pel 2024. Un any marcat per la complicada situació econòmica que viu el Consistori, amb un dèficit milionari que es vol revertir amb retallades en pràcticament tots els àmbits. Davant d'aquestes magnituds, el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, va rebre al seu despatx a periodistes locals durant dues hores per resoldre dubtes i explicar el rerefons dels comptes. 

Més info: Sant Cugat combat el dèficit amb una retallada milionària pel 2024

"Ha costat horrors fer aquest pressupost", reconeixia el responsable econòmic del govern de Junts i Esquerra. I és que amb l'objectiu de tenir pressupost a 1 de gener, el treball tècnic per elaborar els comptes va ser a contrarrellotge. A banda del límit temporal, l'altre gran repte era el límit econòmic. L'Ajuntament tancarà el 2023 amb un dèficit superior als 25 milions d'euros i sota la tutela de la Generalitat i la voluntat del govern es sortir d'aquesta situació l'any vinent. Això vol dir que el 2024 s'haurà de tancar sense dèficit. Això ha obligat a repassar una per una totes les despeses. Un treball farcit d'estrès, reconeixia.

Brugarolas: "Estic disfrutant molt"

"S'ha revisat tot, de dalt a baix", explicava Carles Brugarolas. No és un treball menor: el pressupost de 2024 recull més de 1.100 partides que s'han hagut d'estudiar a fons per probar d'estalviar qualsevol euro. Segons el govern, les retallades han sigut en tots els àmbits menys en drets socials que afecten les persones. Han caigut inversions, festes populars veuen reduït el seu pressupost, la cooperació internacional pràcticament desapareix i el manteniment o neteja de la ciutat també baixa. La retallada en comparació al tancament de 2023 es pot enfilar fins al 27%. "La situació és molt complicada", repetia el tinent d'alcaldia d'Economia.

Tot i el panorama, Brugarolas volia enviar també un missatge d'optimisme: "Ens anirà molt bé". "Farem un gran mandat", insistia. Alhora, assegurava que l'equip està entomant aquest "gran repte" econòmic amb molta il·lusió: "Estic disfrutant molt". Tot i això, llançava un avís molt clar: "Aquest Ajuntament no pot continuar fent tot el que fa".

Es vendrà patrimoni?

La pregunta era obligada: quines coses no podrà seguir fent? "Hem de tenir tots els espais que tenim?", responia el responsable econòmic, posant alguns exemples de projectes que ja s'han descartat, com una oficina de mobilitat o un centre d'emprenedoria. Per això, una de les feines que s'està impulsant des de l'Ajuntament és una revisió integral de tots els equipaments, parcel·les i immobles dels quals disposa per definir si son realment necessaris: "Mantenir cada equipament costa un dineral". "Tenim parcel·les que l'Ajuntament mai utilitzarà", afegia. De fet, el pressupost de 2024 preveu un ingrés de 3 milions d'euros per la venda de patrimoni, que encara no s'ha dit quin serà.

Però alhora, no descarta moviments que puguin ser positius per la ciutat, com la compra de l'edifici del Centro Popular Andaluz. En aquest sentit, el nou pla d'equipaments marcarà les prioritats i necessitats del municipi. "Hem de prendre les decisions que calgui, valentes si cal", emfatitzava. Mentrestant, queda clar que projectes com Torre Negra (que es va comprar per 2,8 milions d'euros el 2022) segueixen en pausa. 

Un 'marronazo'

Sigui com sigui, el tinent d'alcaldia d'Economia parla de la necessitat de redimensionar l'Ajuntament. I una de les vies que defensa és l'eficiència en la prestació d'alguns serveis que poden generar més ingressos, com les llicències d'obres. Optimitzar (recursos, processos o feines) és una altra de les paraules que més empra. La filosofia és intentar fer més amb menys. I és que aquest 2024 van apostar per congelar impostos i, per tant, no augmentar els ingressos. Un escenari que ja avisava que canviarà el 2025.

Més info: Els propietaris d'habitatges a Sant Cugat pagaran un nou impost el 2025: taxa de residus

Tot i això, el 2024 es farà menys amb menys i l'esperança és capgirar la situació a partir de 2025: "Podrem treure el cap".  Tot plegat per resoldre el "marronazo" que es van trobar en forma de dèficit. Una situació que recordava Brugarolas que venia advertint des del 2020 al llavors govern santcugatenc (ERC, PSC i CUP).

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem