Junts vol que 2024 sigui l'any Pi d'en Xandri

La formació presentarà una moció al ple de març per celebrar el 250è aniversari del pi i declarar-lo Arbre Monumental de Catalunya

Junts per Sant Cugat vol que 2024 sigui l'any Pi d'en Xandri. La formació presentarà una moció al ple municipal de març per commemorar el 250è aniversari del pi amb un conjunt d'actes institucionals i activitats amb la participació de les entitats i la ciutadania. A més, la moció també proposa tramitar al departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat la declaració del Pi d'en Xandri com a Arbre Monumental de Catalunya

En una roda de premsa de presentació de les mocions que el partit porta al pròxim ple, la tinenta d'alcaldia de Gestió Urbana, Mobilitat i Canvi Climàtic, Cristina Paraira, ha defensat la moció al·legant que el pi "és un dels elements més estimats per la ciutadania i un símbol de Sant Cugat". De fet, el Pi d'en Xandri va ser declarat arbre d'interès local i d'interès comarcal el 1995. Actualment, la declaració com a arbre monumental es fa només per a arbres "molt excepcionals" i es tenen en compte raons com la història, l'espècie i l'existència d'altres arbres monumentals a la mateixa comarca, entre d'altres. 

El fet que el Pi d'en Xandri fos declarat arbre monumental no comportaria un grau de protecció superior al que ja preveu la declaració com a arbre d'interès local, d'acord amb la normativa. A Catalunya, hi ha 272 arbres monumentals i 5 arbredes monumentals. 

Una moció sobre els costos de les franges de protecció civil

Junts també portarà al ple de març una moció sobre l'assumpció dels costos de les franges de protecció civil. El partit considera que el cost de les mesures de protecció civil de mercaderies perilloses l'hauria d'assumir "aquells que el generen". En aquest sentit, Junts demana que es modifiqui la llei de protecció civil de Catalunya per tal d'obligar als titulars de les infraestructures i als responsables de la fabricació i comercialització de les mercaderies perilloses a efectuar a càrrec seu "les inversions necessàries" que facin viable un ús "raonable" del sòl afectat. 

Des de la formació argumenten que la normativa actual genera "pèrdues multimilionàries" en el valor dels terrenys afectats per les franges de protecció, sobretot per la "fortíssima devaluació del sòl", com ha explicat el tinent d'alcaldia d'Economia, Carles Brugarolas, que ha posat d'exemple una parcel·la al carrer de Victor Hugo que l'Ajuntament s'està "empassant" per la seva proximitat a l'AP-7 i a la via de Renfe i la problemàtica per trobar una ubicació per a l'escola La Mirada. 

Junts també proposa promoure decisions en aquest sentit a totes les instàncies públiques, institucionals i privades atès "el gran nombre de municipis afectats, així com la previsible grandària de particulars també afectats". 

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem