La jutge avala el tercer grau de Raül Romeva i la resta de presos del procés

Els manté empresonats fins que el Suprem resolgui sobre l'aixecament de la suspensió de la semillibertat

La jutge de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya ha desestimat el recurs de la Fiscalia contra el tercer grau per al santcugatenc Raül Romeva i la resta de presos del procés als quals se'ls havia negat el tercer grau: Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez.

La resolució indica que els set condemnats pel Tribunal Suprem per l' 1-O hauran de seguir a la presó perquè argumenta que la suspensió del tercer grau s'ha de mantenir fins que el Tribunal Suprem resolgui de manera definitiva els recursos d'apel·lació presentats.

"No trobem elements objectius que ens portin a un pronòstic negatiu de l'ús del permís de sortida", indiquen cadascuna de les set resolucions. Diu que els arguments de la Fiscalia són “esbiaixats” i que es basa en principis “propis d’un sistema decimonònic”.

Més info: Raül Romeva perd el règim obert i haurà de tornar a dormir a la presó els caps de setmana

Aquestes paraules fan referència a la interpretació que la Fiscalia fa d’un fragment de la llei penitenciària on diu que “les institucions penitenciàries tenen com a fi primordial la reeducació i la reinserció social dels sentenciats a penes i mesures penals privatives de llibertat, així com la retenció i custòdia dels detinguts, presos i penats”.

La jutge critica que la Fiscalia interpreti que ha de prevaldre el segon fi davant el primer, quan considera que han de tenir la mateixa importància. Afegeix que els arguments de la Fiscalia estan basats en “la culpabilitat, el càstig, el compliment de les penes de presó […] sense poder sortir a l’exterior, […] penediment, etc.”.

Critica que aquests principis són “més propis d’un sistema decimonònic i històric de l’Estat anterior al segle XX i molt anteriors” a la Constitució i a la normativa penitenciària vigent.

Aquesta decisió arriba tres setmanes després que el jutjat de vigilància penitenciària número 5 de Catalunya suspengués amb efectes immediats el tercer grau penitenciari a Raül Romeva i els altres sis presos com a resposta a un recurs de la Fiscalia contra la classificació del tercer grau.

Segueix-nos per saber què passa a la ciutat.

Subscriu-te gratuïtament al WhatsApp, Telegram i butlletí electrònic. I pots seguir-nos a Facebook, Twitter, Instagram i TikTok.

 
Comentaris

Destaquem