Joan B.Culla plega d'El País per “censura ideològica”

L'historiador santcugatenc era un col·laborador habitual del rotatiu espanyol, des de l'any 1984

L'historiador santcugatenc i professor de la UAB Joan B.Culla ha plegat d'El País. Després de més de trenta anys escrivint-hi articles d'opinió i anàlisi, en concret des de l'any 1984, aquest dijous, per primera vegada, ha vist com el rotatiu espanyol li censurava un article que s'havia de publicar aquest dijous a l'edició Catalunya. La censura, procedent de Madrid, ha fet que Culla hagi comunicat a l'empresa que cessa la seva col·laboració. Així ho ha anunciat a El Món: "Se m’ha aplicat censura ideològica. La mateixa censura que li han aplicat al company de columnes Francesc Serés, que també ha abandonat el diari aquesta setmana. Ara ja han fet net de qualsevol opinió dissonant. La neteja ideoògica ja és total". 

Amb tot, l’historiador no està sorprès per la censura: “La meva crisi amb El País ve de lluny, i la línia més extrema del diari en relació al tema català en feia preveure que això passaria. Però jo tenia clar que no els donaria el gust de marxar, només ho faria quan m’apliquessin la censura, no els ho pensava servir en safata”, diu Culla a aquest diari. I afegeix que, curiosament, "aquesta censura l'apliquen els que diuen que els intolerants i els censors ideològics som nosaltres, i que ells són els defensors del pluralisme", s'exclama. 

Joan B.Culla, que els darrers 19 anys ha col·laborat setmanalment amb El País Catalunya, i que anualment publica alguns articles per a l'edició espanyola, explica a aquest diari que tenia clar que no deixaria de fer-ho fins que passés el que ha passat avui. Que Madrid li vetés un article per raons ideològiques: "Hi havia molta gent que em deia que com podia publicar en aquest diari, i altres es feien creus que em deixessin escriure. Jo els responia: Per una raó molt senzilla, perquè escric el que em dóna la gana i apareix publicat sense cap retoc".

L’articulista comenta que la setmana passada va publicar un article a El País en què “me’n fotia obertament del suposat tema construït pel diari amb els hackers russos, que suposadament van ajudar Trump i ara l’independentisme, però contenia una indirecta final referint-me al passat de jove falangista de Juan Luís Cebrián. No van veure res, però Pablo Iglesias va repiular l’article i va fer la volta al món...”, relata Culla. L’article censurat és, a parer de l’autor, més lleuger, però “explicava per què els policies no van trobar les urnes, perquè aquest fenomen social i cívic no es pot aturar amb policia”.

 
Comentaris

Destaquem