Junts, PP i VOX, contra la Llei d'Habitatge per regular els preus de lloguer de Sant Cugat

Els 3 grups municipals consideren que limitar el preu de lloguer amb aquesta llei disminuiria "la qualitat i quantitat del parc d'habitatge" i generaria "inseguretat jurídica als petits propietaris"

Sant Cugat ha mostrat el seu rebuig a regular els preus de lloguer del municipi a través de la Llei d'Habitatge 12/2023 aprovada per l'Estat, després que Junts, PP i VOX hagin descartat la moció d'En Comú Podem Sant Cugat, presentada en el ple municipal del dilluns 20 de novembre. La moció, que ha rebut el suport d'ERC, el PSC i la CUP, demanava identificar les zones de mercat tensionat per fer efectiva la regulació de preus al municipi i aturar les pujades del preu de lloguer.

Més info: De llogar pisos a habitacions: el model que expulsa famílies de Sant Cugat

Amb això, Aina Balada, regidora del grup proposant, assenyalava que el municipi compta amb una mitjana del preu del lloguer de 1.250 euros i que calia establir quin model d'habitatge vol Sant Cugat: "L'accés a l'habitatge és una problemàtica estructural de la ciutat i hem de definir quin model volem. Estem acceptant que immobiliàries com Nova Finca apostin per lloguers d'habitacions a 800 euros. Volem una ciutat que aposti per la convivència i no s'expulsin els veïns, o una ciutat dormitori amb gent que va i bé sense crear xarxa a la ciutat".

En aquesta línia, Balada ha fet referència a la Llei d'Habitatge 12/2023, que es troba bloquejada pel Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, no reconeixent l'índex de preus català. És per això, que la regidora d'En Comú Podem ha sol·licitat "exigir al Ministeri la publicació immediata de la resolució de les zones de mercat tensionat per fer efectiva la regulació de preus al municipi i aturar les pujades abusives".

La moció, però, no ha rebut el suport necessari per tirar endavant, amb el vot en contra de Junts, PP i VOX. Així doncs, Jordi Puigneró, regidor de Junts i quart tinent alcalde de l'Ajuntament, ha lamentat que els partits sobiranistes "donin suport a una llei que envaeix les competències de la Generalitat". A més, el juntaire ha assenyalat que aquesta llei "genera inseguretat jurídica als petits propietaris" i ha explicat que la mesura "redueix l'oferta i genera més dificultats a les persones a accedir al parc d'habitatge". Puigneró, així, ha defensat que l'objectiu de Junts, un dels socis de govern, és "potenciar l'habitatge públic de la ciutat".

En una línia similar s'han posicionat els populars, com ha detallat el regidor Alfredo Bergua: "La Llei d'Habitatge 12/2023 no soluciona l'accés a l'habitatge, sinó que l'empitjora, reduint l'oferta del lloguer qualitativament i quantitativament. Els propietaris apostaran per la venda i no el lloguer o es deixarà d'invertir en els immobles, deteriorant el parc d'habitatge. El mercat espanyol necessita més llibertat per moderar el preu del lloguer". Pel que fa a VOX, el portaveu, Marcos Rodríguez, ha afegit que la Llei d'Habitatge 12/2023 "genera inseguretat jurídica al mercat immobiliari i afecta l'oferta de l'habitatge, l'economia i els llocs de treball".

Suport d'ERC, PSC i CUP

La moció ha permès veure una de les primeres discrepàncies entre l'equip de govern, i és que mentre que Junts ha votat en contra, el seu soci de govern, ERC, ha votat a favor. Amb això, el regidor d'Habitatge, Francesc Duch (ERC), ha remarcat la necessitat de definir unes zones de mercat tensionat: "Hi ha un augment exponencial del preu del lloguer, deixant a moltes famílies sense el dret a un habitatge digni, generant així desigualtats socials i expulsant la ciutadania, sobretot els joves. Amb les zones de mercat tensionat podrem regular el preu de l'habitatge i protegir els interessos dels llogaters".

Des de la CUP, la regidora Ariadna Sierra ha estat crítica amb les accions que estan duent immobiliàries de Sant Cugat: "Immobiliàries com Nova Finca duen a terme certes mesures sense impunitat, i és que continuant especulant i lucrant-se amb el lloguer d'habitacions al preu d'un pis, amb la frivolitat que això comporta. A més, es defensen dient que és una prova pilot com si la vida de 100 famílies es pogués fer i desfer. Estan mostrant els voltors que són". Sierra també ha ressaltat la necessitat d'atorgar "més sobirania a les comunitats autònomes i als municipis".

Finalment, tot i que el PSC ha confessat no compartir literalment la moció d'En Comú Podem, ha donat llum verda a la moció. "Compartim l'objectiu que les persones puguin accedir al dret de l'habitatge a través del lloguer, i si cal marcar zones de mercat tensionat a Sant Cugat, votarem a favor" ha sentenciat la regidora socialista, Pilar Gorina.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem