L'oposició veu "irregularitats inadmissibles" en l'adjudicació de Promusa investigada

Els sis grups de l'oposició en bloc han valorat les conclusions de la comissió especial que ha analitzat l'adjudicació de Promusa a Teyco investigada per la justícia

"Irregularitats inadmissibles", "falta de col·laboració", "praxi dolenta" o "falta de col·laboració del govern" són algunes de les valoracions de l'oposició respecte al procés de licitació i adjudicació d'una promoció d'habitatge públic de Promusa a Teyco i que està investigant Anticorrupció, en el marc d'una operació sobre el pagament de comissions a canvi d'obra pública. L'equip de govern ha rebutjat totes les acusacions i ha defensat que es va fer tot "absolutament ben fet". A banda de la promoció d'habitatges de la plaça dels Rabassaires, també s'ha analitzat l'obra de les pistes de la Guinardera adjudicada a Teyco. (Les conclusions de la comissió del cas Teyco apunten al gerent de Promusa). La comissió ha estat presidida per la regidora d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana.

La portaveu de CUP-PC, Núria Gibert, ha afirmat que han detectat "irregularitats inadmissibles" i "contradiccions tècniques" en les explicacions i documents aportats per part de Promusa i de l'Ajuntament. Tot i això, ha reconegut que no poden concloure si aquestes "irregularitats" es van fer amb voluntat o es tracta d'errors. En el mateix sentit s'ha expressat Mireia Ingla, d'ERC-MES:  "No podem dir que es va fer expressament, però hi ha irregularitats".

Una de les conclusions denuncia que, quan Bruesa va renunciar a finalitzar l'obra d'habitatges a la plaça dels Rabassaires, la liquidació no es va fer correctament. Segons Aldo Ciprián, de Ciutadans, "hi ha hagut irregularitats". En aquest sentit, consideren que la indemnització de 300.000 euros no està basada en dades objectives. "L'Ajuntament hauria de defensar els interessos dels diners públics i no de les empreses privades", ha denunciat Ciprián, que a més ha afirmat que "se li van regalar més de 20.000 euros a Bruesa" sense justificar. 

El socialista Pere Soler ha denunciat que han detectat "qüestions errònies i contradiccions" i ha assegurat que hi ha hagut "una praxis dolenta". "Estem parlant d'una obra amb diner públic i de promoció pública i qualsevol euro que es mogui ha d'estar justificat, no només amb factures sinó amb raonament".

El portaveu del PP, Álvaro Benejam, ha criticat "la falta de col·laboració del govern i del gerent de Promusa durant la comissió". Sobre l'adjudicació de la promoció d'habitatge a Rabassaires, ha assegurat que "falta transparència i justificació en el procés". "Ens fan saltar les alarmes, no pot ser que es facin les coses d'aquesta manera".

La Guinardera

La comissió també ha analitzat el cas de la pista de la Guinardera, quan es va encarregar a Teyco que arreglés uns flonjalls que haurien aparegut en el terra per un preu de 126.000 euros. "A hores d'ara no podem dir si hi havia flonjals o no. És alucinant que una despesa com aquesta es comenti entre tècnics però sense constar enlloc", ha afirmat Mireia Ingla. Segons les conclusions, aquesta suma no té "una justificació clara".

Més enllà de si hi havia flonjalls o no, Álvaro Benejam ha assegurat que la factura estava inflada: "Qualsevol empresa privada a què es demani pressupost per l'arranjament de flonjalls, estaria molt per sota del que va costar". Segons les conclusions.

La comissió

Després que a finals d'agost de 2015 la Guàrdia Civil anés a l'Ajuntament de Sant Cugat per reclamar informació sobre l'adjudicació de Promusa a Teyco d'una promoció d'habitatges, es va acordar la creació d'una comissió d'investigació per esclarir els fets. Es va constituir el 20 d'octubre de 2015 i ha estat presidida per la regidora d'ICV-EUiA, Roser Casamitjana.  

S'han fet un total de nou sessions, l'última de les quals el 27 de setembre d'aquest any. Durant les diferents sessions, a banda d'analitzar informació, s'han escoltat els testimonis de tècnics municipals i responsables de Promusa. 

Els membres de l'oposició han recalcat que han fet una valoració política i que trametran tota la informació a la fiscalia del Vendrell, que està investigant el cas.

 
Comentaris

Destaquem