L'estelada oneja de nou a Sant Cugat des d'aquest divendres, 23 de juny. Ho fa en un terreny privat en un dels accessos a la ciutat, a la carretera de Cerdanyola, després que fos hissada a les 17.14 hores per membres de l'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Sant Cugat, i les formacions polítiques independentistes representades al Consistori.
L'estelada, de 140 x 210 cm en una asta de 8 metres d'altura, està ubicada en un terreny propietat d'Albert Birbe. Aquesta és la tercera estelada que s'hissa a Sant Cugat. La primera va ser a la plaça de Lluís Millet (estació FGC) i la segona a la plaça d'Octavià (Monestir); ambdues es van retirar en acatament la sentència judicial fruit de la denúncia interposada per Societat Civil Catalana.
Per Artur Royo, membre de l'ANC, "haver pogut fer aquesta acció és restituir una cosa que el poble tenia molt assumit que era tenir la seva estelada en una plaça pública. El dia que la vam baixar ja vam dir que era un tema amb data de caducitat". En aquest sentit, ha remarcat que "aquesta data ja la sabem, serà l'1 d'octubre, que votarem tots", però mentre, ha assegurat, "hem hagut de buscar un lloc adient, a l'entrada de Sant Cugat, on es vegi l'estelada des de molt lluny".
En la mateixa línia s'ha expressat Jaume Angerri, membre de la junta d'Òmnium, remarcant la satisfacció per l'acte d'aquest 23 de juny. "Significa, en aquest cas, el compromís d'unes persones privades que quan els vam plantejar la dificultat jurídica d'una resolució que no compartíem d'una jutgessa, Elsa Puig, van entendre que tenim dret al pensament, a l'opinió i a manifestar-nos d'una forma pacifica i democràtica". Per Angerri, hissar l'estelada és "senzillament això: som molta gent que volem dir el que pensem i el que creiem que és millor per al nostre país".
Per la seva banda, Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat, ha destacat el compromís municipal amb el procés d'independència de Catalunya. "Després d'haver fet onejar l'estelada a diferents places públiques, i després de tenir una sentència que ens prohibeix fer-ho, no podem renunciar al fet que l'estelada onegi en un espai on estigui permès", ha destacat.
En aquest sentit, ha agraït la tasca d'Òmnium i l'Assemblea per trobar-lo, dient que "és una ubicació que, en un país normal, no hauria de ser-hi, però no renunciarem a aquesta expressió de llibertat". I és que, com ha dit Conesa, "no és una bandera il·legal, ni prohibida, és reivindicativa; un símbol del procés que està vivint el país, i per això pensem que té molt de sentit que onegi a una de les entrades de la ciutat".
L'acte ha finalitzat amb la interpretació d'Els Segadors per part dels assistents.